Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Állandósult szókapcsolatok 015. Társalgási fordulatok Kezét csókolom! (holott nem csókoljuk meg) Jó napot kívánok! (holott semmit se kívánok neki) Hogy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Állandósult szókapcsolatok 015. Társalgási fordulatok Kezét csókolom! (holott nem csókoljuk meg) Jó napot kívánok! (holott semmit se kívánok neki) Hogy."— Előadás másolata:

1 Állandósult szókapcsolatok 015

2 Társalgási fordulatok Kezét csókolom! (holott nem csókoljuk meg) Jó napot kívánok! (holott semmit se kívánok neki) Hogy vagy? (valójában nem érdekel)

3 Közhelyek Valaha újszerűek lehettek, de ma már megcsontosodottak, unalmasak, semmitmondók Ezért érdemes kerülnünk a használatukat Őszintén szólva (nem jelent őszinteséget) Néhány keresetlen szóval (valójában előre megírta a beszédét) Kimondottan ízlett (csak annak, aki kimondta?)

4 Szólások Értékesebbek, mert képszerű kifejezések Metaforikusak: Lóvá tesz (átver, becsap) Kemény dió (nehezen megoldható feladat) Metonimikusak: Kisujját sem mozdítja (nem dolgozik) Lóg az eső lába (eső várható)

5 Szóláshasonlatok Ugyanaz mint a szólás, de hasonlatba van foglalva Ártatlan, mint a ma született bárány Buta, mint a tök. Szegény, mint a templom egere.

6 Közmondások Életbölcsséget fejeznek ki Hazug embert gyorsabban utolérik, mint a sánta kutyát. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.

7 Szállóigék Ismert szerzők művéből, vagy híres emberek megszólalásaiból vett idézetek. Párizs megér egy misét – Bourbon IV. Henrik Utánam az özönvíz - Bourbon XVI. Lajos Őrült beszéd, de van benne rendszer – Hamlet Ember küzdj, és bízva bízzál! Madách Imre


Letölteni ppt "Állandósult szókapcsolatok 015. Társalgási fordulatok Kezét csókolom! (holott nem csókoljuk meg) Jó napot kívánok! (holott semmit se kívánok neki) Hogy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések