Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korai hidroterápia a családban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korai hidroterápia a családban"— Előadás másolata:

1 Korai hidroterápia a családban
(Kádas program, csecsemőúszás) Csizmadia Melinda gyógypedagógus, úszásoktató

2 "A vízzel, mint titokkal való megismerkedésünknek sokféle módja van
"A vízzel, mint titokkal való megismerkedésünknek sokféle módja van. Ezek közül az egyik az úszás. Vízből születtünk, nagyrészt vízből vagyunk A víz nem tárul föl, a víznek nincsenek titkai; maga a víz a misztérium.„ Dr. Balázs Zoltán

3 Miért is Korai hidroterápia?
Mert korai életszakaszban, 8 hetes kortól 3 éves korig tartó vízi foglalkozás, mely sok esetben terápiás jellegű. Normál fejlődés menetű babák esetében készségfejlesztés. Rizikófaktoros pl.: koraszülött babák esetében prevenció, vagy képességfejlesztés. Súlyos sérülés esetében fontos kiegészítő terápia.

4 Mikor ajánljuk terápiaként?
Ha megkésett a mozgásfejlődés áll fenn. Ha tónus regulációs probléma áll fenn. Ha születés körüli oxigénhiányos állapottal összefüggő központi idegrendszeri sérülés áll fenn. Ha rizikófaktoros, főleg koraszülött csecsemő érkezik a családba.

5 Program felépítése I. Kádas program
II. Medencés foglalkozás - csecsemőúszás

6 Kádas program Otthoni kádas úszás 8 - 16 hetes korig.
20 lépésből álló gyakorlatsor. Céljai: a csecsemő állapotától függően prevenció, vagy egy szárazföldi terápia fontos kiegészítése, mind egészséges, mind sérült babák esetében felkészülés a medencés foglalkozásokra, nagyon fontos, hogy egy kellemes és vidám alkalom, amit a baba szüleivel tölt.

7 Kádas program Lehetőséget nyújt: a magzati mozgások folytatására,
elemi mozgásminták megjelenítésére, passzív kimozgatásra, pszicho szociális kontaktus (szülő – gyermek) erősítése, esetleg javítására.

8 Kádas program Néhány gyakorlat: Fogás módok elsajátítása,
Háton és hason siklás, Háton lebegés Merülés tanításának elindítása, jelszó használat… Elemi mászás, elemi járás Terápia esetén minden nap, de min. heti 5-ször, állt. fürdéssel egybekötve. Egészséges babákkal heti 2-3 alkalommal.

9 Csecsemőúszás 3. oltás után, kb. 5 hónapostól kortól 3 éves korig.
Kor és tudásszint szerint 4 csoport. Integrált a csoport. Csoport létszám állt. 6 szülő és 6 baba.

10 Csecsemőúszás Céljai: Egészségmegőrzés
Edzettségi szint, ellenálló képesség növelés Mozgásfejlődés segítése Prevenció és rehabilitáció Értelmi és anyanyelvi nevelés Szülő-gyermek közötti kapcsolat erősítése Találkozás a kortársakkal Felkészülés az úszásoktatásra

11 Csecsemőúszás Óra felépítése: masszázs, passzív átmozgatás,
bemelegítés – vestibulo-reticuláris rendszer ingerlése, kiúszás – kikapaszkodás – kimászás – beugrás gyakorlása, úszómozdulatok elemei közül a lábmunka gyakorlása, hason és háton, több formában, több eszközzel, háton lebegés kialakítása, játékos gyakorlatok, értelmi fejlesztés, lezárás, elköszönés a víztől. Mindez sok-sok mondóka és ének kíséretében valósul meg (anyanyelvi fejlesztés) és rengeteg eszköz használatával.

12 Csecsemőúszás előnyei
mozgás- és értelmi fejlődés gyorsabb és jobb az átlagnál, nő a babák ellenálló képessége, ritkábban lesznek betegek, újfajta mozgástapasztalatot szerezhetnek, prevenció, sérülés esetén rehabilitáció, szocializációs közeget biztosít, ezek a babák általában könnyebben barátkoznak, szülő-gyermek kapcsolat erősítésének lehetősége, a rendszeres terhelés pozitív hatással van az agyra, javítja annak szellemi kapacitását, a rendszeresen úszó babák, annyival lesznek edzettebbek és egészségesebbek nem úszó társaiknál, mint amennyivel egy sportoló jobb állapotban van egy átlagos életminőségű embernél, lehetőséget nyújt a magzati mozgások folytatására, megjeleníthetők az elemi mozgásminták (kúszás, mászás, járás), lehetőséget nyújt a passzív kimozgatásra, ennek főleg a sérült babák esetében van nagy jelentősége.

13 ?

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Korai hidroterápia a családban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések