Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes üzemmódok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes üzemmódok"— Előadás másolata:

1 Számítógépes üzemmódok
Egyprocesszoros (adott időpontban egy program egy utasítás végrehajtásán dolgozik); többprocesszoros (master, slaves; vektorprocesszor; mátrixpro-cesszor). Egyidejűleg feldolgozott programok száma: ma már minden gép multiprog-ramozható. Lokális feldolgozás, távfeldolgozás. Online, offline.

2 Felhasználási formák Kötegelt (batch) feldolgozás: a felhasználó a feladatvezérlő nyelv segítségével megfogalmazza az operációs rendszer számára a feladatot; a futó programmal nincs kapcsolata; megkapja az eredményt, hibajelzéseket és kezdődhet minden újra. Párbeszédes feldolgozás: a felhasználó kapcsolatban van a futó programmal.

3 Osztott forrásokat biztosító feldolgozás: több felhasználó ugyanazt a programot, ugyanazzal az adatállománnyal használja (vonatjegy, repülőjegy). Független feldolgozás: az összekapcsolt munkaállomásokon keresztül egymással kapcsolatban nem levő programokon, adatállományokon dolgoznak a felhasználók; biztosítani kell, hogy ne zavarják egymást.

4 Központi feldolgozás: kevésbé intelligens terminálokon keresztül csatlakoznak a felhasználók egy központi géphez, ami a feladatokat végzi. Megosztott feldolgozás: intelligens munkaállomások; számítógép-hálózatok (olyan feldolgozást kell megszervezni, ami megfelelően kihasználja a hardver nyújtotta lehetőségeket; illetve oda telepíti az adatokat és feldolgozásokat, ahol az a legcélszerűbb).

5 A szoftver osztályozása
Rendszerprogramok (operációs rendszer). Rendszer közeli programok, segédprog-ramok ( Norton Commander). Programozási nyelvek (interpreter, com-piler). Felhasználói programok (az összes többi).

6 Az operációs rendszer Feladata: felhasználóbarát módon elégítse ki a felhasználó és a számítógép közötti kapcsolatot, lássa el a felhasználói programok kezelését, futtatását, vezérlését, illetve gondoskodjon a számítógép erőforrásainak a különböző programok közötti hatékony elosztásáról. Régebben assembly nyelven írták, mostanában magasabb szintű fejlesztőeszközöket használnak (pl. UNIX).

7 Az operációs rendszerek osztályozása:
egyfelhasználós, többfelhasználós; egyprogramozható, többprogramozható; gyártóspecifikus, nyílt; mikro-, közepes, nagy számítógépes; virtuális (csak a leggyakrabban használt rész – nukleusz – van állandóan a memóriában); hálózati (lokális és globális feladatok); utasításvezérelt, (menüvezérelt,) grafikus.

8 A rendszer hatékonyságának biztosítása:
memóriakezelés; a processzor időbeosztása: időszeletelés (time slicing) – a processzor idejét azonos hosszúságú időszeletekre bontják; egy időszelet alatt egy programon dolgozik a processzor; az időszelet lejártát követően az operációs rendszer dönti el, hogy melyik programhoz rendelje a processzort.

9 egyenlő részesedés (equal share): minden program sorra megkapja az időszeletet;
processzoridő-igény szerinti prioritás: a kevesebb processzoridőt igénylő kapja a nagyobb prioritást (shortest job first), a sok processzoridőt igénylő kapja meg gyakrabban a processzort (longest job first); fizetett, illetve irányított prioritások (felhasználó account-ja alapján).

10 perifériák ütemezése: dedikált hozzáren-delés (a perifériát – különösen a lassút - hosszabb időre adott programhoz rendeli az operációs rendszer). Néhány operációs rendszer: DOS; Windows’95, ’98, ‘2000, XP, NT; UNIX.


Letölteni ppt "Számítógépes üzemmódok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések