Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR."— Előadás másolata:

1 CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG BUDAPESTI ÉS PEST MEGYEI TERÜLETI CSOPORTJA SZERVEZÉSÉBEN Budapest, 2003 május 22.

2 Csővégi megoldatlanságok 4 Csővégi megoldás: amikor nem gondoljuk át az okokat, csak az okozatot látjuk - és azt akarjuk megoldani 4 Csővégi megoldatlanság: amikor nem gondoljuk át az okokat, csak az okozatot látjuk - és azt sem akarjuk megoldani

3 Csővégi megoldatlanságok 4 Madras-i (Chennai) séta 4 A folyó, mint a város barna övezete 4 Ahol a városlakók hátat fordítanak a folyónak 4 Európában szerencsére nem csinálunk ilyen csúnya dolgokat 4 Ugye?

4 Csővégi megoldatlanságok 4 Európában szerencsére nem csinálunk ilyen csúnya dolgokat? 4 Na és az Ördögárok?

5 Csővégi megoldatlanságok 4 Az Ördög-árok a Városmajorban. Barabás Miklós festménye 1854

6 Csővégi megoldatlanságok 4 A Duna kihasznált kereskedelmi útvonal volt, a partján vontatóúttal és rakodópartokkal. 4 Az árukirakodó szerep fokozatosan lecsökkent, a partvonal beépült, a város a folyó felé fordult. Uszodák, korzó, csónakok, hajók. 4 A házakhoz kiépült vízellátás nyomán egyre több szennyvíz érkezik a csatornákon keresztül a Dunába. Az Ördögárok torkolata most a cső vége. 4 Tulajdonképpen már mi is hátat fordítunk a Dunának, bár rossz lelkiismerettel. 4 …ezért a cső végét meghosszabbítjuk, és fél Buda szennyvizét 5 km-rel odébb szállítjuk, Csepelre. „Ezzel lehetővé tesszük, hogy a Duna ismét tiszta legyen, vonzó”

7 Csővégi megoldatlanságok 4 …és a csatornaépítés kapcsán, „ha már úgy is hozzá kell nyúlni a rakpart partfalához” remek alkalom nyílik, hogy mindjárt odaépítsünk még két közúti forgalmi sávot. 4 …hogy itt vezessük el azt a forgalmat, amit még akkor határoztunk el, hogy ideküldünk, amikor éppen háttal álltunk a folyónak. (Csak akkor még rossz lelkiismerettel) 4 Magát a csatornát egyébként el lehetne helyezni az alsó rakpart alatt, a felső rakpart alatt, a Fő utca alatt, bárhol. 4 Akkor azt kellene mondani, hogy ha már úgy is hozzányúlunk a burkolathoz, akkor mindjárt át is alakítjuk és kiépítjük a gyalogosburkolatot, a kizárólag tömegközlekedést kiszolgáló útfelületet, a csillapított forgalmú utcát, a meghosszabbított villamosvonalat stb.

8 Csővégi megoldatlanságok 4 A hivatalosan deklarált térségi cél ugyanis éppen ez lenne: csökkenteni a forgalmi terhelést, az átmenő forgalmat, a környezetszennyezést. 4 A városi szövetben egy útszakasz forgalmi terhelését úgy lehet csökkenteni, ha rontom az ottani autós közlekedés attraktivitását: ha ott nem lehet folyamatosan végighajtani, ha nem élvez elsőbbséget az útvonal, ha jelentős sebesség- korlátozás miatt nem érdemes arra menni, ha csak pénzért lehet behajtani stb. 4 Ezzel szemben a terv éppen vonzóvá kívánja tenni az átmenő forgalom számára a budai Duna-partot, növelni akarja az autós forgalmat, ezáltal keresztirányban ugyan-csak növelve a betápláló forgalmat, amivel végül is a mentesíteni kívánt térség forgalmi terhelése sem csökken, miközben a Dunával való kapcsolat viszont romlik.

9 Csővégi megoldatlanságok. Összefoglalás 4 A kiindulópontot egy környezeti szempontból vitatható megoldás, a budai szennyvizek tisztítatlan formában való összegyűjtése és Csepelre szállítása képezi. 4 Még ezt a szennyvízvezetéket sem kellene feltétlenül éppen az alsó rakpart (egy-két méteres) szélesítésével összekapcsolni. 4 Ebben az esetben azonban a kiinduló beruházás nem szolgáltatna ürügyet a koncepciójában elavult rakparti sztráda sürgős megépítésére. (Ami egyébként ellentmond a Duna irányába történő nyitást deklaráló városfejlesztési elképzeléseknek is.) 4 És akkor Buda belső részein a Duna mentén ma nem a forgalom növelésének, hanem éppen a forgalom csillapításának az eszközeiről folyhatna a vita.

10 CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG BUDAPESTI ÉS PEST MEGYEI TERÜLETI CSOPORTJA SZERVEZÉSÉBEN Budapest, 2003 május 22. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "CSŐVÉGI MEGOLDATLANSÁGOK A BUDAI ALSÓ RAKPART SZÉLESÍTÉSE KAPCSÁN Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet PÓDIUMBESZÉLGETÉS A VÉDEGYLET ÉS A MAGYAR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések