Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

( Podávejte vodu ! ) ( (Adjatok vizet!) Vatikán Historie obelisku na Svatopetrském náměstí … Az obeliszk története a Szt. Péter téren.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "( Podávejte vodu ! ) ( (Adjatok vizet!) Vatikán Historie obelisku na Svatopetrském náměstí … Az obeliszk története a Szt. Péter téren."— Előadás másolata:

1

2 ( Podávejte vodu ! ) ( (Adjatok vizet!) J@ Vatikán Historie obelisku na Svatopetrském náměstí … Az obeliszk története a Szt. Péter téren

3 1586. szept. 10. Ez az a nap, amikor Rómában a Szt. Péter-tér közepén (Vatikán) felállítottak egy 4000-éves egyiptomi obeliszket, melynek magassága 25 m feletti, tömege 350 tonna. Ehhez 900 ember, 150 ló, számtalan csiga és több száz méternyi kötél kellett.

4

5 Felállításakor, a munkásoknak – büntetés terhe alatt – kötelességük volt némának maradni. Amikor emelni kezdték a rózsaszín gránitból készült óriási követ, az egyszer csak megingott és kezdett visszadőlni a földre. Ekkor a téren át egy rettenetes kiáltás hallatszott: „ Aqua alle funni! (Adjatok vizet!)” Bresca kapitány, liguriai tengerész tudatosította, hogy a kenderkötelek elszakadnak, ha nem itatják őket át vízzel. Egyre bátrabban fokozta a hangerejét, nem félve az akasztástól. Hangját meghallották, hoztak vizet és most is áll az Asszuánból (Egyiptom) származó obeliszk.

6

7

8 Az obeliszket 37-ben szállították át az egyiptomi Heliopolis városából, mint Caligula császár hadi trófeáját. Akkor az ő arénájában helyezték le.

9 Rajz a "Vatican Galerie Mapy“-ben, az 1580 – 1583 közötti évekből. Antonio Dante így képzelte el Caligula obeliszkjének elszállítását a kikötőbe. Következő képeken: Caligula császár által épített Circus Maximus

10 Circus Maximus Cirkus postavený císařem Caligulou Obelisco

11 V současné době je Circus Maximus park (velká stavba je císařský palác Palatine.

12 Később V. Sixtus pápa, amikor Róma rendezésébe kezdett, elrendelte az áthelyezését az elülső vatikáni bazilika elé.

13 Ez az első obeliszk, amely az ókori Róma után fel lett állítva. Az ókori legenda szerint a tetején levő bronz gömbbe Julis Cézár testi maradványai voltak elhelyezve. Később ezt a gömböt keresztre cserélték fel.

14 Caligula (Néró) cirkusza Róma térképén ( 1561 -ben lett kinyomtatva). Detailban az eredeti gömböt felváltó kereszt.

15 E változtatás keresztülvitelére 500 különböző elgondolást terjesztettek be. Végül a bizottság Domenico Fontana projektjét fogadta el. Domenico Fontana

16 Az egésznek a véghezvitele egy évig tartott és gyönyörűen egy könyvben van ábrázolva : Della trasportatione dell'obelisco Vaticano et delle fabriche di Nostro Signore Papa Sisto V, un volumen de 1590.

17

18

19

20

21

22

23

24 Vajon mi történt azzal a tengerésszel, aki megszegve a tilalmat, szinte a tüdejét ordította ki? Azonnal bebörtönözték ugyan, majd V. Sixtus pápa elé vezették, de ő a tilalom megszegése miatt nem büntette meg. Ehelyett – kiváltságképpen - hajózhatott a Vatikán zászlaja alatt saját hajójával. Emellett neki és örököseinek jogot adott Virágvasárnap a Szt. Péter-téren pálmaágak árusítására.

25

26 Örökösei, ez idő óta, több mint 420 éve, élnek is a pápa által odaítélt joggal – a pálmaágak kizárólagos árusításával.

27

28 Rajz 1630 -ból. Megjegyzés: az épület két harangtornyát később eltávolították.

29

30

31

32

33

34 Emléktábla az obeliszken

35

36

37 A felkiáltás : “Aqua alle funni!” (e redetileg, Genoese-i dialektusban: "Dagher corde l'Aiga ale corde!"), a hatalmi intézkedés elleni tiltakozás szimbóluma lett. Hangsúlyozza a bátorságot és elszántságot a közjóért, tekintet nélkül a magunkra háruló következményekre – megszegve az értelmetlen utasításokat. Bizony, kevesen vannak akik felkiáltanak: „Aqua alle funni!” megakadályozandó az értelmetlenségeket…

38 J@ VÉGE Cseh szövegből: Sz. A.


Letölteni ppt "( Podávejte vodu ! ) ( (Adjatok vizet!) Vatikán Historie obelisku na Svatopetrském náměstí … Az obeliszk története a Szt. Péter téren."

Hasonló előadás


Google Hirdetések