Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, 2004. november 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, 2004. november 25."— Előadás másolata:

1 Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, 2004. november 25.

2 1.Az eladósodási folyamat és a megtakarítási trendek átfogó áttekintése 2.A lakosság követelései 3.A lakossági eladósodás főbb tényezői 4.Következtetések

3 1. Elsősorban az eladósodás üteme határozza meg a lakosság megtakarítási helyzetét

4 1. Növekvő GDP-arányos követelés- és hitelállomány

5 1.Pénzügyi megtakarítás és beruházás: eltérő irányú mozgások?

6 2. Követelésállomány: stabilizálódó szerkezet Likvid eszközök és a különböző befektetések részaránya 2001 óta viszonylag stabil Megállt a banki lekötött betétállomány részarányának csökkenése Az egyetlen markáns trend: a nyugdíjpénztári és biztosítói megtakarítások arányának növekedése

7 2. Likvid eszközök A likvid eszközök (készpénz és a látraszóló betét) a lakossági fogyasztás eszközei. A lakosság gyorsan reagál az infláció emelkedésére és csökkenésére. Ha nő az infláció, akkor a készpénz elértéktelenedésének elkerülése érdekében csak kisebb ütemben nő az állomány Az infláció csökkenése miatt az elkövetkező időszakban relatíve gyorsabb növekedés várható. A fogyasztás növekedési ütemének visszaesése és a készpénz-helyettesítők terjedése ugyanakkor lassíthatja a bővülést.

8 2. A készpénz és a látraszóló betét állománya érzékenyen reagál az inflációra

9 2. Banki betétek: kamatszint és a betétállomány növekedése összefügg

10 2. Hogyan hathat a kamatszint a betétállomány növekedésére? Az infláció fölötti kamatszint növelheti a betételhelyezési hajlandóságot. Az emelkedő betéti kamat növekvő kamatbevételt jelent (a betéteknél 2004-ben mintegy 100 milliárd forint). A magas kamatszint a bizonytalan gazdasági helyzetet tükrözi (pl. orosz válság vagy egyensúlytalanság), ekkor a befektetők a kevésbé kockázatos megtakarítások felé fordulnak.

11 2. A hosszútávú befektetésekbe áramló pénzügyi megtakarítás stabil, szerepe nő

12 3. Eladósodás, a gazdaság teljesítményénél gyorsabban növekvő fogyasztás

13 3. A lakástámogatási rendszer változtatásainak hatása jól érzékelhető

14 3. Növekvő lakossági devizaforrás-bevonás

15 3. Lakosság devizában már nettó adós – a forint gyengülése ezért számukra veszteséget okoz

16 4. Következtetések I. A lakosság pénzügyi követeléseinek szerkezete viszonylag stabil. A nettó pénzügyi megtakarítások nagyságát a lakosság eladósodásának üteme befolyásolja leginkább. A devizában történő eladósodás tőkebeáramlást generál és rövid távon mérsékli a forint sebezhetőségét… ennek ára viszont a lakosság árfolyamkockázatának gyors növekedése.

17 4. Következtetések II. A lakosság devizában már nem megtakarító, hanem adós. A lakosságnak a forint számottevő gyengülése nemcsak az infláció növekedése, hanem a növekvő devizaadósság-teher miatt is veszteséget okozna.


Letölteni ppt "Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, 2004. november 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések