Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet ismeretek. INTERNETINTERNET Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely különböző rendszerű számítógép-hálózatok milliói között egy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet ismeretek. INTERNETINTERNET Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely különböző rendszerű számítógép-hálózatok milliói között egy."— Előadás másolata:

1 Internet ismeretek

2 INTERNETINTERNET Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely különböző rendszerű számítógép-hálózatok milliói között egy egységes „hálózati társalgási nyelv” - az Internet Protokoll (IP) - segítségével kommunikációt tesz lehetővé.

3 Az Internet története 1957 – Szovjetunió fellőtte az első műholdat, a első Szputnyikot 1957 – Szovjetunió fellőtte az első műholdat, a első Szputnyikot A Pentagon erre elkezdte keresni a megoldást egy esetlegesen bekövetkezhető nukleáris háború következményeinek elkerülése érdekében A Pentagon erre elkezdte keresni a megoldást egy esetlegesen bekövetkezhető nukleáris háború következményeinek elkerülése érdekében 1957 – ARPA 1957 – ARPA (Advanced Research Project Agency) Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége

4 Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai Internet elődjét ARPANET-nek nevezték. Az ARPANET egy katonai hálózat volt, melyet az USA hozott létre 1960-as években. Az internetet kezdetben a katonai szervezetek, majd tudósok, diákok használták. Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább.

5 Az internet egy ábrázolása

6 Számítógépek azonosítása Ahhoz, hogy 2 számítógép között kapcsolat jöjjön létre, azonosítani kell őket. Ezért minden internetre kapcsolódó számítógép egy egyedi számot kap. Ez a szám az IP-cím.

7 Számítógépek azonosítása A felhasználó számára nehéz az IP- címet megjegyezni, ezért egy könnyebben megnevezhető nevet kötnek az IP címhez. Ezt domain névnek ( – Domain Name System) nevezzük. Ezt domain névnek (DNS – Domain Name System) nevezzük.DNS Minden ország saját domain-nel rendelkezik, amely kétbetűs (hu, de, ro, nl, stb.) Az intézmények, cégek ezen belül saját domain-nevet kérhetnek.

8 Gyakori megoldás, hogy az internetre csatlakozó számítógép csak az internet használata idejére kap IP-címet a szolgáltató szerverétől. Ezt dinamikus IP-címnek nevezzük.

9 Az Internet egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a World Wide Web (www), a világméretű hálózat. Röviden: web, vagy világháló. Ma már bárki rendelkezhet saját WEB oldallal az interneten, így a World Wide Web óriási mennyiségű információt tartalmaz minden témakörben. A webhely multimédiás, tehát egyaránt tartalmazhat szöveget, képet, hangot, mozgóképet (filmet), stb. Mi az a WWW?

10 INTERNET - Kronológia 1970 – Nagyobb egyetemek csatlakozása 1970 – Nagyobb egyetemek csatlakozása 1971 – Első e-mail üzenet 1971 – Első e-mail üzenet 1972 – @ jel az e-mailben 1972 – @ jel az e-mailben 1983 – Egyre több polgári felhasználó 1983 – Egyre több polgári felhasználó Az ARPANET átállítása TCP/IP protokollra Az ARPANET átállítása TCP/IP protokollra 1984 – Domain nevek bevezetése (DNS) 1984 – Domain nevek bevezetése (DNS) 1989-90 – Internet lesz a hálózat neve 1989-90 – Internet lesz a hálózat neve 1990 – ARPANET megszünteti működését 1990 – ARPANET megszünteti működését 1991 – www (World Wide Web) bemutatása 1991 – www (World Wide Web) bemutatása 1992 – Kép és hangfájlok továbbítása a www-n 1992 – Kép és hangfájlok továbbítása a www-n Már 1.136.000 host-gép Már 1.136.000 host-gép 1994 – Első online boltok és áruházak, első online rádió és online elérhető bank 1994 – Első online boltok és áruházak, első online rádió és online elérhető bank 2000 – A világháló egyre olcsóbbá és elérhetőbb 2000 – A világháló egyre olcsóbbá és elérhetőbb 2002 – ISDN, ADSL térhódítása 2002 – ISDN, ADSL térhódítása

11 Címzés az Interneten 1. IP cím 2. DNS azonosító 3. URL cím 4. E-mail cím 193.255.32.11 gemini.ektf.hu http://www.ektf.hu peti@ektf.hu TCP/IP Transmission Control Protocol/Internet Protocol átviteli vezérlő protokoll/internet protokoll

12 URL cím és E-mail cím http://www.ektf.hu[/onkormanyzat/index.htm] URL cím: E-mail cím: antalp@ektf.hu felhasználó@gépcím.domain szolgáltatás://gépcím.domain[/útvonal/fájlnév] HTTP HTTP HTTP = H yper T ext T ransfer P rotocol egy kérés-válasz alapú információátviteli protokoll kliens és szerver között.

13 Proxy szerver A Proxy Szerver egy számítógép a saját gépünk és az Internet között. A proxy egy tároló- és továbbító cache. Amikor a böngészőt beállítjuk, hogy egy proxyt használjon, sosem kapcsolódik az URL-re. Ehelyett mindig a proxy szerverre kapcsolódik, és tőle kéri az URL-t. Proxyk tűzfalként használhatók, mivel elzárnak az Internetre való kapcsolódástól. A Proxy Szerver egy számítógép a saját gépünk és az Internet között. A proxy egy tároló- és továbbító cache. Amikor a böngészőt beállítjuk, hogy egy proxyt használjon, sosem kapcsolódik az URL-re. Ehelyett mindig a proxy szerverre kapcsolódik, és tőle kéri az URL-t. Proxyk tűzfalként használhatók, mivel elzárnak az Internetre való kapcsolódástól.

14 Tűzfalak A számítógépes hálózatokban a tűzfal egy olyan védelmet szolgáló számítógép (vagy program), amelyet a lokális és a külső hálózat közé, a csatlakozási pontra telepítenek, hogy az illetéktelen behatolásoknak ezzel elejét vegyék egyúttal lehetővé teszi a kifelé irányuló forgalom ellenőrzését is.

15 Az Internet szolgáltatásai Elektronikus levelezés Elektronikus levelezés File Transfer Protocol (fájlmegosztás) File Transfer Protocol (fájlmegosztás) Internet News (hírcsoportok) Internet News (hírcsoportok) Internet böngészők (keresőszolgáltatások) Internet böngészők (keresőszolgáltatások)

16 Internet böngészők A böngészők olyan speciális olvasó programok, amelyek a világhálón megtalálható Web dokumentumok tartalmára és megjelenésére vonatkozó szabványokat ismerik és képesek megjeleníteni, továbbá lehetővé teszik, az Interneten elérhető szolgáltatások használatát. A böngészők olyan speciális olvasó programok, amelyek a világhálón megtalálható Web dokumentumok tartalmára és megjelenésére vonatkozó szabványokat ismerik és képesek megjeleníteni, továbbá lehetővé teszik, az Interneten elérhető szolgáltatások használatát. A jelenleg használt böngészők közül a legelterjedtebb a Microsoft cég Internet Explorer-e és az önálló fejlesztésű, szabad terjesztésű és forráskódú Mozilla Firefox. A jelenleg használt böngészők közül a legelterjedtebb a Microsoft cég Internet Explorer-e és az önálló fejlesztésű, szabad terjesztésű és forráskódú Mozilla Firefox.

17 Mozilla Firefox Előnyei: Előnyei: Egyszerűen kezelhető, kisméretű, gyors, s a nyílt forráskódnak köszönhetően a fejlesztés üteme is gyors. Egyszerűen kezelhető, kisméretű, gyors, s a nyílt forráskódnak köszönhetően a fejlesztés üteme is gyors. Füles böngészés, melynek lényege, hogy egyetlen böngészőablakon belül több weboldal nyitható meg. Füles böngészés, melynek lényege, hogy egyetlen böngészőablakon belül több weboldal nyitható meg. Beépített keresés eszköztár. (Nem Add On mint az IE – nél) Beépített keresés eszköztár. (Nem Add On mint az IE – nél) Széleskörű testreszabhatóság, reklámszűrés, kiterjesztés szerinti szűrés, amely webes szerkesztőknek nagy segítséget jelenthet oldaluk tesztelésekor és fejlesztésekor. Széleskörű testreszabhatóság, reklámszűrés, kiterjesztés szerinti szűrés, amely webes szerkesztőknek nagy segítséget jelenthet oldaluk tesztelésekor és fejlesztésekor. Pontos illeszkedés az aktuális szabványokhoz. (HTML, XHTML, XML, CSS, JavaScript, PHP stb.) Pontos illeszkedés az aktuális szabványokhoz. (HTML, XHTML, XML, CSS, JavaScript, PHP stb.) Rengeteg platformon működtethető. Rengeteg platformon működtethető. Beépített szerkesztők. (DOM Inspector, JavaScript konzol) Beépített szerkesztők. (DOM Inspector, JavaScript konzol) Hátrányai: Hátrányai: Microsoft alapú weblapszerkesztővel készített oldalak gyakran csúnyán, eltolva jelennek meg a böngészőben. Microsoft alapú weblapszerkesztővel készített oldalak gyakran csúnyán, eltolva jelennek meg a böngészőben.

18 Internet Explorer Előnyök: Előnyök: Microsoft programok esetében egyszerű frissítés és széleskörű szoftvertámogatás. Microsoft programok esetében egyszerű frissítés és széleskörű szoftvertámogatás. Hátrányok: Hátrányok: Lassú, kiszámíthatatlan Lassú, kiszámíthatatlan Mivel az operációs rendszer része, eltávolítása lehetetlen, ha mégis sikerül, rendszerünk összeomlik. Mivel az operációs rendszer része, eltávolítása lehetetlen, ha mégis sikerül, rendszerünk összeomlik. Az internetes biztonsággal foglakozó cégek 52 veszélyes rést, támadási pontot találtak a szoftverben (2006). Az internetes biztonsággal foglakozó cégek 52 veszélyes rést, támadási pontot találtak a szoftverben (2006).


Letölteni ppt "Internet ismeretek. INTERNETINTERNET Az Internet egy világméretű számítógép-hálózat, amely különböző rendszerű számítógép-hálózatok milliói között egy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések