Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt."— Előadás másolata:

1

2 A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt a PHP-t jórészt szerver- oldalon használják, bár létezik parancssori interfésze is, illetve önálló, grafikus felületű alkalmazások is létrehozhatóak vele.

3 Működése nagyvonalakban A PHP oldalak elkészítésénél a HTML-t gyakorlatilag csak mint formázást használják, ugyanis ezen lapok teljes funkcionalitása a PHP-re épül. Amikor egy PHP-ben megírt oldalt akarunk elérni, a kiszolgáló először feldolgozza a PHP utasításokat, és csak a kész (HTML) kimenetet küldi el a böngészőnek, így a programkód nem is látható kliens oldalról. Ehhez egy ún. interpretert (értelmezőt) használ, amely általában egy külső modulja a webszervernek.

4 Fordítások Lehetőség van a php-ben írt források önállóan futtatható programmá alakítására vagyis fordításra. Erre is több módszer létezik. Lehetséges módszerek: HipHop - A PHP-kódot C++-kóddá alakítja, majd futtatható változatot készít belőle. A Facebook fejlesztői fejlesztik. php2c - a php kódot C kóddá alakítja php2exe - több megoldás is létezik. Nagy részük kizárólag részleges megoldást ad

5 Szintaxis Kódsorozat kezdő és záró karaktere: Minden utasítást PONTOS VESSZŐVEL zárunk le Tipus független nyelv lévén nem kell megadni a változó tipusát csak $ jellel kell jelezni hogy változó Pl.: $a, $valtozo $a=2; Atömbök is hasonló módon adhatóak meg $t[]=(tömb elemei);

6 Kiíratás Értékek és HTML elemek kiiratása: ECHO vagy PRINT parancsal $valtozo="béka"; echo $valtozo; monitoron megjelenik „béka” $valtozo="béka"; print $valtozo; monitoron megjelenik „béka”

7 Különböző beépített függvényeket és ciklusokat tartalmaz Előltesztelős WHILE ciklus: $x = 1; while($x<5) { echo 'Kisebb, mint 5 '; x++; } Létrehoz egy x változót 1 értékkel. A while feltételében ellenőrzi, hogy kisebb-e, mint az egy. Mivel kisebb, kiírja, hogy "Kisebb, mint 5". Majd az x++ segítségével növeli az x értékét eggyel. Ismét visszatér a while feltételéhez, s ellenőrzi, hogy kisebb-e, mint 5. Mivel kisebb, kiírja, hogy "Kisebb, mint 5".... egészen addig, amíg az x értéke 5-nél kisebb (tehát 4)

8 Hátultesztelős Do WHILE ciklus $x = 1; do{ echo 'Kisebb, mint 5 '; x++; }while($x<5); Létrehoz egy x változót, aminek az értéke 1. Belép a ciklusba (a do-val jelzem a ciklus kezdetét) Kiírja, hogy kisebb, mint 5. (hiszen az 1 kisebb, mint 5), az x-et pedig eggyel növeli. A feltételben ellenőrzi, hogy x kisebb-e, mint 5. Ha igen, akkor kiírja, hogy kisebb, mint 5... Egészen addig, amíg az x értéke nem lesz 5.

9 A FOR ciklus valójában egy "átalakított" while ciklus. A while ciklus esetében nem mindig tudjuk, hogy pontosan hányszor fog lefutni a kód. Erre való a for ciklus. for($i = 0; $i< 5; $i++) { } Először létrehozok egy i nevű változót 0 értékkel. (int i = 0). Utána pontosvesszővel jelzem, hogy ennyi volt ez a rész. A következő lépésben megadom a feltételt. Olyan, mint amit a while és do-while ciklusoknál is használtunk. A ciklus addig fut, amíg az i értéke kisebb, mint 5. (i<5) Majd megint pontosvesszőt használok. Legvégül pedig megmondom a ciklusnak, hogy mit csináljon az i-vel, amikor a fordító ideér. Ez esetben az i-t növeli eggyel. Nézzük meg kódban (figyeljük meg, mennyivel egyszerűbb a forral, mint a while-lal)

10 Tömb bejárására való a foreach ciklus. Ha nem számítanak az indexek akkor használjuk. A foreach úgy működik, hogy létrehozunk egy változót ami a megadott tömb elemének az "indexe" lesz. Mindig más értéke lesz. Az éppen aktuális indexet nem tudjuk, de a változónk értéke a tömb egyik eleme lesz. Nézzük meg, hogy néz ki: foreach (tömb as változó) { kód } A tömb elemeinek kiolvasására is használhatjuk: foreach ($kocsi as $x) { echo $x. " "; } Ilyenkor a $kocsi tömbön haladunk végig és az $x mindig felveszi a tömb valamelyik értékét, s kiírja azt.

11 Függvények Előre megírt függvények Saját magunk által létrehozott: A függvényt a kódon belül (a ) bárhol elhelyezhetjük. Váza valahogy így néz ki: function FuggvenyNev() { } Ha például szeretnék egy függvényt csinálni, ami kiírja, hogy "Szervusz" az így nézne ki: function Koszones() { echo "Szervusz"; }

12 Ha a függvényemnek adatokra van szüksége, akkor azokat zárójelek között adom meg. Például a nevemet írja ki, amit változóban tárolok: $nevem = "Kiss Ábrahám"; Koszones($nevem); function Koszones($nevem) { echo "Szervusz ". $nevem; }

13 Persze több adatot is át tudok adni: $first = "Kiss"; $last = "Ábrahám" Koszones($first, $last); function Koszones($first, $last) { $name = $first. " ". $last; echo "Szervusz ". $name; }

14 Ha visszatérési értékre van szükségem: $x = 3; $y = 7 echo Szamolas($x, $y); function Szamolas($x, $y) { return $x + $y; }

15 Kérdések? VÉGE


Letölteni ppt "A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések