Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Hován Adrienn

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Hován Adrienn"— Előadás másolata:

1 Készítette: Hován Adrienn
Az egér Készítette: Hován Adrienn

2 Az egér Az egér amellett, hogy egy cuki kis élőlény, egy számítástechnikai eszköz. A következő előadás az egér történetéről és használatáról fog szólni.

3 Az egér nélküli világ A számítástechnika fejlődése során folyton törekedtek az egyszerűségre. A legelső számítógépeknek nem volt képernyője, így nehéz volt az adatokat kezelni. Így a számítógépek képernyőt kaptak Ám az adatok bevitele is problémás volt. Amíg nem volt billentyűzet, az adatokat nagy kínok közt juttatták be a számítógépbe. Megjelentek a hát a kezelőbarát billentyűzetek. Az otthoni felhasználók nem szerették a számítógépek karakteres világát. Kellett hát egy eszköz, mely a grafikus képernyőn egyszerűbbé tette az adatok bevitelét, módosítását…..

4 Az első egér(ke) Eme eszközt Douglas Engelbart fejlesztette ki 1963-ban.

5 Típusai Az egerek főbb változatai: - golyós-egér
ún. „trackball” azaz fordított egér optikai egér

6 A golyós-egér A golyós-egér igen egyszerű felépítésű. Az egér mozgatásával a beépített golyó is mozog, ezt különleges érzékelők felfogják és továbbítják a számítógépbe. Ez a fajta egér éveken keresztül nagyon elterjedt volt, leváltásának oka az állandó bepiszkolódás volt.

7 A fordított egér A fordított egér (más néven trackball) különlegessége, hogy golyója nem az alján, hanem a tetején található. Így a felhasználó az ujjaival mozgatja a golyót. Hátránya, a kényelmetlen és fárasztó használat.

8 Az optikai egér Ennél a fajtánál a fejlesztők megtartották az egér formáját, de a golyóját eltűntették. Helyébe különleges fényérzékelőt illesztettek. Így egerünk bármilyen körülmények között használható, és már takarítani sem kell.

9 A hordozható számítógépek egerei
A hordozható számítógépek háromféle beépített egértípussal készülnek. Az első változatok beépített golyóval készültek. A felhasználó a golyót mozgatta, és a felette lévő gombokat használta. Ez a változat nem bizonyult hosszú életűnek, helyette megjelent a trackpoint, amely egy kis gomb a gép billentyűzetében. Ennek működése igen egyszerű, a felhasználó az ujjával mozgatta a kis gombot. Ma már a legelterjedtebb a touchpad, ami egy érzékelő lap. Működése jóval egyszerűbb, mint elődeié.

10 Az egerek jövője Az idő múlásával az egerek nem csak golyóikat veszítették el, hanem jelentőségüket is. A legújabb számítógépeknél már elég csak a képernyőt „bökdösni” (lásd: ME földszintjére kihelyezett „neptunos” számítógépek).


Letölteni ppt "Készítette: Hován Adrienn"

Hasonló előadás


Google Hirdetések