Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, 2013. november 16.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, 2013. november 16."— Előadás másolata:

1 Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, 2013. november 16.

2 Két EU-finanszírozású program (TÁMOP, Egy lépést előre) értékelése propensity score matching eljárással  Erőteljes programhatás a program alatt  Gyengébb hatás az elhelyezkedésre a program után  Még gyengébb hatás a munkanélküliségbe való vissza nem térésre  de ez sem elhanyagolható mértékű (TÁMOP: 5-10%) Erőfeszítések a romák érintettségének vizsgálatára

3 Romák: a megbízó szokás szerint olyasmire volt kíváncsi, amiről elfelejtett adatokat gyűjteni… Erről csak röviden. A programrésztvevőkre vonatkozó roma adat azonban értékes Csak a TÁMOP-ot érinteném

4 Minden érdemi megjegyzés/kérdés abból a gyanúból ered, hogy a program résztvevőit részben éppen a pillanatnyi elhelyezkedési esély szerint választották ki (Ashenfelter-púp) Ezt sejteti a program alatti és utáni eredmények eltérése, valamint a program alatti, nagyon magas elhelyezkedési arány (81% a teljes időszakban, 43% fél év alatt, kb. 30% állásban fél évvel később) Negyedéves U  E: 10-12% az összes regisztráltra (LFS)! Általában is gyanítható, hogy a kirendeltségek érdekeltek abban, hogy a várhatóan elhelyezkedőket (sőt, az effektíve már elhelyezkedetteket) válogassák ki.

5 Kérdések : Konkrétan miben állt a támogatás? Ki kapta (egyén, képzőhely, vállalat), mennyit? A kirendeltségeket milyen szempontok szerint értékelték (ha egyáltalán)? Elhelyezkedés = ? Közmunka? Közvetített/nem közvetített? Milyen arányban kapcsolódott a támogatás megítélése elhelyezkedési eseményekhez (bértámogatás)? Kaphatta-e (tovább) olyan, aki állásban volt? Utána = 1 nappal utána?

6 Javaslatok Matching az elhelyezkedési esélyt jobban közelítő változók szerint (is): Kapott-e járadékot? Proxy a munkában töltött időre a regisztrálást megelőző időszakban Ha igen, a jogosultság hossza (rövid, közepes, hosszú) Kapott-e szociális segélyt? Proxy az anyagi helyzetre, munkapiaci előéletre Hányadszor regisztrálták? Résztvevők 40%-a 2008. szeptember 1. utáni állásvesztés jogán. De az ő elhelyezkedési esélyeik sokkal jobbak. Ezt külön kéne vizsgálni, ha lehet.

7 Romák Roma részarány és programrészvétel települési szinten: nagyon is van összefüggés  ábra Szlok! Népszámlálás 2011 Öhas aszerint, hogy a tényleges (ÁFSZ által mért) roma részarány alacsonyabb, nagyjából azonos, nagyobb-e a központkörzetre becsültnél. Különböztek-e a kimenetek (becsült programhatás) e szerint?


Letölteni ppt "Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, 2013. november 16."

Hasonló előadás


Google Hirdetések