Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK."— Előadás másolata:

1 A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK

2 Önellentmondás A jogalkotó úgy próbálja meg kezelni a tüneteket, hogy nem kísérli meg a beteg gyógyítását. A JPE mint módszer a villamosenergia-piacban nem képes pro-kompetitív szerepet betölteni. A JPE a problémák kezelése érdekében túlbonyolított szabályozást hoz létre, amelynek a hosszú távú célja nem értelmezhető.

3 Mi a JPE mint módszer lényege (elektronikus hírközlés)? Szakaszai: piacok meghatározás – verseny hatékonyságának vizsgálata/JPE vállalkozások kijelölése – kötelezettségek kiszabása. Várható volt a verseny kialakulása, de félő volt, hogy a korábbi inkumbens annak kifejlődését elfojtja vagy késlelteti – versenyt elősegítő beavatkozás. Követelmények: rugalmasság – jogbiztonság – egységes európai megközelítés – szabályozás visszavonulása.

4 Milyen piaci problémák adták a JPE bevezetésének indokát a villamosenergia-iparágban? MVM rendkívül nagy erőfölénye (majdnem 80%). Forrásokhoz való hozzáférés korlátozott. A korábbi inkumbens feldarabolása nélkül verseny csak hosszú távon várható: határmetszékek/regionális piacok + kínálat bővülése. Piacnyitás monopólium fennállása mellett kizsákmányoláshoz vezet.

5 Miért nem alkalmazható a JPE a villamosenergia-iparágban? Szállítás és a termék elválása. Nem hálózatos szegmensre vonatkozik. Nem a piac spontán működése és a technológia fejlődése alakítja ki a versenyt rövid távon, hanem állami döntés. Ami változás időközben történt, az is „állami” döntés eredménye.

6 Milyen jogalkotói önellentmondásokról árulkodik a JPE? Állami monopólium állami eszközökkel történő szabályozása. Tünetek kezelése a beteg meggyógyítása nélkül. Egyértelmű helyzetre egy rendkívül absztrakt, összetett szabályozás bevezetése.


Letölteni ppt "A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések