Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honnan jönnek az e-könyvek?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honnan jönnek az e-könyvek?"— Előadás másolata:

1 Honnan jönnek az e-könyvek?
Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár

2 Az „e-könyv” alatt ezt értem a továbbiakban:
jellemzően szöveges, lehatárolt és legalább ideiglenesen lezárt, valamilyen szerkesztésen átesett, nagyobb terjedelmű digitális dokumentum.

3 Az ősforrás: Project Gutenberg
korrektúrázott, public domain könyvek, nagyrészt szépirodalom, alig van magyar tartalom, txt, HTML, újabban EPUB, Kindle Mobi, QiOO formátum

4 Magándigitalizálók anyagai
változó minőségű, nagyrészt copyrightos könyvek, főleg populáris és ismeretterjesztő irodalom, több ezer magyar könyv, jellemzően PDF, RTF, PRC, EPUB, illetve DjVu, fájlcserélők, tárhelyek, könyvmegosztók, közösségi site-ok.

5 Magánkezdeményezésű „e-könyvtárak”
igényességre törekvő minőség és esetleg metaadatok is, jellemzően már nem védett, vagy engedélyezett könyvek, adott világnézethez vagy témakörhöz sorolható művek, néhány tucattól néhány százig terjed a könyvek száma, változatos formátum: txt, HLP, HTML, Word, PDF, DjVu.

6 Szerzők vagy örökösök által publikált művek
igényességre törekvés, de néha „amatőr” szintű digitalizálás, szépirodalom és a szakirodalom egyaránt, szerzőnként néhány könyv, de esetenként teljes életművek, egyre többször már csak elektronikusan publikált könyvek, tipikusan Word, PDF vagy HTML formátumban.

7 Intézmények, hagyományos kiadók kiadványai
profi módon szerkesztett kötetek, főleg szakirodalom és ismeretterjesztő kiadványok, kiadónként néhány tucat könyv, néha a nyomtatott megjelenéssel egy időben, Quark, Ventura, (néha védett) PDF, vagy Word fájlok.

8 E-könyv kiadók és -forgalmazók könyvei
profi és amatőr szerkesztésű kiadványok egyaránt, szépirodalom, ismeretterjesztő kiadványok, tankönyvek, többnyire nem ingyenes, néha részenként is lehet fizetni, kiadónként néhányszor tíz vagy száz könyv, (gyakran védett) PDF, különböző mobil e-book formátumok.

9 Könyvtárak, szövegtárak digitalizálásai
jó, sőt néha igen magas minőség, részletes metaadatok, jellemzően már nem védett művek (kivétel a DIA), szépirodalom, szakirodalom és helytörténet, ingyenes, de néha csak helyben használható, gyűjteményenként néhányszor tíz vagy száz könyv, HTML, XML, és OCR-es PDF formátumok a jellemzőek.

10 Külföldi gigaprojektek magyar anyaga
magas minőség, részletes metaadatok (kivéve Google Books) jellemzően már nem védett, gyakran muzeális művek, több ezer magyar vagy magyar vonatkozású könyv, képi PDF, DjVu, JPG, TIFF, néhol javítatlan EPUB is.

11 Köszönöm a figyelmüket!
Kiadók Más digitális gyűjtemények Intézmények OSZK Szerzők, szerkesztők, fordítók Digitalizálók Magyar Elektronikus Könyvtár Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Honnan jönnek az e-könyvek?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések