Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye 2008. június.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye 2008. június."— Előadás másolata:

1 Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye 2008. június 19. Országos Széchényi Könyvtár

2 Mi a digitalizálásunk célja? – Helyismereti kutatások segítése. – Az itt élők (egy kisváros), a környező apró falvakban élők igényes dokumentum-ellátása, a tanulás segítése. Mindez olcsó eszközökkel, könnyű betanulással, a létrehozás és a használat tömegessé válásának lehetőségével. – Potenciálisan a „helyről”, a régióról létrejött dokumentumok adatbázisba szervezése.

3 Tehát: NEM a dokumentumok újbóli sajtó alá rendezése és elektronikus kiadása, HANEM a dokumentumról készült digitalizált képek tárolása és leírása, digitális archiválása, digitális közzététele.

4 Az ötlet 1999-ben: mikrofilmet digitalizálni.

5 Motiváció Először az újdonság és az értelmes cél (nincs levéltár, de van digitalizálható, bár csak mikrofilmen elérhető újság). A használat lehetőségeinek folytonos javítása is jó motiváció. Ilyenek:

6 Jegyzetelő, tárgyszavazó szoftver Zalai Közlöny, 2 évfolyam, 500 kép, csak az idea létezett, nem volt eszköz, de lett két CD és szoftver a visszakereséshez, és volt tárgyszavazás.

7 Webes felületen tárgyszavak nélkül Zalai Közlöny, az 1920-as évek, 10 ezer oldal, saját eszköz, tömegessé vált a képek száma, az internetes megjelenés nem tudta a tárgyszavazást használni.

8 Webes felületen tárgyszavakkal Zalai Közlöny, további 10 ezer oldal, internetes megjelenés, mely használni tudja a tárgyszavazást.

9 Tárgyszó helyett automata szövegfelismertetés Állást a kereskedő ifjaknak ! Szüreti mulatság Selyemgyár Bankhivatalnok Bankok Kereskedelmi iskola Bankigazgatóvá nevelés

10 Digitalizáló eszközeink Digitalizáló műhelyünkben egyszerű, olcsó eszközök

11 Szoftverek: ingyenes, olcsó – képmanipuláló: GIMP (Linux) – összefűző: DjVu Solo – szövegfelismerő: ABBYY FineReader

12 Eljárások – körülvágás, – tisztítás, – automatikus szövegfelismertetés, – konvertálás és összefűzés képfolyammá DjVu formátummal

13 A dokumentumok leírása – Korábban kiválasztott képenként leíró kifejezések. – Mostanság a bibliográfiai leírás webes változatának másolata kerül a leírásba, ezt követi az automatikus szövegfelismertetés eredménye.

14 Szervezeti háttér – www.nagykar.hu, KSZR – finanszírozás és a legfőbb gondozó bére – a munkaügyi központ támogatása – könyvtáros asszisztensek munkaköri feladatává vált a szkennelés, a digitális közzététel előkészítése – ezzel fenntartható a folyamatos működés – de vannak alkalmi segítők is: nyári digitalizálási gyakorlaton, önkéntes munkatárs is szkennel.

15 Köszönöm a figyelmet! czupigyula@nagykar.hu


Letölteni ppt "Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye 2008. június."

Hasonló előadás


Google Hirdetések