Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett."— Előadás másolata:

1 Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok

2 A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett egységek, amelyek képesek a helyi védelmet irányító vezető részére hatékony segítséget nyújtani, a védekezés megszervezésében és irányításában, képesek a működési területükön jelentkező alapvető katasztrófavédelmi feladatok megoldására, kisebb veszélyhelyzetek kezelésére a hivatásos mentő szervezetek helyszínre érkezéséig a kárterületen a beavatkozásra. KÖVECS

3 KÖVECS tulajdonságai Meglévő közösségből szervezett; Előre meghatározott minták alapján dinamikusan alakítható szervezettel rendelkező; Alapfeladatokra felkészített; Meghatározott vezetési rendet követő; Alapvető felszerelésekkel ellátott; Folyamatosan felügyelt és fejlesztett; Önkéntes szervezet.

4 KÖVECS szervezete (példa) KÖVECS vezető Logisztikai részlegvezető Tervezési részlegvezető Adminisztrációs részlegvezető Műveleti részlegvezető Tűzoltó szakcsoportvezető Kutató-mentő szakcsoportvezető Egészségügyi szakcsoportvezető 1. tűzoltó járőr 2. tűzoltó járőr 3. tűzoltó járőr 1. kutató-mentő járőr 2. kutató-mentő járőr 3. kutató-mentő járőr Osztályozó járőr Elsősegélynyújtó egység Halottakat kezelő egység

5 KÖVECS program indítása és fenntartása Kapcsolatfelvétel az érintett közösséggel Támogató szervezet felkérése, felkeresése Veszélyeztetettség felmérése, Esettanulmányok Felkészülési anyag összeállítása Okmányok, ellenőrzőlisták előkészítése Felszerelések, erőforrások számbavétele Oktatás, képzés végrehajtása zárógyakorlat Folyamatos kapcsolattartás, eredmények dokumentálása Frissítő és kiegészítő képzések

6 KÖVECS irányítása KÖVECS Irányító szerv (Önkormányzat, Katasztrófavédelmi Igazgatóság, PV kirendeltség, stb.) Támogató szervezet KÖVECS Koordinációs Központ Koordináció a KÖVECS ügyeiben Oktatás, képzés, tanácsadás, támogatás, Szakmai Irányítás Irányítás Támogatás, képzés

7 KÖVECS alapfelkészítés Célja alapvető ismereteket nyújtani a csoport működéséhez, a veszélyhelyzetek megelőzéshez, kezeléséhez, az együttműködésen alapuló eredményes beavatkozáshoz. Témakörei: Otthoni biztonság, teendők veszélyhelyzetben; Tűzvédelmi, tűzoltási ismeretek; Elsősegélynyújtási és katasztrófa egészségügyi ismeretek; Kutató mentő ismeretek; Szervezési, vezetési ismeretek; Alapvető magatartási szabályok a katasztrófák felszámolásában.

8 KÖVECS alapfelszerelés Mellény lehetőleg sok zsebbel, egyéni elsősegélycsomaggal, jegyzettömbbel, tollal, krétával, zseblámpával, PMR-rel, esőponchóval felszerelve, fényvisszaverő csíkokkal és jelvénnyel ellátva Sisak Fényvisszaverő csíkokkal, jelvénnyel, Névfelirattal Védőkesztyű Munkavédelmi és gumikesztyű Arcmaszk Szemüveg

9 KÖVECS képességei Veszélyhelyzetekben a beavatkozó csoportok megérkezése előtt szervezett és eredményes tevékenység kifejtése a katasztrófa hatásainak felszámolására; A beavatkozó csoportok megérkezése után érdemi információk biztosítása a kárterületről, együttműködés a mentésben, kárelhárításban; A kárelhárításért felelős vezető segítése a feladatok koordinálásában, irányításában; A közösség tagjainak figyelmeztetése a veszélyhelyzetekre, alapvető információk biztosítása a megfelelő magatartásról.

10 KÖVECS működtetése A KÖVECS működtetése a KÖVECS tagságának, vezetőinek az irányító és támogató szervezet felelőseinek és a Koordinációs központnak közös feladata; A KÖVECS alapfelkészítése után minden 2. évben frissítő képzésen vesz részt; A KÖVECS vezetőknek és tagoknak rendszeresen szakirányú továbbképzéseket szervez a Koordinációs Központ.

11 A Koordinációs Központ szerepe Felkeresi a potenciálisan KÖVECS-é képezhető közösségeket, fogadja jelentkezésüket; A segít a potenciális KÖVECS-nek támogató szervezetet keresni, felveszi a kapcsolatot a támogatókkal, információt nyújt a KÖVECS programról; A közösséggel közösen kidolgozza a KÖVECS felállításának ütemtervét, meghatározza a képzésben kiemelt helyen szereplő témaköröket; Felveszi a kapcsolatot a KÖVECS működési helyén diszlokáló rendvédelmi szervekkel, önkormányzatokkal és felkéri őket a képzésben való közreműködésre; Megszervezi és lefolytatja a képzést, a képzés végén a működési területen lévő rendvédelmi szervekkel közösen zárógyakorlatot szervez; Folyamatosan tartja a kapcsolatot a KÖVECS-kel, a támogató és irányító szervezetekkel, továbbképzéseket, frissítő képzéseket szervez; Javaslatokat tesz a KÖVECS-nek és a támogató szervezeteknek új technikai eszközök beszerzésére, a KÖVECS részére fejlesztési tervet dolgoz ki. Folyamatosan fejleszti a KÖVECS oktatási anyagokat; Fogadja és a megállapodások szerint felhasználja az egyes KÖVECS-nek juttatott támogatásokat.

12 A KÖVECS Program hatásai A meglévő közösségekre építve, egyszerű tudásanyaggal hatékony segítséget adhatunk a veszélyhelyzetekben az önkormányzatoknak, kisközösségeknek; Az érdeklődők szakszerű felkészítésével, a személyes kapcsolatok kialakításával megelőzhetjük a „lábatlankodó civilek” jelentette problémákat, helyettük könnyen irányítható felkészült állampolgárokat nyerünk. A KÖVECS tagok képesek lesznek a munkahelyi és otthoni tűzesetek, veszélyhelyzetek szakszerű felismerésére, megelőzésére, kezelésére.


Letölteni ppt "Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések