Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az „ALOHA” vegyi terjedési modell A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, 2008. március 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az „ALOHA” vegyi terjedési modell A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, 2008. március 19."— Előadás másolata:

1 Az „ALOHA” vegyi terjedési modell A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, 2008. március 19.

2 Mi az az „ALOHA”? ALoHAAreal Locations of Hazardous Atmospheres – (a veszélyes levegő területi elhelyezkedése) Az Amerikai Környezetvédelmi Minisztériumban kifejlesztve Alapvetően a munkavédelmi előírásokhoz készült Folyamatosan fejlesztik. Többféle digitális térképi szoftverrel is együttműködik (MARPLOT, ArcGIS, Google Earth) http://www.epa.gov/OEM/content/cameo/aloha.htm

3 Az EPA WEB-lapja – ingyenesen letölthető

4 Mi az az „ALOHA”? A fejlesztők azt tűzték ki célul, hogy olyan számítógépes rendszereket fejlesszenek ki, melyek egy esetlegesen bekövetkező vegyi baleset esetén mind az elsődleges beavatkozóknak (tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat, stb), mind a veszélyhelyzeti tervezést, felkészítést végzőknek (katasztrófavédelem) az adott vegyi anyagról pontos információkat szolgáltat. A program keretében kifejlesztett rendszerek több mint 6000 vegyi anyag elnevezését (és ezeknek kb. 80 000 szinonimáját) tartalmazzák, iránymutatást adnak az anyag fizikai, kémiai jellemzőire, a szükséges védőeszközök típusára, a mentesítő-közönbösítő anyagok fajtájára, a kiürítendő terület nagyságára, a szükséges lakosságvédelmi rendszabályok bevezetésére.

5 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a személyi számítógépeken (PC és Macintosh rendszeren egyaránt) az emberek számára a legnagyobb veszélyt jelentő - vegyi-anyag jelenlétében bekövetkezett balesetek hatásainak felszámolásához nyújt tervezési és gyakorlati segítséget. A program segítségével meghatározható a gázvezetékek csőtörése, a különböző (henger és gömb alakú) tartályok sérülése, vagy a veszélyes anyagot tartalmazó rendszerek (pl. ipari hűtőrendszerek) üzemzavara következtében a légkörbe jutott szennyeződés mértéke, és veszélyeztető hatása.

6 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a különböző szabadba kijutott gázok terjedését modellezi. Figyelembe veszi az adott anyag fizikai és toxikológiai tulajdonságait, az érintett terület jellemzőit a mikrometeorológiai viszonyokat és a szabadbajutás körülményeit.

7 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA közel 1 000 veszélyes vegyi-anyag jellemzőit tartalmazza, ezeknek tudja kiszámítani és grafikusan megjeleníteni a terjedési modelljét. Számításai során a program azt feltételezi, hogy az adott anyag nem lép reakcióba semmivel, a területen nincsen tűz, a kiömlés sík területen történt és az emissziós fel­ tételek állandóak. A program egyik fő előnye a számítási sebesség, az adatbevitel után nagyon rövid időn belül megkapjuk a szükséges információkat, melyek ismeretében a szükséges beavatkozások elkezdhetők. A másik jellemzője az, hogy minden párbeszéd panel kitöltése után hiba ellenőrzést hajt, végre, így a járatlan vagy a nagy pszichikai nyomás alatt álló kezelő tévedéseit kizárja.

8 Egy példa a működésére: Kiinduló helyzet: - Ammónia ömlés a kaposvári Húskombinátban, -A rendszerben 60 t ammónia kering csövekben és tartályokban. -Veszélyztetettek a dolgozók és a környező utcák lakossága.

9 Milyen adatokra van szükség? Tartály és anyag adatok (Tűzoltásvezető): - veszélyes anyag - tartály alakja és méretei - anyag mennyisége (töltöttsége) és halmazállapota - nyomás és hőmérséklet mérő műszerek adatai - sérülés (lék) alakja, mérete, elhelyezkedése a tartályon (a talajhoz viszonyítva) Meteorológiai adatok (VFCS): - szélirány - szélsebesség - hőmérséklet - levegő függőleges stabilitása - páratartalom - időjárási viszonyok – (derült,borús,napsütéses) - környezet beépítettsége – (erdő, város, sík, dombos) A felderítendő adatok

10 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Meteorológiai adatok – Kitől származhat? (VFCS, esetleg OMSZ→kistérségi rendszer)

11 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése)

12 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tartály esetén…

13 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése) „Tócsa” kialakulása esetén…

14 Mi lesz ezekkel az adatokkal? Ügyelet, Informatika Adatok továbbítása

15 Mi lesz ezekkel az adatokkal? Ügyelet, Informatika Hatáselemzés elvégzése, Eredmény továbbítása a kárfelszámolást Irányítóhoz.

16 Milyen eszközigénye van? Alapvetően a drága térinformatikai szoftverre nincs szükség- az ALOHA szoftver önállóan is használható Természetesen a térinformatikai szoftverrel együttműködtetve többet nyújt…

17 Terjedési modell képe

18 Vegyiveszély Robbanási nyomás veszély Tűzveszélyességi terület Hősugárzás

19 Zárt és szabadtéri koncentráció

20 Az ALOHA adatbeviteli folyamata… Az alapadatok megadásától a veszélyeztetett lakosság leválogatásáig- Kimemekítés!!

21

22


Letölteni ppt "Az „ALOHA” vegyi terjedési modell A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, 2008. március 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések