Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az „ALOHA” vegyi terjedési modell

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az „ALOHA” vegyi terjedési modell"— Előadás másolata:

1 Az „ALOHA” vegyi terjedési modell
A gyakorlati alkalmazás lehetőségei a lakosságvédelemben Benei Tibor pv. alez. Balatonföldvár, március 19.

2 Mi az az „ALOHA”? Areal Locations of Hazardous Atmospheres – (a veszélyes levegő területi elhelyezkedése) Az Amerikai Környezetvédelmi Minisztériumban kifejlesztve Alapvetően a munkavédelmi előírásokhoz készült Folyamatosan fejlesztik. Többféle digitális térképi szoftverrel is együttműködik (MARPLOT, ArcGIS, Google Earth)

3 Az EPA WEB-lapja – ingyenesen letölthető

4 Mi az az „ALOHA”? A fejlesztők azt tűzték ki célul, hogy olyan számítógépes rendszereket fejlesszenek ki, melyek egy esetlegesen bekövetkező vegyi baleset esetén mind az elsődleges beavatkozóknak (tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat, stb), mind a veszélyhelyzeti tervezést, felkészítést végzőknek (katasztrófavédelem) az adott vegyi anyagról pontos információkat szolgáltat. A program keretében kifejlesztett rendszerek több mint 6000 vegyi anyag elnevezését (és ezeknek kb szinonimáját) tartalmazzák, iránymutatást adnak az anyag fizikai, kémiai jellemzőire, a szükséges védőeszközök típusára, a mentesítő-közönbösítő anyagok fajtájára, a kiürítendő terület nagyságára, a szükséges lakosságvédelmi rendszabályok bevezetésére.

5 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a személyi számítógépeken (PC és Macintosh rendszeren egyaránt) az emberek számára a legnagyobb veszélyt jelentő - vegyi-anyag jelenlétében bekövetkezett balesetek hatásainak felszámolásához nyújt tervezési és gyakorlati segítséget. A program segítségével meghatározható a gázvezetékek csőtörése, a különböző (henger és gömb alakú) tartályok sérülése, vagy a veszélyes anyagot tartalmazó rendszerek (pl. ipari hűtőrendszerek) üzemzavara következtében a légkörbe jutott szennyeződés mértéke, és veszélyeztető hatása.

6 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA program a különböző szabadba kijutott gázok terjedését modellezi. Figyelembe veszi az adott anyag fizikai és toxikológiai tulajdonságait, az érintett terület jellemzőit a mikrometeorológiai viszonyokat és a szabadbajutás körülményeit.

7 Mi az az „ALOHA”? Az ALOHA közel veszélyes vegyi-anyag jellemzőit tartalmazza, ezeknek tudja kiszámítani és grafikusan megjeleníteni a terjedési modelljét. Számításai során a program azt feltételezi, hogy az adott anyag nem lép reakcióba semmivel, a területen nincsen tűz, a kiömlés sík területen történt és az emissziós fel­tételek állandóak. A program egyik fő előnye a számítási sebesség, az adatbevitel után nagyon rövid időn belül megkapjuk a szükséges információkat, melyek ismeretében a szükséges beavatkozások elkezdhetők. A másik jellemzője az, hogy minden párbeszéd panel kitöltése után hiba ellenőrzést hajt, végre, így a járatlan vagy a nagy pszichikai nyomás alatt álló kezelő tévedéseit kizárja.

8 Egy példa a működésére:
Kiinduló helyzet: - Ammónia ömlés a kaposvári Húskombinátban, A rendszerben 60 t ammónia kering csövekben és tartályokban. Veszélyztetettek a dolgozók és a környező utcák lakossága.

9 Milyen adatokra van szükség?
Meteorológiai adatok (VFCS): - szélirány - szélsebesség - hőmérséklet - levegő függőleges stabilitása - páratartalom - időjárási viszonyok – (derült,borús,napsütéses) - környezet beépítettsége – (erdő, város, sík, dombos) Tartály és anyag adatok (Tűzoltásvezető): - veszélyes anyag - tartály alakja és méretei - anyag mennyisége (töltöttsége) és halmazállapota - nyomás és hőmérséklet mérő műszerek adatai - sérülés (lék) alakja, mérete, elhelyezkedése a tartályon (a talajhoz viszonyítva) A felderítendő adatok

10 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni?
Meteorológiai adatok – Kitől származhat? (VFCS, esetleg OMSZ→kistérségi rendszer)

11 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni?
Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése)

12 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni?
Tartály esetén…

13 Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni?
Tárolási-kiszabadulási adatok – Kitől származhat? (Elsődleges beavatkozók felderítése) „Tócsa” kialakulása esetén…

14 Mi lesz ezekkel az adatokkal?
Adatok továbbítása Ügyelet, Informatika

15 Mi lesz ezekkel az adatokkal?
Ügyelet, Informatika Hatáselemzés elvégzése, Eredmény továbbítása a kárfelszámolást Irányítóhoz.

16 Milyen eszközigénye van?
Alapvetően a drága térinformatikai szoftverre nincs szükség- az ALOHA szoftver önállóan is használható Természetesen a térinformatikai szoftverrel együttműködtetve többet nyújt…

17 Terjedési modell képe

18 Tűzveszélyességi terület
Vegyiveszély Tűzveszélyességi terület Robbanási nyomás veszély Hősugárzás

19 Zárt és szabadtéri koncentráció

20 Az ALOHA adatbeviteli folyamata…
Az alapadatok megadásától a veszélyeztetett lakosság leválogatásáig- Kimemekítés!!

21

22 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Az „ALOHA” vegyi terjedési modell"

Hasonló előadás


Google Hirdetések