Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár 2011. Március.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár 2011. Március."— Előadás másolata:

1 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár 2011. Március 16-18.

2 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A Kirendeltség térképe

3 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Általános jellemzők 3 HVB körzet- 4 Kistérség (94 település) 13 jegyzőség, 30 körjegyzőség (5 város) Lakosság: 115 e fő (Megyer-29 fő, Ajka-32 e fő) Létszámunk: 5 fő Elhelyezés: Ajka- Tűzoltóság Tapolca és Sümeg- Polgármesteri Hivatal Szolgálati autó: Ajka-Ajka HÖT-é (közös használat) Tapolca- Lada Níva Sümeg- nincs

4 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Illetékességi- Működési területek Tűzoltóságok: 4 HÖT, 3 Ökt Rendőrség: 3 Rkp Mentőszolgálat: 5 mentőállomás 3 kórház, 2 ÁNTSZ 2 „állami” közútkezelő üzemmérnökség (plussz városi fenntartó cégek) Somló Volán (93 település) 3 vasúti fővonal; 8-as, 84-es, 71-es főút

5 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka „Közműgazdák” Gáz: 2 szolgáltató (8 területgazda) Villamos energia: Eon (7 területgazda) Víz-szennyvíz: 3 szolgáltató (5 üzemvezetőség) Vízfolyáskezelők: Vízügyi Ig.- Vizitársulatok „Körzethatárok- NEM illeszkednek”

6 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Kirendeltségünk veszélyeztetettsége -Veszélyes árú közúti, vasúti szállítása -Felsőküszöbös üzem: Gógánfa (propán, bután, metanol) -Egyéb veszélyes üzemek: MAL Zrt. Ajka Kristály Kft. Szennyvíztelepek Bakonyi Erőmű Zrt. Szigetelőanyag-gyártók -Bányászati tevékenység (Bauxit, szén) -Tél -Ár- belvíz -Vízbázisok szennyeződése -Tömegrendezvények (Völgynapok, Balaton átúszás)

7 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Az elmúlt évek eseményei Bányaterületek feletti területkiszakadások

8 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ár- és belvíz: 2010. május közepe, Június, augusztus és szeptember 1-1 nap

9 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Jégverés: 23 település, közel 900 kárbejelentés, főként gépkocsikban- háztetőkben kár (kb. 720 m Ft)

10 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Hófúvás (útlezárások-8-as sz. főút, Ajkán egyidőben 160 kamion elhelyezése)

11 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Egyéb események Gyanús küldemények („levél” polgármesternek, országgyűlési képviselőnek) Bombariadó: Ajka városháza Lőszer, robbanószer feltalálás: Ajka belváros, többszintes ház tetőcseréje, Tízemeletes tűz Szigetelőanyag-gyár teljes leégése Homokbánya- falomlás (3 kisgyerek meghalt) Hálózat-kidőlések- több napos téli áramszünet, stb.

12 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ifjúsági versenyek (8 közép-,29 ált. iskola) Kék Lámpák napja Szakkörök

13 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Kiemelten veszélyeztetett településeink AjkaII. DevecserIII. KolontárIII. GógánfaI. UkkII. TapolcaIII.

14 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ajka ipartörténete Ajka fejlődését az ipar alapozza meg. Már 1836-ban kiderült, hogy Csingervölgyben szén is van. Pásztor ember akadt rá, miután tüzet rakott, és az nem akart kihunyni. Ugyanis tüzet fogott az alatta lévő föld, illetve a szénkibúvás. A kutatást azonban csak 1865-ben kezdeti meg a birtok tulajdonosa, Puzdor Gyula. A kitermelés 1869-ben kezdődik. A szénre és a vasútra alapozva Neumann Bernát 1878-ban üveggyárat alapít.

15 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ajka ipartörténete Bródy Imre szabadalma alapján 1937-ben Ajkacsingervölgyben felépül a világ első kriptongyára, amely az elektromos izzókhoz szükséges gázt állította elő. A környéken felfedezett nagyobb mennyiségű bauxit lázba hozza a tőkét. (A XX. Sz. elején Taliándörögd, Halimba, Szőc térségében) Csak 1943-ban kezdődik el a külfejtés. Az 1960-as évektől aktív vízvédelem: a karsztvízszint alatti bányászat fokozott vízkiemelés mellett történik. 1989. kormányzati döntés alapján, elsősorban Hévíz védelme érdekében, a vízkiemeléssel járó bányászat megszűnt!

16 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ajka ipartörténete A feldolgozáshoz timföldgyárat, alumíniumkohót, és a jórészt ezeket kiszolgáló erőművet építenek 1941-1942- ben. A helykiválasztásban újra döntő szerepe van a szénnek és a vasútnak. Várossá válás évtizedei: 1959-től város (15 e fő) 1971-ben Ajka járási székhely lesz. 1978-ban Ajkára költözik a bíróság és az ügyészség. 1987.- Hild érem. A rendszerváltozás megroppantja Ajkát, a város iparát is. Az üzemek szerkezetváltása is jó eredményeket hoz. Csökkent a környezetszennyezés.

17 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Ajka ipartörténete Az ajkai Hőerőmű első egységeit 1943-ban helyezték üzembe, a helyi szénvagyonra alapozva. Az erőmű feladata eredetileg a szomszédos Timföldgyár hőenergiával való ellátása volt. Az 1960-as évektől kiegészült a városi távfűtési célú hőenergia ellátásával. A szoros kapcsolat a timföldgyárral a továbbiakban is megmaradt, az ajkai Erőmű későbbi fejlesztéseit is a Timföldgyári hőigények növekedése indokolta. Az Erőmű a kezdetektől a hőigények kielégítése mellett kapcsoltan villamos energiát is termelt. Az 1990-es évek elején- átállás hibrid-fluid tüzelésre. 2003. őszén biomassza tüzelésre átállás, a keletkezett szürkeiszap cementálódó képessége változik. Tájékoztatásul a szén 150 e tonna, a tüzifa-faapríték felhasználás 550 e tonna, közel négyszeres

18 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A SZÜRKE ISZAP (a kazetta építés anyaga) Az erőmű működése során a szilárd tüzelőanyagot felhasználó erőművek melléktermékeként keletkezik szilárd halmazállapotú tüzelési maradék (ágysalak és a porleválasztó pernye): elhelyezése hulladéktárolóban történik. Hígzagyos technológiával kerül kijuttatásra. Az elégetett ajkai szén salakjából és pernyéjéből készült kazetta rendkívül nagy szilárdsággal és vízzáró képességgel bír.

19 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Zagykazetta Zagybelövő Víznyelő

20 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A zagykazetta építése Zagyvíz Zagy (salak + pernye + zagyvíz) A hígzagy fogadása a kijelölt területen. A hígzagy ülepítése a kijelölt területen. Az ülepítés utáni zagyvíz visszaforgatása (visszajuttatása) az erőműbe Az ülepedés utáni gátépítés munkagép segítségével.

21 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A zagykazetta építése Belőtt zagy „terülése”

22 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A Timföldgyár A közelben feltárt bauxit vagyonra 1941-43. között timföldgyárat és alumíniumkohót építenek. (20e tonna/év- timföld és 10e tonna/év alumínium) 1959-től elindul a gallium gyártás. 1967-73. Megépül a Timföldgyár 2 gyáregység (375e tonna/év timföld, alumíniumkohó- 22e tonna/év) 1970. Megkezdődik az alumínium formaöntvény gyártás (1996-tól francia tulajdon). 1981. Nagynyomású öntöde üzembehelyezése 1986. Szárított és őrölt aluminíum-hidroxid termékek gyártása indul. 1989. A Timföldgyár termelése eléri a 490e tonna/év értéket. 1990. Szintetikus zeolit gyártása indul. 1991. Megszűnik a kohászati tevékenység. 1992. Leállítják a Timföldgyár 1-et. 1995. Elindul a gyártás a zeolitüzemben. 1996. Valamennyi termékelőállító egységben tanúsított minőségbiztosítási rendszer működik. 1999. KIR és MEB rendszerek tanúsítása. 2003. Precipitált hidrát gyártás indul.

23 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A VÖRÖSISZAP A vörösiszap többféle fémvegyület elegye, a timföld (alumínium-oxid) gyártásának mellékterméke. A timföldet bauxitból állítják elő. A nyersanyagot porrá őrlik, majd nátrium-hidroxiddal (erős lúg) nagy nyomáson, 150–180°C-on főzik. A gőz elengedése után a vizes szuszpenziót vízzel kétszeresére hígítják, majd ülepítőbe töltik. A vizes oldatot a kikeverő medencébe juttatják. A vízoldható nátrium-aluminátot vízzel elhidrolizálják alumínium- hidroxiddá, a keletkező nátrium-hidroxidot újra felhasználják. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik.

24 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A VÖRÖSISZAP Minden, a vízben nem oldódó komponens visszamarad. Mivel a vas- oxid (ferri-oxid) vörösesbarna, erősen színező anyag, ezért nevezik a visszamaradó, vízben nem oldható zagyot vörösiszapnak. Ezt ülepítő berendezésben választják le, majd eltávolítják. Mosóvízzel lehetőleg minél több nátrium-hidroxidot öblítenek ki belőle, hogy a visszanyert lúgot újra felhasználhassák. Eredeti nedvességtartalma 40–45%; ebben az állapotában még szivattyúzható; így locsolják ki a tározó részmedencéibe (az ún. kazettákba)

25 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A vörösiszap-lerakás

26 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A vörösiszap-lerakás

27 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A Magyarországon lerakott vörösiszap Almásfüzítő I-VIII kazetták közel 200 ha területen, –1952-1996 között 20.500.000 tonna Mosonmagyaróvár- I-V kazetták kb 65 ha területen –1934-2002. között 8.200.000 tonna Ajka – Kolontár I-X kazetták 174,3 ha területen –1943-, között 35.000.000t

28 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A lerakóhelyek környezetvédelmi rendszerei monitoring rendszerek (figyelőkutak, pH figyelés)

29 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Létesítési és Üzemeltetési engedélyek Már az 1980-as évek közepén (alapvetően lakossági felháborodás és félelem miatt) ún. VÖRÖSISZAP BIZOTTSÁG alakult Ajkán (a szürke-vörösiszap elhelyezés és a tervezett beépítések felülvizsgálata, a magasítások előzetes vizsgálata). A Kolontáron tapasztalható ivóvíz-kutak fertőzöttsége miatt anyagilag is hozzájárult a Timföldgyár (kb. 16 millió Ft) az ivóvízhálózat kiépítéséhez. A város vezetése és a Timföldgyár között folyamatos egyeztetések voltak, hiszen a leendő elhelyezések kialakítása égetően szükséges volt a vállalat részére, amely a város életének meghatározó szereplője volt (munkahelyek, gazdasági szempontok). Az újabb tárolóhelyek kialakításának előkészítése céljából a kazetta-sorok között húzódó vasútvonal és a Torna patak medre áthelyezésre került a kazettákon kívüli déli oldalra. (1984-88)

30 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A VI-X kazetták területe és a lerakott mennyiség VI-VII. 4.5 millió m3 (7.1 m t) -38 ha- 1967-1974. VIII. 6.5 millió m3 (8.25 m t) -41 ha- 1971-1997. IX. 7.1 millió m3 (11.2 m t) -49 ha- 1980-2008. X. 4.2 millió m3 (6.2 m t) -26 ha- 1998- X/a. 0.4 millió m3 (0.6 m t)

31 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A X. kazetta engedélyei 1993. vízjogi létesítési engedély I. ütem (205,0 mBf) (terv alapján-műszaki jellemzők leírása, paraméterek, felhasználandó anyag-igény) 1996. vízjogi létesítési engedély II. ütem (216 mBf) 2002. vízjogi üzemeltetési engedély –III. felügyeleti kategória (ellenőrzést 5 évente Vízig ellenőrzi) „A megépített vízilétesítményt fenntartsa és vörösiszap tárolásra használja.” Engedélyes köteles: -az engedélyben előírtak betartására -a hatósági ellenőrzés lehetőségének biztosítására -az üzemeltetett vizilétesítmény állagmegóvásáról, karbantartásáról rendszeresen gondoskodni 2001.a VI-X. kazetták környezetvédelmi rendszerének (függőleges résfallal lezárás- körbeépítés 1999-200-ben befejeződött, teljes hossz:7,4 km) vízjogi üzemeltetési engedélye. (Szakhatóság volt a Felügyelőség)

32 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A X. kazetta engedélyei 1998. környezetvédelmi működési engedély 2002. teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat VI-X. kazettákra (22/2001. KöM rendelet szerint) 2004. egyedi hulladékgazdálkodási terv jóváhagyása Felügyelőség részéről 2006. egységes környezethasználati engedély (környezetvédelmi tervezői jogosultsággal rendelkező szakcég által elvégzett teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatról készített dokumentáció alapján)

33 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Egységes környezethasználati engedély Előírások: -jóváhagyott egyedi hulladékgazdálkodási terv -jóváhagyott üzemeltetési terv a vörösiszap kazettára, mint nem veszélyes hulladéklerakóra -környezetterhelés csökkentése érdekében az elérhető legjobb technika alkalmazása -vörösiszap 01 03 09 EWC kóddal, 700.000 tonna/év lerakással -a vörösiszap lerakás technológiája, az üzemelő kazettán lerakható anyagok paraméterei -monitoring kutak üzemeltetése (I-V. kazettáknál 13 db., VI-X. kazettáknál 153 db.) -a hulladéklerakón végzett ellenőrzésekről, megfigyelésekről éves jelentés benyújtása (a hulladéklerakó állapotleírása, szintjének süllyedési adatai, stb)

34 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Egységes környezethasználati engedély módosítások IX-es kazetta üzemeltetésének meghosszabbítása 2009. - Az egységes környezethasználati engedély módosítása: A vörösiszap lerakására szolgáló VIII-as és IX-es kazetta gátmagasításának megvalósítására vonatkozó létesítési engedély. A tervezett kapacitásbővítés a gátkorona kiegyenlítésével és magasításával összesen 4 millió m3 (6.5 millió tonna) vörösiszap elhelyezést tett volna lehetővé (max. 7 m gátmagasítás). 2011. új Egységes környezethasználati engedély 2011-től a bauxit feldolgozása során keletkező vörösiszap bányászati hulladék. (hatáskörök az építéssel kapcsolatban a bányafelügyeletnél)

35 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Tervek Az engedélyezett vörösiszap lerakók üzemeltetéséhez 2, egymástól tartalmilag nem különböző, az üzem által jóváhagyott terv kapcsolható: –Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv –„Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve”

36 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv A 21/1999. (VII. 22.) KHVM-KöM sz. együttes rendelet – Vízminőség-védelmi kárelhárítási terv (1-1 példány: VIZIG; Felügyelőség, 5 évente felülvizsgálat) A MAL Zrt. 2000-ben készíttette: –vörösiszap lerakás, rendkívüli események kezelése (személyi, technikai feltételek) –folyamatos, 24 órás figyelőhálózat, (vörösiszap kazetták gátjának állapotellenőrzése, a szivárgás, vagy átszakadás figyelése, szükséges esetben azonnali jelzés adása (minimum 8 óránként)) Felülvizsgálat és módosítás jóváhagyva: –2005. november –2009. január (a 90/2007. (IV. 26.) Korm. Rendelet szerint) Rendszeres aktualizálás: kibocsátott mennyiségek, a termelési adatok, ill. a személyi állomány összetétele. A módosított, felülvizsgált tervben továbbra is 200-300 em 3 folyadék valamint a vízfelszín közeléből 50-100 em 3 vörösiszap kifolyásával számolnak.

37 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Üzemi veszélyelhárítási terv A MAL Timföld Kft. „Vörösiszaptérség katasztrófa megelőzési és elhárítási terve” (vörösiszap szállítóvezetékek, kazetták és a retúrvíz rendszer leírását, a meghibásodási lehetőségeket és a kármegelőző intézkedéseket, a riasztási rendszert) - 1999 a veszélyeztetés értékelése is: „A vörösiszap kazetták gátszakadása csak külső hatásra következhet be: -nagy erősségű földrengés -terrorcselekmény (rongálás, robbanás) -háborús bombatámadás” (kijutó anyag: 200-300 em3 lúgos víz és 50-100 em3 vörösiszap) -a terv 2002. 10. 01-ével került módosításra (Második kiadás) -veszélyelhárítási terv tartalmazza azt is, hogy az üzem részéről a megfigyelés 8 óránként történik -pontosítás évente legalább kétszer Utolsó pontosítás: 2010. szeptember 20., (MAL levele)

38 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Lakosságvédelmi tervek Kolontár: a településtől 800 m-re lévő vörösiszap tároló sérülése miatt a szennyezett víztől a település É-i része árvíz jellegű katasztrófát szenvedhet (veszélyeztetett településrész: Malom u., Kossuth u., a tervezett kimenekítendő létszám: 80 fő) Devecser: a településtől 4,8 km-re lévő vörösiszap tározó sérülése a Torna-patak melletti területeken árvíz jellegű katasztrófát okozhat (veszélyeztetett városrész: Árpád u., Pék köz, Bocskai u., Vadvirág u., Esze T. u., Kinizsi u., Szent Imre u., Patak u., Dankó telep, Füzes u., Móricz u., Batthyány u., Iskola u., Béke u., Pápai u., Táncsics u., Hunyadi u., Vasút u., a tervezett kimenekítendő létszám: 719 fő)

39 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

40

41 Balesetek a világban Korzika, 1972., 2500 t vörösiszap a Földközi-tengerbe Buffalo Creek, 1972., 500e m 3, szükreiszaptározó gátja szakadt át, 125 ember halt meg Spanyolország, 1998., Aználcollar bánya, 5 millió m 3 iszap-sár került egy közeli folyóba Kentucky, 2000., szürkeiszapülepítő kilyukadt, 1millió m 3 iszap Tennessee, 2008., 4millió m 3 szürkeiszap Kanada, 2007., majd 2008., vörösiszap

42 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A Katasztrófa Az elmúlt évben lehullott csapadék a területünkön 1100- 1300 mm volt az addigi éves 660 mm-es átlaghoz képest. Ebből a május közepén 4 nap alatt több mint 300 mm esett le. 2010. nyarán a X-es kazettán (hulladéklerakón) gátkiegyenlítési munkák végzésére került sor. A leginkább érintett három településen a katasztrófát megelőző napon megtartott önkormányzati választás során Devecserben új polgármester került megválasztásra.

43 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

44 A riasztás 12.29 - telefonon hívott a kolontári polgármester Hívtam a MAL műszaki igazgatót és az Ajkán lévő kollégákat Ajkai HÖT-től információkérés Igazgató-helyettesnek jelentettem Érdeklődés vízügyesektől Ajka polgármesterének tájékoztatása

45 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

46

47 Az áradás Az iszap 3-6 perccel a gátszakadást követően öntötte el a 750 m-re lévő első kolontári lakóházakat, 14 órára átvonult a településen, s 13.20 órakor érkezett meg Devecserbe. Somlóvásárhelyen 15 órakor jelent meg (a patak gyakorlatilag fél órával előbb ért oda, mielőtt az elöntések megjelentek- Devecserben és Somlóvásárhelyen már volt egy kis idő a reagálásra)

48 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

49 Tájékozódás, információgyűjtés főként a sérültekről (több mint 150 fő), eltűntekről. Nagy gondot jelentett az „ismeretlen hatású” anyag. Mentés háztetőkről..,, VFCS-k alkalmazása, később az eltűntek keresése a speciális mentők bevonásával Érintett közművek és a vasúti forgalom leállítása Az érintett településeken lévő irányítás közti kapcsolat megteremtése (Kolontáron szinte nem volt térerő, EDR nehézségek) Felettes felé jelentés A lakosság, a média és az érdeklődök tájékoztatása (pánik elkerülése) Takarítás (útmosás) megkezdése, elsődleges kárbecslés, az érintettek elhelyezési feltételeinek előkészítése, megteremtése A vízszennyeződés terjedésének megállítása a Marcalnál. (gipszezés) AZ ELSŐ PERCEK

50 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

51 HVB, MVB ülések megtett intézkedések és a kialakult helyzet értékelése (előzetes károk, személyi sérülések, beavatkozó erők tevékenysége) a lúg tovább folyik az élővízre (12,4-es pH), semlegesítés gipsszel Duna szennyeződését meg kell előzni, nemzetközi problémákat okozhat- folyamatos mérések szükségesek házak tisztításának megoldása (por formában veszélyesebb az anyag) talajcsere kérdése veszélyhelyzet kihirdetésének kezdeményezése finanszírozás vis maior keretből elhullott állatok, gázpalackok mielőbbi összegyűjtése vagyonvédelem- folyamatos rendőri jelenlét Fosztogatás megelőzése)

52 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Másnap Az operatív törzs munkafeltételeinek megteremtése, összeköttetés kiépítése. Polgári védelmi kollégák helyszínre vezénylésére Nagyszámú önkéntes – takarítás megkezdése (ellátás, felszerelés) MAL: gát körüli elsődleges helyreállítás Tudományos élet bekapcsolódása NEO PVIR beüzemelése, Folyamatos figyelőszolgálat a gáton, mentesítő állomások Riasztóeszközök, EDR erősítő telepítése MVB ülések (híd építés, MAL kötelezés, hatósági intézkedések) Segélyszervezetek megjelenése

53 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

54 Harmadnap Veszélyhelyzet kihirdetése Fokozott rendőri jelenlét Lakosság-tájékoztatás (levegő szennyezettség, magatartási szabályok, ivóvízadatok, stb.) Első gyorssegélyek osztása Lakossági fórumok Sajtó mozgásának korlátozása az érintett területen Marcal- fenékgát építés, semlegesítés- csökkenő pH VIII-as kazettára szállítása, IX. kazetta leeresztése KKB Veszélyhelyzeti Központ teljes alkalmazási készenlét

55 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Negyedik nap Kolontári híd elkészítése Állattetemek folyamatos összegyűjtése Légtérzár Vakriasztás újabb gátszakadásról Az eltűnt személyek felkutatása nagy erőkkel folytatódik (sajnos nincs remény velük kapcsolatban…) Folyamatos takarítás, gát-figyelés, semlegesítés

56 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

57 Ötödik nap Az érintett települések lezárása Újabb 3 fő áldozatot találnak Késő éjszaka döntés születik Kolontár kitelepítéséről Ajkára (MVB döntés) Devecser teljes kitelepítésének tervezése A kiszakadt kazetta előtt folyamatosan épülnek a védművek

58 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

59 A következő hét Elkészül a gát – 1 hét múlva visszatelepülés Torna-patak melletti települések kitelepítésének tervezése Belterületek takarítása, Kolontáron az első bontások A 8. és 9. áldozatot is megtalálják, már csak 1 fő állapota életveszélyes A civil szervezetek és az egyházak jelentős segítséget nyújtanak a károsultak és a védekezésben résztvevők ellátásában, elhelyezésében MAL állami felügyelet alá kerül (2010. 10. 12.) Oktatás a szomszédos településeken X/a kazettába töltik a vörösiszapot, VII-es kazettára beszállítások

60 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

61 Október második fele Az operatív csoport Devecserbe teszi át a székhelyét Október közepére elkészülnek az elsődleges kárfelmérések kárbecslések alapján elindul az ÚKKK jogi munkacsoportjának tevékenysége Kármentőbizottság (Kármentő Alap felhasználására) Megrongált vasút helyreállítása (2010. 11. 06.) Folyamatos légszennyezettség mérés

62 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

63 Külterületek mentesítése 2010. október végén megtörténik a külterületek mentesítését végző vállalkozó kiválasztása az előzetes felmérések alapján keretszerződéssel Kisebb vastagságban lerakott iszappal szennyezett területek mentesítését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezi a falugazdász hálózattal Vízfolyásokban lerakódott anyagtól mentesítés, Vízügy szervezésével Kastélypark mentesítése önkormányzati megbízás alapján

64 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Újjáépítés Az egyeztetések alapján megszületnek a településeken az új lakóterületek kialakításával kapcsolatos döntések. (rendezési terv, területvásárlás) Az érintett településeken 315 ingatlan szenvedett kárt (Kolontáron 38, Devecserben 275, Somlóvásárhelyen 2, ezenkívül mintegy 50 belterületi ingatlanban keletkezett egyéb kár) Megtörténik a generál kivitelező kiválasztása (építés és bontás) A devecseri lakóparkban 101, a kolontáriban 21 telek került kialakításra Vállakozói szektorban keletkezett károk felmérése

65 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A civil szervezetek Már a katasztrófa bekövetkezésének napján elindul a gyűjtés a károsultak megsegítésére, 100-asával érkeznek a felajánlások. Az első időszakban komoly gondot jelent a tárolásuk. A civil szervezetek nagy segítséget nyújtanak a védekezésben résztvevők ellátásában, a károsultak ellátásában, segélyezésében, lakhatási feltételeik megteremtésében. A civil szervezetek által történő adományázás összehangolására egyeztetői fórum alakul, azonban a segélyező szervezetek együttműködése nem felhőtlen.

66 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka Biztonság növelése a kazettáknál

67 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka A Kirendeltség állományából a MAL felügyelethez került vezénylésre 1 fő (a mai napig is ott van) az ügyviteli feladatokat ellátó kolléganő október 14- től. Nem könnyítette a helyzetemet az sem, hogy a másik kollégám közel két hónapot volt táppénzen december közepéig. A két irodavezető felváltva vezénylésre került az operatív csoporthoz, illetve az ÚKKK-ba. A „szolgálati autó”, melyet a tűzoltósággal szerződés alapján közösen használtunk előzetes egyeztetéssel, az ő feladataik ellátása miatt számunkra elérhetetlen volt. (két hétig volt egy Lada Nivám november végén) Mindezek jelentősen nehezítettek a területen történő mozgást, feladatellátást. Mindezek mellett természetesen a kirendeltségen keletkező, határidős tevékenységeket is el kellett látni.

68 Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112

113 Köszönöm a figyelmet és a türelmet!


Letölteni ppt "Polgári Védelmi Kirendeltség Ajka VÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA előzmények, védekezés, helyreállítás Kirendeltség-vezetők konferenciája Balatonföldvár 2011. Március."

Hasonló előadás


Google Hirdetések