Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INTERNET.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INTERNET."— Előadás másolata:

1 INTERNET

2 Az internet egy ábrázolása

3 Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet.
Nagy kiterjedtségű hálózat: WAN. Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet. Összekapcsolja a kormányzati, a katonai, a kereskedelmi, az üzleti, az oktatási, a kutatási és egyéb intézményeket, valamint egyéni felhasználókat. Az Internetre különböző méretű és kiterjedésű hálózatok kapcsolódnak: több helyileg elkülönülő LAN-t, MAN-t kapcsol össze

4 Az adatok csomagokra bontva haladnak egyik géptől a másikig.
A hálózatban lévő gépek kommunikációs szabályait protokollnak nevezzük. Az internet által használt protokoll a TCP/IP. Az internet különböző felhasználási területeit az internet szolgáltatásainak is nevezzük. (elektronikus levelezés, WWW, FTP, ...) Az IP-címek és a domén nevek (Domain Name System – DNS) egymásnak való megfeleltetését a domén név szerverek végzik.

5

6 IP-cím: Domén név:

7 Domain nevek értelmezése
A számozott cím kissé megjegyezhetetlen lenne számunkra, ezért minden egyes gépnek adományozható egy vagy több logikai cím/név. Ez a cím is több részből áll és szintén pontok határolják az egyes részeket. Például: gemini.ektf.hu (= )

8 Domain nevek Az országra utaló ISO angol országnév 2 kód szerint pl.: hu, at, de, stb. Az USA-ban a szervezeti egységre utaló hárombetűs domain nevek pl.: net hálózati szolgáltató com üzleti szervezet edu oktatási intézmény gov kormányzat, államigazgatás org szervezet mil katonai szervezet

9 IP cím és Domain azonosító
IP cím (Internet Protocol): numerikus Domain azonosító (Domain Name System): gemini.ektf.hu alfanumerikus

10 AZ INTERNET

11 A felhasználók számára az Internet csoportosítása a következők
egyéni vagy csoportos kommunikáció információk keresése, lekérdezése, megjelenítése adott témában (pl. közhasznú információk, adatbázisok, könyvtári szolgáltatások)

12 fájlok (képek, klipek, programok, stb.) letöltése
szórakozás (játék, rádió- vagy zenehallgatás, stb.) kereskedelmi és üzleti alkalmazások (pl. banki szolgáltatások, reklámok) egyéb szolgáltatások (pl. programok futtatása távoli számítógépeken)


Letölteni ppt "INTERNET."

Hasonló előadás


Google Hirdetések