Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

P ROGRAMOZÁS ALAPISMERETEK C# nyelven. P ROGRAMOZÁS A programozás során az elkészített algoritmust kell az adott programozási nyelv szintaktikájának megfelelően.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "P ROGRAMOZÁS ALAPISMERETEK C# nyelven. P ROGRAMOZÁS A programozás során az elkészített algoritmust kell az adott programozási nyelv szintaktikájának megfelelően."— Előadás másolata:

1 P ROGRAMOZÁS ALAPISMERETEK C# nyelven

2 P ROGRAMOZÁS A programozás során az elkészített algoritmust kell az adott programozási nyelv szintaktikájának megfelelően egy a nyelvet támogató fejlesztő eszközzel megvalósítani Azaz programsorokat írunk egy programozási nyelven az algoritmus lépéseit követve, természetesen a nyelv szabályait betartva

3 P ROGRAMOZÁSI NYELV A programozási nyelv a számítástechnikában használt olyan, az ember által olvasható és értelmezhető utasítások sorozata, amivel közvetlenül, vagy közvetve közölhetjük a számítógéppel egy adott feladat elvégzésének módját. Pl:, Cobol, Fortran, Basic, Pascal, Algol, C, C++, C#, JAVA, PHP

4 M ŰKÖDÉSE A számítógép közvetlenül csak a gépi kódot érti meg, amely az ember számára nem könnyen értelmezhető Írása nehéz Processzorfüggő Éppen ezért találtak ki olyan nyelveket amelyeken a fejlesztők könnyebben tudnak programot készíteni, viszont…..

5 A FORDÍTÓ ( COMPILER ) …viszont a számítógép nem érti azt közvetlenül!!! Ilyen esetekben szükség van egy a programozási nyelvhez készített fordítóra Amely miután megkapja a forráskódot, ellenőrzi a nyelvnek megfelelő helyességét (szintaktikáját), majd ha mindent rendben talál lefordítja azt gépi kódú futtatható állományra Forráskód Program

6 C# ÉS V ISUAL C# 2008 A C# egy új programozási nyelv Visual C# 2008 egy Microsoft által kiadott C# nyelvet támogató fejlesztőeszköz Basic egyszerűsége + C++ nyelv hatékonysága = C#

7 E LSŐ PROGRAMUNK Miután a gépünkre feltelepítettük a Visual C# 2008 Express programot, használhatjuk a csc.exe nevű parancssoros programot, amely a C# nyelv fordítója Gépeljük be a következő dián látható programot egy jegyzettömbbe, majd mentsük az állományt hello.cs –ként. Fordítás : csc.exe hello.cs

8 H ELLO VILÁG ! class Sajat { static void Main() { System.Console.WriteLine("Hello Világ"); }

9 A Z EREDMÉNY = FUTTATHATÓ PROGRAM Ha mindent helyesen csináltunk, egy exe kiterjesztésű futtatható programot kaptunk Amely futás után kiírja a ”Helló világ!!!” szöveget a konzol képernyőjére.

10 I NTEGRÁLT FEJLESZTŐI KÖRNYEZET A kódírás ezzel a módszerrel nem a legkönnyebb és leggyorsabb dolog Éppen ezért készülnek úgynevezett Integrált fejlesztői környezetek amelyek segítségével sokat egyszerűsödik a programok fejlesztése.

11 I NTEGRÁLT FEJLESZTŐI KÖRNYEZET Integrált fejlesztői környezet vagy IDE ( integrated development environment ) a neve a számítógép-programozást jelentősen megkönnyítő, részben automatizáló programoknak. Az integrált fejlesztői környezetnek alapvető szerepe van a gyors alkalmazásfejlesztésben. Az IDE-k rendszerint tartalmaznak: szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére fordítóprogramot vagy értelmezőt, fordításautomatizálási eszközöket, valamint nyomkövetési, grafikusfelület-szerkesztési és változatkezelési lehetőségeket stb...

12 Programozási nyelvIntegrált fejlesztői környezet PascalTurbo Pascal, Borland Pascal, Delphi, Free Pascal C, C++Borland C, Microsoft Visual Studio, dec C JavaMicrosoft Visual Studio, Java Builder BasicQbasic, Visual Basic, Microsoft Visual Studio PHPPHP designer, Adobe Dreamweaver

13 V ISUAL C# 2008 E XPRESS Lássuk ugyanezt a példát egy modern fejlesztőeszközz el megvalósítva

14 H ELLÓ V ILÁG !!! Fájl/New project… parancsra kattintva, a megjelenő panelen válasszuk a Console Application -t. Itt adhatjuk meg a nevét is a programnak.

15 H ELLÓ V ILÁG !!! A munkaterületen látható a kódablak, amelybe már a fejlesztőeszköz elhelyezett pár sort, így nekünk ezek beírásával már nem kell foglalkoznunk. Keressük meg a Main függvényt, és írjuk be oda a kiírásért felelős sort Itt jóval több mindent láthatunk, mint az előző verziónál, későbbiekben megismerkedünk ezen sorok jelentésével is.

16 H ELLÓ V ILÁG !!! AZ F5 lenyomása után a fordító lefordítja a programot, majd futtatja is nekünk Egy fekete felvillanó ablak jelzi, hogy megtörtént a program futása, de mivel nem mondtuk neki hogy álljon meg, így egyből be is záródott a program A Console.Readkey(); parancs egy billentyű lenyomásáig vár.

17 A programban szándékosan hibát generáltunk, a WriteLine helytelen leírásával. Látható, hogy az IDE kékkel aláhúzza Majd fordítás után az Error List panelen jelzi hogy hiba van programunkban, meg is mondja melyik sorban és milyen hiba Természetesen a fordítás csak akkor eredményes ha szintaktikai hibát nem vétünk.

18 Ö SSZEFOGLALÁS Láthatjuk, hogy a programozási nyelv és a fejlesztőeszköz két teljesen különböző dolog, sokan mégis egyként kezelik őket  Tapasztalhatjuk azt is hogy az integrált fejlesztő eszközök nélkül nagyon nehéz lenne alkalmazást fejleszteni.

19 K ULCSSZAVAK Programozási nyelv Fordító Integrált Fejlesztői Környezet (IDE)


Letölteni ppt "P ROGRAMOZÁS ALAPISMERETEK C# nyelven. P ROGRAMOZÁS A programozás során az elkészített algoritmust kell az adott programozási nyelv szintaktikájának megfelelően."

Hasonló előadás


Google Hirdetések