Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006."— Előadás másolata:

1 1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006.

2 2 Mire szolgál? Az SNMP létrehozásakor az volt a cél, hogy lehetőséget adjon számítógép hálózatok távoli menedzselésére, meghatározott adatok lekérdezésével és beállításával, valamint lehetővé tegye a hálózat eseményeinek monitorozását. Más szóval: A hálózatra kötött eszközök vezérlését, adatainak lekérdezését szolgálja.

3 3 Hol használják? Elsősorban a TCP/IP típusú hálózatok menedzsmentjére dolgozták ki, ezért nem véletlen, hogy az SNMP 1989-ben bekerült a TCP/IP hálózatok standardjai közé és a legnépszerűbb és legfontosabb hálózatmenedzselő protokollá vált.

4 4 Az SNMP jellemzői (1.) Bővíthető, amit a MIB (Management Information Base) révén valósul meg. Kliens –szerver felépítésű A menedzselhető eszközön fut egy SNMP daemon, amely többnyire az UDP 161 és 162-es portokon figyel a kérésekre. A kéréseket a menedzselő állomás küldi, ez leggyakrabban egy számítógép, amely előtt a hálózat rendszergazdája ül.

5 5 Az SNMP jellemzői (2.) A TCP/IP protokollcsalád alkalmazási rétegébe tartozik. Alkalmazási protokoll lévén, a rendszergazda parancsokat adhat ki, és üzeneteket fogadhat. (A parancsokról később) Az SNMP-t egyszerűnek definiálták, hogy sok helyen elfogadják, és ez sikerült is. Sajnos az egyszerűség a biztonság rovására ment, emiatt tovább kellett fejleszteni!

6 6 Az SNMP jellemzői (3.) Az ügynök nagyrészt passzív, vagyis csak akkor szólal meg, ha a menedzser felkéri valamely feladat végrehajtására. Egészen kivételes esetekben joga van szólítatlanul üzenetet küldeni a menedzsernek. Ez a felépítés biztosítja az egyszerűséget, a könnyű megvalósíthatóságot.

7 7 Az SNMP parancsokból GET REQUEST, egy bizonyos információ lekérése GETNEXT REQUEST, a következő információ lekérése: ennek segítségével végig lehet lépkedni az információkon GET RESPONSE, a válasz üzenet SET, egy objektumnak értékadás TRAP figyelmeztető üzenet, pl. valami elért egy beállított értéket.

8 8 Az SNMP mint protokoll (1.) OSI terminológia IDU Interface Data Unit ICI Interface Controll Information SDU Services Data Unit PDU Protocol Data Unit Ez főleg a vizsga miatt kell !

9 9 Az SNMP protokoll (2.) Az SNMP a PDU-hoz az MIB-1-et illetve MIB-2-t használja. A MIB olyan objektumokat leíró adatbázis, melyben csak az alábbi szabványos adattípusok fordulnak elő: INTEGER, OCTET STRING, OBJECT IDENTIFIER, NULL, SEQUENCE, SEQUENCE OF.

10 10 Az SNMP protokoll (3.) azonosító

11 11 Az SNMP protokoll (4.) SNMP csomag felépítése (nem Trap üzenet esetén) Üzenethossz ByteByte SNMP-csomag HeaderHeader Verziószám Community Name Csomagtípus (Get, GetNext,...) PDU-fejlécfejléc PDU (Protocol Data Unit) PDU hossz ByteByte RequestID Hibakód Hiba-Index PDU törzs hossza ByteByte PDU-Body Variable Binding 1 Variable Binding 2... Variable Binding n

12 12 Az SNMP részei (1.) Az SNMP tehát három alapvetően részből áll: MANAGER (program) AGENT (ügynök) MANAGED NODES (menedzselt hálózati egységek) Manager Agent MN

13 13 Ha valaki többre is kíváncsi … Az SNMP részletes leírása megtalálható a következő RFC-kben (RFC: az Internet szabványokat ún. RFC-kben, Requests For Comments dokumentumokban adják ki): RFC 1155: Structure of Management Information RFC 1156: Management Information Base (MIB-1), FRC 1157: Simple Network Management Protocol RFC 1158: Management Information Base (MIB-2). RFC 1445 és 1448 SNMPv2 Nem kell megtanulni!

14 14 Mit kell tudni a MIB-ről? (1.) A MIB egy hierarchikus felépítésű (fa struktúrájú) bővíthető adatbázis. Némelyik objektum csak olvasható (pl. forgalomszámláló), némelyik értékét meg is lehet változtatni. Minden egyes menedzselt pontnak elkészülhet a saját MIB-je. Ezek olyan részfák, amelyeket természetesen nem kötelező megvalósítani.

15 15 Mit kell tudni a MIB-ről? (2.)

16 16 Mit kell tudni a MIB-ről? (3.) A MIB-2 a MIB -1 kiterjesztése, bővítése

17 17 Kitekintés Az SNMP egyszerűsége miatt ingyenes fejlesztő eszközei miatt elég elterjedt, de A CMIP (Common Management Information Protocol) ma már komoly versenytársa igaz ez több erőforrást igényel (pl. memória, adatfeldolgozó képesség), de hatékonyabb, intelligensebb megoldású.


Letölteni ppt "1 Simple Network Management Protocol, azaz egyszerű hálózatmenedzsment protokoll Takács Béla 2006."

Hasonló előadás


Google Hirdetések