Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adventtől Karácsonyig avagy a karácsonyi ünnepkör története.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adventtől Karácsonyig avagy a karácsonyi ünnepkör története."— Előadás másolata:

1

2 Adventtől Karácsonyig avagy a karácsonyi ünnepkör története

3 Jézus eljövetelére való felkészülés időszaka, december 24-ét megelőző 4 hét, amely mindig vasárnappal kezdődik. Advent:

4 Advent hagyományai

5 Adventi koszorú A gyertyákkal díszített fenyőkoszorú jelezi a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Az adventi vasárnapokon először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

6 Advent angyalai: Az első vasárnap angyala: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A második vasárnapi angyala: piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. A szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe hogy fényt készítenek belőle a csillagoknak.

7 A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje: békét, tiszta szeretetet és boldogságot ad. A negyedik vasárnap angyala: egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg kezében lantot tart, és azt pengeti, a béke dalát énekli, melytől valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

8 Adventi naptár Egy édesanya találta ki. Kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont, melyről kisfia mindennap lecsippenthetett egyet…

9 András napja (november 30.) Ezen a napon a karácsonyi időjárásra jósoltak.

10 Borbála (december 4.) Hajdan a lányok pártfogójuknak tekintették, ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, az ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett. a hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje.

11 Miklós (december 6.) A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, kik ezáltal tisztességgel férjhez mehettek. Szent Miklós püspök emléknapja. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba kitisztított cipőiket.

12 Luca napja (december 13.) Ehhez a naphoz sok hagyomány, babona társul. E napon nem volt szabad fonni, kenyeret sütni. A lányok jósoltak: a gombócba gyúrt papírdarabra egy-egy fiú nevet írtak, kifőzték és amelyik legelőbb jött a víz tetejére, azt kimerték, s megnézték milyen nevű lesz a férjük. A boszorkányok fölismerésére készítették a luca- széket. Ezen a napon kellett elkezdeni, s karácsonyig be kellett befejezni. az év legrövidebb napja.

13 Karácsony (december 24.) A betlehemezés a kis Jézus Betlehemi megszületésének történetét eleveníti fel. December 24-ét karácsony böjtjének is nevezzük, ez a nap az ünnep kezdete, Jézus születésének napja.

14 Az éjféli misére együtt ment a család. Ekkor kellett magukkal vigyék Luca óta készített széket, melyre ha felálltak megláthatták a falu boszorkányait. Egy kedves elképzelés szerint az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik a gazdájukat.

15 A karácsony kellékei

16 A karácsonyfa-állítás a népi hiedelmek szerint: a téli napforduló alkalmával, a gonosz démonok, szellemek kiszabadulnak, és szabadon kószálnak a világban. A karácsonyfa A gonosz kísértetektől csak az menekülhet meg, aki az élet örökzöldjének számító fa alá húzódott.

17 A közterületeken kivilágított karácsonyfáknak és a karácsonyi fényben úszó utcarészleteknek is szimbolikus jelentése van. A fény a sötét- ségben a ősi vallási jelentés szerint a keresz- ténységnek a pogány világban való meg- jelenésére utal.

18 Ünnepi vacsora Hozzávalók: 4 személyre: 1200 g ponty, 500 g vegyes hal (törpeharcsa, kárász, keszeg), 2 db közepes vöröshagyma, 2 ek. őrölt pirospaprika (édesnemes, és erős), só, 1 db paradicsom, 1 db hegyes zöldpaprika, 1-2 db, só, cseresznyepaprika, 250 ml vörösbor, 150 g gyufatészta Bajai halászlé

19 A megtisztított apróra vágott vöröshagymát beletesszük a bográcsba, ráöntünk 2 l hideg vizet, hozzáadjuk a megtísztított, feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés ideje alatt időnként megrázogatjuk a bográcsot, keverni nem szabad! A forrástól számított kb. 30-40 percig főzzük. A halikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel adjuk hozzá. Vigyázzunk, a halnak nem szabad szétfőnie! (Ha szükséges megsózzuk.) Tálaláskor frissen főtt leöblített gyufatésztával tálaljuk. Elkészítés:

20 Szaloncukor Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor. Híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században. A századfordulón vált divatossá francia minta nyomán a polgári lakásokban. Nevét a fogadószoba, azaz szalon után kapta, ahová a díszesen csomagolt csemegével díszített karácsonyfát állították.

21 Fagyöngy Az idők hajnalán Friggnek, a házasság istennőjének fiát Baldert, fagyöngyből készített dárdával ölték meg. A felháborodott istenek megengedték Friggnek, hogy azt tegyen a fagyönggyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennõjeként nem akarta bántani a növényt, inkább a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül. a legenda:

22 Ezekkel a sorokkal kívánok mindenkinek Békés Adventi Készülődést Boldog Karácsonyt! Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You


Letölteni ppt "Adventtől Karácsonyig avagy a karácsonyi ünnepkör története."

Hasonló előadás


Google Hirdetések