Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dolmabache palota palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dolmabache palota palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik."— Előadás másolata:

1

2 Dolmabache palota palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS

3 A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik el. A híres szultáni palotát 1853- ban Abdul-Medzsid szultán építtette és 1855-től hosszú időn át ez volt az oszmán uralkodók székhelye. A török nemzeti örökség része és látogatható. A hatalmas palota eklektikus stílusban épült török barokk és rokokó jegyekkel. Díszes kapun keresztül lehet a palotába jutni, melynek középső traktusában hatalmas trónterem található. A palota teljes területe 14 595 négyzetméter, hossza 284 méter 46 terme, 285 szobája, 25 bejárata van. Az ablakok száma 1427 és a termeket 4500 négyzetméter szőnyeg borítja. A palota belsejét a Párisi Operaház belsőépítésze, Charles Séchan tervezte.

4

5 A Dolmabahce palota fényét remekművű szobrok, festmények, bútorok és Sévres- i vázák, porcelánok emelik.

6 Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. 1881. március 12.-én született. Pályafutását katonaként kezdte, az 1919-23-as török függetlenségi háború alatt kiszorította az országból a görög, olasz, francia és brit csapatokat, felszámolta a lázadásokat, eltörölte a szultánságot. 1923. Október 29.-én kikiáltották a Török Köztársaságot. A köztársaság létrejötte után Atatürk gazdasági, kulturális és szociális reformokat vezetett be. A modern török állam megalapítójaként már életében valóságos kultusza bontakozott ki, amely a mai napig tart.

7 Kemal Atatürk szobája a palotában, itt hunyt el 1938. november 10.-én.

8 A középső, úgynevezett ceremónia, vagy Muayede- szalon ékessége a Bohémia kristály csillár, ami Viktória angol királynő ajándéka. Súlya 4,5 tonna és 750 égővel világít.

9 A palota minden termében különleges csillárok, kandeláberek, díszes állólámpák láthatók, főleg Bohémia és Baccarat kollekciók.

10

11

12

13 A lépcsőházakat pompás Baccarat kristályból készült csillárok világítják meg és kristályból vannak a lépcsőkorlátok is. A lépcsők anyaga mahagóni, az oszlopoké márvány.

14

15

16

17 Az elegáns berendezésben és dekorációban az európai stylusra rányomja bélyegét a török kultúra.

18

19

20

21

22 A palota ezüstből és aranyból készült evőeszköz-és étkészletei, használati tárgyai.

23 A Dolmabahce a legnagyobb török uralkodói palota. A középső nagy termének, a Muayede-szalonnak a hosszúsága 46, szélessége 44 méter, - amelynek a világban is alig van párja.

24 A parkettákat gyönyörű kézi szövésű szőnyegek borítják, legnagyobb a középső terem 6,5x16 méteres „Hereke” szőnyege.

25

26

27

28 A palota látképe a Boszporusz túlsó partjáról, (Ázsiából) nézve.

29 V É G E Készítette: Manuel Raul Arceo Diaz Magyar szöveg: Dr Bajzák Tamásné


Letölteni ppt "Dolmabache palota palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések