Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

László Miklós Élménytársadalom a Facebook galaxisban VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "László Miklós Élménytársadalom a Facebook galaxisban VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013."— Előadás másolata:

1 László Miklós Élménytársadalom a Facebook galaxisban VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013.

2 HU SAN FRANCISCO NEW AGE ÚJ MITOLÓGIA POSZTMODERN HOLLYWOOD ÁZSIA BUDDHIZMUS, STB. OROSZORSZÁG ORTODOX CIVILIZÁCIÓ SOKFÉLE SZINKRETIKUS GLOBÁLIS FOGYASZTÓI CIVIL IZÁCIÓ SZILIKONVÖLGY INFORMATION AGE NYUGATI VILÁG EU HAGYOMÁNYOS NYUGATI MODERN

3 „Kockázat társadalom” Ulrich Beck “A meglepetés és bizonytalanság világa” Donald H. Rumsfeld „Globális dzsungel” Stanley Hoffmann „A zűrzavar kora” Alain Greenspan

4 Médiapolisz „Ami a nyilvánosságban zajlik a mai társadalmakban, az egyre inkább, sőt kizárólag a képernyőkön történik.” Roger Silverstone médiaszociológus A médiapolisz egy olyan globális hely, mely emberi lények interakciója során jön létre egy deterritorializált, mediatizált társadalmi térben. A médiapolisz a megjelenés tere, amely egyszerre tükrözi és megteremti a világot. A médiapoliszon kívül nincs számunkra hely, egyszerre probléma és megoldás, a valóság eltorzításának és megismerésének lehetősége, azonos velünk és idegen tőlünk.

5

6 A világ az a hely, ahol a dolog nem az, ahogy van, hanem ahogy hat. A világban az embert nem valódi élete, hanem színészi teljesítménye szerint ítélik meg. Hamvas Béla: Patmosz

7 Facebook használók Magyarországon I. A 13-17 éves magyar Facebook felhasználók 2/3-a mobil eszközről (vagy mobil eszközről is) szokta használni az oldalt.

8 Közösségi oldal használat I.  Idén már alig akadt olyan tanuló, akinek nincs Facebook profilja, arányuk 2% (2011-ben még 15% volt).  A fiataloknak jellemzően igen nagyszámú ismerősük van a közösségi oldalakon. Az átlag ismerősszám az elsődleges közösségi oldalon 517 fő, azok körében, akiknek a Facebook az elsődleges ilyen oldala 533 fő.  A Facebookon a lányoknak több ismerősük van, mint a fiúknak (564 vs. 495) és a középiskolások több baráttal rendelkeznek, mint az általános iskolások (609 vs. 437).  2009-ben az iWiW-en a fiatalok 2/3-a volt regisztrálva, most ugyan még minden második fiatal fent van az oldalon, de mindössze 4%-uk vallotta magát aktív felhasználónak.

9 Közösségi oldal használat II.

10 Közösségi oldal használat III.

11 Közösségi oldal használat V.

12 Közösségi oldal használat VI.

13 A Facebook sztárok számára ugyanannyira fontos, vagy még fontosabb is, hogy magukról információkat osszanak meg, mint az, hogy mások bejegyzéseit nézegessék, vagy lájkolják. Ők magukról minimum hetente több alkalommal töltenek fel képet/videót és változtatják meg vagy frissítik állapotukat/státuszukat. Az érdeklődők posztolnak ugyan magukról, de valamivel jobban dominál közösségi oldal aktivitásukban mások követése. A csodálók alig-alig osztanak meg magukról információt ezeken az oldalakon, őket a kíváncsiság hajtja mások élete, gondolatai, fotói iránt – legalább hetente néhányszor nézegetik és lájkolják mások bejegyzései.

14 Facebook sztárok és csodálóik I. A Facebook sztárok jellemzően offline és online is aktívak (nem csak a közösségi oldalakon). A Facebook sztárok példaképei gyakran médiaszereplők. A csodálók a „hús-vér” emberekre szavaznak, az átlagosnál gyakrabban tartják követendő személynek ismerőseiket. A Facebook sztároknak kevésbé fontosak a barátaik. Jellemzőbb rájuk, hogy a reklámok hatása alatt állnak. A Facebook sztárok fele elképzelhetőnek tartja, hogy örökre külföldre költözzön.

15 Facebook sztárok és csodálóik II. A Facebook sztárok nem szenvednek hiányt önbizalomban, 77%-uk elégedett külsejével. A csodálok esetében legalacsonyabb ez az arány: 65%.

16

17 Élménytársadalom (Schulze) Nem árucikket, nem márkát, hanem élményt gyártunk és veszünk: élményorientáció Külső szemlélet Belső szemlélet

18 Annak tudása, hogy mit akarunk, azt a tudást jelenti, hogy mi is tetszik igazán. Az „Éld meg az életed!” korunk kategorikus imperatívusza”. (1993!) ************************

19 „Minél inkább az élmények válnak fenntartások nélkül az élet értelmévé, annál jelentősebb lesz az a félelem, hogy az ember élmények nélkül maradhat.” „Az unalomtól való félelemhez az a félelem társul, hogy lemaradunk valamiről.” (1993!!) FOMO -„fear of missing out” (rettegés attól, hogy valamiből kimaradunk) A közösségi oldalakon keresztül annyi partiról értesül a felhasználó, hogy komoly dilemmát jelent, melyikre menjen el. Végül választ, de amint megérkezik, nem találja a helyét. Úgy érzi, rossz buliba jött, biztos a másikba kellett volna mennie, egyre rosszabbul érzi magát az adott helyen, és máris tovább akar menni, csak benézni milyen máshol. Ez így megy egész este, egyik buliból a másikba megy, de végül sehol nem érzi jól magát.

20 Veszélyek: bizonytalanság és kiábrándultság

21 A társadalmi miliők: az élménytársadalom rétegei Az „életlen” miliőmodell a kor és a képzettség függvényében (Éber Márk Áron, Schulze 1992: 384 alapján)

22 Élménytársadalom I.

23 Élménytársadalom II.

24 A szép élet projektje – a bizonytalanság és kiábrándulás problemetikus következményeivel együtt – olyan dinamikus motivációs együttessé áll össze, amelyből új kollektív struktúrák képződnek. Gerhard Schulze

25 Adatelemzés: Danó Györgyi


Letölteni ppt "László Miklós Élménytársadalom a Facebook galaxisban VII. Nemzetközi Médiakonferencia, 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések