Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében? Dr. Fazekas Ildikó főtitkár Budapest, 2012. szeptember 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében? Dr. Fazekas Ildikó főtitkár Budapest, 2012. szeptember 26."— Előadás másolata:

1 Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében? Dr. Fazekas Ildikó főtitkár Budapest, 2012. szeptember 26.

2 Nagyobb aggodalmat kiváltó szempontok Alacsony aggodalomra adnak okot a reklámok a szülők szerint a többi felsorolt szemponthoz képest – függetlenül attól, hogy angol vagy magyar szülőről van szó

3 Reklámszakma felelősséget érez Szigorú jogi szabályozás van: –Reklámtörvény – sem a gyermeknek szóló, sem a reklám nem befolyásolhatja a gyermek szellemi, fizikai, erkölcsi fejlődését –Médiatörvény – közzétételi szabályok –Adatvédelmi törvény – „kénytelen voltam én e-mail címet csinálni a gyereknek” – szülő –Fttv (UCP)

4 Plusz vállalások – etikai szabályok Reklámetikai Kódex –A legrészletesebb szabályok a gyerekekre vonatkoznak –Hatáskör kiterjed az internetre EU - pledge – nagy élelmiszergyártók vállalása –HFSS termékeket nem reklámoznak 12 éven aluliaknak Alkohol termékek esetében –25 év alatti szereplő nem lehet a reklámokban –Interneten közzétett kommunikációra is érvényes az etikai vállalás

5 Monitoring eredmények ÖRT tevékenysége: –Előzetes véleménykérés (gyerek témában gyakori) –Panaszkezelés – nem gyakori panasz –Monitoring – társszabályozás keretében 2012. I. n.évben 5 élelmiszer reklám a print médiában és 63 fiatalkorúaknak szóló tv reklám 100% megfelelési arány –Nemzetközi eredmények EU pledge – 100% az internetre (tv 99,1) ASA 99,1% (2009-ben élelmiszerre)

6 Jövő kérdései Tájékoztatni a szülőket a jogszabályról –DIMSZ „Tisztelt fogyasztó” program –ÖRT honlap – továbblépések Médiatudor program – médiaértés Társadalom veszélyeitől nem elzárni, hanem felkészíteni kell a gyerekeket!

7

8 Köszönöm a figyelmet! ort@ort.hu


Letölteni ppt "Mire kell figyelni a reklámokban a gyermekek védelmében? Dr. Fazekas Ildikó főtitkár Budapest, 2012. szeptember 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések