Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Gyermekek adatainak védelme az internet világában Adatvédelmi Biztos Irodája Balatonalmádi 2011. szeptember 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Gyermekek adatainak védelme az internet világában Adatvédelmi Biztos Irodája Balatonalmádi 2011. szeptember 26."— Előadás másolata:

1 1 Gyermekek adatainak védelme az internet világában Adatvédelmi Biztos Irodája Balatonalmádi 2011. szeptember 26.

2 2 A problémákat egyszerűbb megelőzni, mint kezelni Minél előbb el kell kezdeni a gyermekek felvilágosítását az internet veszélyeire Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk: amit egyszer felrakunk az internetre, az onnantól kezdve mindig elérhető lesz (lufi- hasonlat)

3 3 Az EU „Kids online” felmérése alapján: Magyarországi gyerekek (9-16 év között) 93%-a aktív internet felhasználó, a korral növekszik A magyar gyerekek 9 évesen kezdik használni az internetet 58% mindennap használja Az internet használat negatívumait ugyanakkor mindössze 20%-uk érzékeli Ezek: kimerültség, valós kapcsolatok és az iskola elhanyagolása 66%-nak van közösségi oldalon profilja (EU átlag: 59%) 55% a nyilvános profilok aránya! (EU átlag: 28%) 31%-on van lakcím vagy telefonszám (EU átlag: 14%) Csak 2% tartalmaz nem valós kort (EU-ban a legalacsonyabb, átlag: 16%)

4 4 Általában a valós életben is ismert emberek az ismerősök (78%) Online ismerősök száma: 12% Személyes adatokkal visszaélést 7% tapasztalt (ez biztató ahhoz képest, hogy a profilok nagy része nyilvános) Veszélyek: Kurucinfo, excsajok, napi szar, puruttya, Subba, Best of IWIW Megelőzés: Gyermekek figyelmének felhívása a veszélyekre az internethasználat megkezdésekor (kb. 9 évesen) Tanárok és szülők felvilágosítása (elsősorban nekik van kapcsoltuk a gyerekekkel) Szolgáltatói felelősség növelése: Kiskorúak esetén alapbeállítás a privát profil legyen

5 5 Veszélyek a közösségi oldalakon A profilokban szereplő adatok a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül összegyűjthetők, összekapcsolhatók és lemásolhatók 3. felek által Másodlagos adatgyűjtés: látogatás ideje, hossza, gyakorisága, helye (IP cím), felhasznált eszköz (pl. mobiltelefon), a meglátogatott profilok, elküldött és fogadott üzenetek, kapcsolatok, stb. Ezen adatok egy része bárki számára megismerhető, más részüket a szolgáltató köteles rögzíteni és megőrizni Védettebbek, mint a profilok adatai, de értékesek mind a szolgáltatónak, mind 3. feleknek IP cím személyes adat a biztosi gyakorlat szerint Európa szerte, de a szolgáltatók, mint nem személyes adatot kezelik és rögzítik Továbbadják 3. feleknek pl. reklámozás céljára (hobbik felhasználása a célzott reklámok elhelyezéséhez)

6 6 Képek „Egy kép többet mond ezer szónál” Állásra jelentkezéskor leendő munkáltató általi ellenőrzés Zsarolás, visszaélés a fotókkal (pl. Könyvborítós-ügy) Következtetések levonása személyiségre, társas kapcsolatokra, vagyoni helyzetre vonatkozóan Eredeti környezetből kiszedve egy ártalmatlan képből is származhatnak nehézségek (Kurucinfo, Subba, stb.) Tagging  képeken szereplők profiljához közvetlen hozzáférést biztosító link megadása, e-mail címek hozzáadása, stb. Különösen akkor problémás, ha az érintett személy nem felhasználója a közösségi oldalnak Hozzájárulás hiányában személyes adattal visszaélés a felhasználó részéről (kiüresedik az önrendelkezés lehetősége)

7 7 További veszélyek Profilok törlésének nehézségei  mások profiljában szereplő képeket, kommenteket, üzeneteket egyáltalán nem vagy nem teljesen lehet törölni Ún. virtuális öngyilkosságot lehetővé tévő programokat a szolgáltatók tiltják, korlátozzák pl. egyes közösségi oldalakon a deaktiválás után még őrzik a profilt bizonyos ideig, hátha az érintett meggondolja magát Spam Phishing (adathalászat) fals profilok egyszerű létrehozása miatt az adathalászat a közösségi oldalakon nagyon egyszerű A felhasználók hajlamosak olyan személyeket is visszajelölni, akiket nem ismernek, illetve akinek a személyében nem biztosak Zaklatás, rágalmazás, becsületsértés Üzleti kémkedés Aggregálás  XSS=cross site scripting (a felhasználók különböző külső oldalakkal, programokkal, alkalmazásokkal kapcsolják össze profiljukat)

8 8 Biztonsági beállítások Jelszavunkat ne mondjuk el másnak Adatvédelmi beállítások (mindenki, ismerősök ismerősei, csak ismerősök, testreszabás) A felhasználóra vonatkozó taget az érintett maga is eltávolíthatja Iwiw: Jelentem! gomb (kis bogár) Cyberbullying: létrehoznak valakinek egy profilt  szolgáltatónak kell írni, és törlik Facebook-jelentés: öngyilkosok Kiskorúak védelme: 18. születésnapjukig a kiskorúak nem jelennek meg a publikus keresési listákban, és információik láthatósága az ismerősök ismerőseire és hálózataira korlátozódik, még akkor is, ha ők ettől eltérőt választanak. Alsó korhatár: 13 év

9 9 Hova forduljak? Tanárok, szülők, barátok Szolgáltatók Adatvédelmi Biztos MATISZ (Magyar Tartalomipari Szövetség) hotline Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

10 10 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "1 Gyermekek adatainak védelme az internet világában Adatvédelmi Biztos Irodája Balatonalmádi 2011. szeptember 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések