Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „majdnem nyertem” jelenség és a média kapcsolata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „majdnem nyertem” jelenség és a média kapcsolata"— Előadás másolata:

1 A „majdnem nyertem” jelenség és a média kapcsolata
Dr. Körmendi Attila Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Személyiség-és Klinikai Pszichológia Tanszék

2 A „Majdnem nyertem” jelenséget a szerencsejátékokkal kapcsolatosan kezdték vizsgálni
Néhány éve kötötték a jelenséget az online szerencsejátékokhoz és a számítógépes játékokhoz

3 Majdnem nyertem valódi szerencsejátékoknál
Majdnem nyertem online virtuális szerencsejátékoknál (kutatás) Majdnem nyertem számítógépes játékoknál

4 A játékok jellemzői Kevés tanulmány foglalkozik a játékokkal, melyek számos jellemzője elősegítheti a függőség kialakulását.

5 A szerencsejátékok megerősítési mintázata
A szerencsejátékos viselkedését a korábban lejátszott menetek alatt észlelt megerősítési mintázat határozza meg. A szerencsejátékok változó arányú megerősítési mintázatot használnak. A megerősítéshez (nyeréshez) szükséges válaszok (játszmák) száma állandóan változik, és a játékos nem tudja, mikor kapja a következő megerősítést. 100 menetből 19 kisebb és 1 nagyobb nyeremény

6 Viselkedésformálás történik
Formálás, a játékos kipróbál különböző válaszokat, a játék jutalmazza vagy bünteti. A játékos elhagyja azokat a viselkedéseket, melyeket a gép büntet és használja azokat, melyeket a gép jutalmaz.

7 Másodlagos megerősítések
A változó arányú megerősítési terven belül a szerencsejátékos további megerősítési mintázatokat is észlelhet. Ilyen a „Majdnem nyertem” is

8 A „majdnem nyertem” jelenséget elsőként Reid (1986) azonosította és vizsgálata. A játékautomaták leggyakrabban 3x3-as mátrixot használnak a játékállás jelzésére. A mátrix 3 pörgő oszlopból áll, melyek vízszintes sorokban szimbólumokat tartalmaznak. A játék szabályaitól függően bizonyos szimbólumok együttállásáért nyeremény jár (például vízszintesen három citrom nyer).

9 Két azonos és egy különböző szimbólum.
„Majdnem nyertem” Két azonos és egy különböző szimbólum.

10 Példák „Majdnem nyertem”-re
A „majdnem nyertem” megerősítés megfigyelhető a szerencsejátékok minden típusánál: Kockajáték (két 6-os nyer, a játékos dobásai pedig: 5 és 6) Sportfogadás (5 szögletrúgást tippelünk és 4 lesz)

11 Megjelenési gyakoriság
Reid (1986) és Griffiths (1991) megfigyelései alapján a „majdnem nyertél” együttállások a szerencsejátékokban (elsősorban online szerencsejátékoknál, melyek tulajdonképpen programok) gyakrabban fordulnak elő a tiszta véletlen esetében elvártnál.

12 Hatása Griffiths (1990) és Griffiths (1993) a „majdnem nyertem” helyzetet a változó arányú megerősítési tervbe beépített kiegészítő másodlagos megerősítési mintázatként tekinti, mely megfelelő előfordulási aránya esetén a játékra irányuló motiváció nő.

13 Vegetatív reakciók (Griffiths, 1993)
A nyertes fordulók végén mért fiziológiai változások hasonlóak voltak a „majdnem nyertem” megerősítések esetén észlelt vegetatív változásokhoz. A vesztes fordulók végén mért fiziológiai változások különböztek a nyertes és a „majdnem nyertem” megerősítések utáni fiziológiai változásoktól.

14 Attribúció Több „majdnem nyertem” helyzetet tartalmazó megerősítési mintázat esetén a játékos úgy gondolja, hogy folyamatosan majdnem nyer, nem pedig folyamatosan veszít (Parke és Griffiths, 2006). Szelektív emlékezeti előhívás?

15 A „Majdnem nyertem” hatásai
Kassinove és Schare (2001) a „majdnem nyertem” előfordulási gyakorisága és a játék folytatása közötti összefüggést vizsgálták (játékgép). A „majdnem nyertem” megerősítő hatása akkor volt a legnagyobb, ha az automata által adott válaszok 30%-ában volt jelen.

16 Fogadások emelése A fogadások összegei emelkednek „majdnem nyertem” hatására (Sharpe, Balzcynski és Walker, 2004)

17 Összegzés A vizsgálatokból levonható következtetések alapján a „majdnem nyertem” 30%-os előfordulási aránya esetén a játékos motiváltabb lesz a további játékra és magasabbak a fogadásai. Olyan megerősítés, mely képes konkrét jutalom (pénz) nélkül növelni a játékra irányuló motivációt

18 Vizsgálat: „Majdnem nyertem” hatása játékautomata program esetében
A vizsgálat céljára készítettünk egy számítógépes szerencsejátékot, amely egy játékautomata működését szimulálta. Online szerencsejátékhoz hasonlóan 3x3 as mártix, középső sor nyer

19 Minta Normál populáció Egyetemista hallgatók
Minimális vagy semmilyen játéktapasztalattal

20 Hipotézis Hipotézisünk szerint a „majdnem nyertem” hatása megjelenik a normál populációban, játékautomata program esetében is, a vizsgálati személyek a 30% majdnem nyertes aránnyal rendelkező menetet preferálják a leginkább.

21 Kísérleti feltételek A vizsgálati személyek négy menetet játszhattak a játékprogrammal (4x20 kör). az egyes menetek csak a majdnem nyertes körök arányában különböztek (0%, 15%, 30%, 45%)

22 Kísérleti feltételek Mindegyik menetben ugyanannyi pontot nyertek
A kísérleti feltételek biztosították, hogy a vizsgálati személyek ennek ne legyenek tudatában: A vesztes körökért 73 pont levonás járt, a nyertes körökért 307, 316, 322 vagy 337 pontot írtunk jóvá Időlimit (hogy ne tudjanak utánaszámolni az eredményeknek)

23 Játék utáni kérdőív A kérdések a következők voltak:
Melyik menetben volt sikeresebb? Mit gondol, melyik menetben nyert volna többet, ha folytathatta volna a játékot? Melyik menetet folytatná szívesebben?

24 Eredmények, következtetés
A vizsgálatban résztvevők egyértelműen preferálták a 30%-os és a 45%-os majdnem nyertes arányú meneteket a 0%-os és 15%-os arányú menetekkel szemben A „Majdnem nyertem” hatásos „nem valódi, virtuális” online felületekre készített szerencsejáték programoknál. A kísérletben nem volt konkrét anyagi megerősítés (csak pontokat nyerhettek és nem pénzt), a hatás mégis megjelent!

25 45% os „majdnem nyertem” Néhány vizsgálat demonstrálta, hogy a magasabb gyakoriságú „majdnem nyertem” esetén a másodlagos megerősítés elveszti megerősítő hatását (Kassinove & Schare, 2001; Cote és mtsai., 2003; Clark és mtsai., 2009). Nagyon sok majdnem nyertes helyzet esetén a beépített megerősítés hatásának iránya megfordul, és megjelenik a szerencsétlenség érzése, ez nem igazolódott

26 „Majdnem nyertem” megjelenése a számítógépes játékokban
A számítógépes játékokkal kapcsolatosan nincs vizsgálati eredmény

27 „Majdnem nyertem” a számítógépes játékban
Főellenfelet majdnem legyőzni A pálya végén az utolsó szakadékba beleesni Az elsősegélyládához közel lelőnek

28 Majdnem nyertem” a számítógépes játékban
Különbség a szerencsejátékos „majdnem nyertem”-től A számítógépes játékkal játszó játékos tapasztalatot nyer a „Majdnem nyertem”-el, ami segítheti a későbbi játékokban

29 Kutatási terveink, a megfelelő „alany”
Left 4 Dead 1 Left 4 Dead 2 Túlélőjáték, FPS, A pontból eljutni B-be, 4 játékos „Rendező”, mesterséges intelligencia(Booth, 2009)

30 A „Rendező” feladatai Bejósolhatatlanság biztosítása
Drámai események kreálása

31 A „Rendező” Felbecsüli a játékosok stresszszintjét: Mit hall a játékos
Mit lát a játékos Mennyi segítsége van a játékosnak (van e a közelben másik játékos aki segíthet)

32 A „Rendező” A stresszszint alapján eldönti, milyen ingerek érjék a játékost: Fenyegetettség növelése Fenyegetettségi szakasz tetőződése Enyhülési szakasz Relaxálási szakasz Váratlan, dramatikus események kreálása (pl „Majdnem nyertem”)

33 Cél Minél drámaibb események létrehozása
„Sosem felejtem el azt a játékunkat. Már a pálya elején lerohantak minket és onnantól szívás volt az egész, lecsökkent az életerőnk. Nem hittük hogy életben maradunk de valahogy egyre tovább jutottunk. A pálya közepétől elkezdtünk hinni abban, hogy túlélhetjük. Iszonyú feszültek voltunk, aztán a menedékház bejáratához közel lerohant minket egy horda és néhány igen kemény ellenfél. Letaroltak mindenkit 6-7 másodperc alatt, mind a négyen meghaltunk a bejárattól 2-3 lépésnyire…” „Majdnem nyertél” kreálás hosszú küzdelem után

34 A „Rendező” A rendező változthatja:
Minimális mértékben a pályák felépítését Az ellenfelek mennyiségét, típusait (a játékosok stratégiáinak megfelelően) A másodlagos megerősítéseket ad: „Majdnem nyertem”, visszatartás,…

35 További kutatások Meghatározni a számítógépes és szerencsejátékok azon elemeit, melyek függőséget okozhatnak. „Majdnem nyertem” és a személyiség összefüggése A játékok készítői valószínűleg jobban ismerik ezeket a tényezőket.


Letölteni ppt "A „majdnem nyertem” jelenség és a média kapcsolata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések