Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MATÁSZSZ szakmai konferencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MATÁSZSZ szakmai konferencia"— Előadás másolata:

1 MATÁSZSZ szakmai konferencia
Megújuló energia a távhő jövője A biomassza hasznosításának gyakorlati tapasztalatai, lehetőségei MATÁSZSZ szakmai konferencia Méhn Imre ügyvezető

2 Az előadás tartalma Az EU és hazánk megújuló energetikai célkitűzései;
A WIS Zrt., mint szakmai-pénzügyi befektető bemutatása; A miskolci biomassza fűtőmű beruházás ismertetése; Tanulságok, tapasztalatok;

3 Az EU klíma- és energia programja
Az EU a klíma- és energiapolitika területén elkötelezte magát a „ ” kezdeményezés mellett, ennek részeként vállalta, hogy az évi szinthez képest legalább 20%-kal csökkenti az üvegházgáz kibocsátását. a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli. az energiahatékonyság fejlesztése révén 20%-kal csökkenti az elsődleges energia-felhasználást.

4 Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve
A Magyarország Kormánya Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében – az Európai Unió részéről előírt 13%-os célérték helyett – 14,65%-os megújuló energiaforrás részarány elérését vállalta 2020-ra. Ennek a vállalásnak az elérésében különösen fontos szerepet szán az NCST a távhőhálózatok biomassza felhasználást lehetővé tevő fejlesztésének.

5 Nemzeti Energiastratégia 2030
Távhőrendszerek esetében elengedhetetlen a vezetékek és a hőközponti hálózat modernizálása, a megújuló energiaforrások bevonása, elsősorban a biomassza és a geotermikus energia alkalmazásával, valamint az anyagukban nem hasznosítható települési hulladékok energetikai hasznosítása.

6 A WIS Zrt. mint pénzügyi-szakmai befektető célkitűzés
Az előzőekben bemutatott uniós és kormányzati célkitűzéseknek a megvalósításában különösen fontos szerep hárul a hazai szakmai-pénzügyi befektetőkre. A korábban bemutatott vállalások elérését lehetővé tevő fejlesztések megvalósításában való aktív, tevékeny részvételt tűzte zászlajára, vállalati stratégiájának egyik fókuszába a WIS Zrt. és cégcsoportja.

7 A WIS Zrt. fontosabb ingatlanfejlesztési beruházásai
Helyszín Beruházás megnevezése Beruházási érték Miskolc Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Park, valamint Inkubátor Központ 3,1 Mrd Ft Budapest Európa-Center Üzleti és Logisztikai Park 15 Mrd Ft Sárvár Spirit Hotel Thermal Spa 13,5 Mrd Ft Római Wellness Otthon 2. 1,8 Mrd Ft

8 A WIS Zrt., mint szakmai befektető megújuló energetikai beruházásai
Társaság Együttműködő partnerek A projekt megnevezése Projektadatok A beruházás nagysága Elnyert/Igényelt támogatás Bioenergy-Miskolc Kft. MIHŐ Kft. Miskolc Kenderföldi Bio-fűtőmű létesítése 3 MW 0,85 km távhő vezeték 780 millió Ft 329 millió Ft Biogas-Miskolc Kft. MIVÍZ Kft. Miskolci biogáz üzem létesítése kW 2*5.000 m3 2.200 millió Ft 1.000 millió Ft Kalocsa-Távhő Kft. Kalocsa Város Önkormányzata „Zöld távhő” szolgáltatás kialakítása Kalocsa városában 3,5 MW 4 km távhő vezeték 28 hőközpont 1.300 millió Ft 638 millió Ft BIOENERGY-Duna Kft. MOHÁCS-HŐ Kft. Bio-fűtőmű létesítése Mohácson 4,5 MW 623 millió Ft 307 millió Ft Biomű-Baranya Kft. Tettye Forrásház Zrt. Biogázüzem létesítése Pécsen 2*375 kW 2*4.150 m3 2.145 millió Ft

9 A WIS Zrt. tevékenysége a projektfejlesztés során
Projektötlet megfogalmazása; Műszaki koncepció kidolgozása; Üzleti terv készítés; Tervezés és engedélyeztetés; Forrásszervezés, pályázatkészítés; Önerő, Támogatás, Banki finanszírozás, Projektmenedzsment Kivitelezés; Üzemeltetés;

10 A Bioenergy-Miskolc Kft. bemutatása
Tulajdonosi összetétel: 25% Miskolci Hőszolgáltató Kft. 75% WIS Befektetési és Kereskedelmi Zrt. A városnak opciós joga van a tulajdonrésze növelésére a jövőben. A projektcég törzstőkéje 5 millió forint Jelentkezés MATÁSZSZ rendes tagnak: 2012. május 9.

11 A beruházás célja Hozzájárulni Miskolc kiliáni városrészében
a távfűtési alrendszer korszerűsítéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, 1.100 lakás és az intézmények hőellátásához egy évi tonna faapríték felhasználásával működő, 3 MW névleges teljesítményű kazán létesítésével, mellyel évi 1 millió m3 földgázt lehet kiváltani.

12 A fejlesztés indokoltsága
Az ellátásbiztonság fokozása érdekében szükséges a miskolci távfűtés jelenlegi teljes földgázfüggőségének csökkentése. A térségben a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak, így helyben lehetővé válik a biomassza fűtési célú hasznosítása. A fejlesztés mintaként szolgálhat a további hazai megújuló energiás távhő fejlesztésekhez.

13 A projekt főbb elemei 3 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán telepítése egy „zöldmezős” beruházás keretében. Az alapanyag előállító és kiszolgáló berendezések beszerzése. A hőátadáshoz szükséges távhővezeték hálózat kiépítése.

14 A fejlesztés fontosabb adatai
A beruházás nagysága: 780 millió Ft KEOP pályázati támogatás: 329 millió Ft MFB beruházási hitel: 315 millió Ft Önerő: 136 millió Ft

15 A fejlesztés fontosabb műszaki adatai I.
Hőteljesítmény: max. 3 MW Tüzelőanyag Közterületről származó faapríték; Kezeletlen fa csomagolóanyag apríték; Energiaültetvényekről származó faapríték; Erdészetekből származó vágási apríték; Kazán hatásfok: 85 % Távhővezeték hossza: 0,85 km Üzemidő: óra/év

16 A fejlesztés fontosabb műszaki adatai II.
Évi közel m3 földgáz kiváltására van lehetőség. A fejlesztésnek köszönhetően t CO2 kibocsátás elkerülés érhető el (20 éves életciklus alatt). Keletkező maradékanyag (hamu) kb. 90 tonna/év.

17 Levegőtisztaság-védelmi adatok

18 A fejlesztés globális értékei
A fejlesztés megújuló energiaforrást hasznosít, így hozzájárul az ellátásbiztonság növeléséhez, hiszen csökken a gázfüggőség. A korábban hulladéklerakóba kerülő, vagy egyszerűen lebomló másodnyersanyagok felhasználásával takarékoskodni lehet a természeti erőforrásokkal és csökkenthető az klímaváltozást okozó üvegházgáz kibocsátás. A fejlesztés mintaként szolgálhat más hazai megújuló energiát hasznosító távhő fejlesztéshez.

19 A fejlesztés lokális értékei
A fejlesztés kizárólag hazai alapanyagok hasznosítására épül. A fejlesztés helyben munkahelyet teremt (beruházás és üzemeltetés, beszerzés). A fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy jelenlegi áron ne kerüljön kifizetésre 100 millió forint a földgázért más ország nemzetgazdaságát erősítve, hanem helyben, hazánkban lehessen visszaforgatni 50 millió forintot az apríték megvásárlásával. A fejlesztés megvalósításával a gáz alapon szolgáltatott hőárhoz képest költségmegtakarítás érhető el.

20 Tanulságok, tapasztalatok
Társadalmi párbeszéd fontossága Fűtőmű vs. erőmű; Gőz vs. füst; Biomassza vs. hulladék; Technológiai fegyelem fontossága, különösen a biomassza fűtőanyag tekintetében. Távhőtermelői működési engedélyezési eljárás és az új belépők esetén a hatósági ármegállapításnak az összehangolása szükséges az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében. Kiszámítható szabályozási környezet, figyelemmel a beruházások várható megtérülési idejére.

21 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "MATÁSZSZ szakmai konferencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések