Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szövés,Fonás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szövés,Fonás."— Előadás másolata:

1 Szövés,Fonás

2 A fonó -szövő mesterségről
A fonás és a szövés az emberiség egyik legrégibb technikai gyakorlata. Bátky Zsigmond nagy néprajztudósunk így ír : A kendermunka tisztára asszonyi elfoglaltság, mégpedig elejétől végig jobbára társas foglalkozás, úgyszólván minden mozzanata ősrégi hagyományokon alapszik, tüzetesebb megismerése tehát már csak ezért is egyik legfontosabb feladatunk."

3 A fonás-szövés Eszközei
a tiloló a gereben a rokka.

4 A tiloló A tilolót a kender törésére használták.

5 Rokka A rokka lábbal hajtott, kézi fonáshoz használt eszköz. A fonás szorosabb értelemben a szálak összesodrása, tágabb értelemben mindazon műveletek összessége, amelyek segítségével szálas anyagokból (pamut, gyapjú, kender, len) fonalak készülnek. A fonás legrégibb eszköze a gyalog-, vagy sima orsó. Ezzel az orsóval a munkafolyamat szakaszos volt. A gyalogorsón kivül használták a fonókereket is. Itt az orsó kerékkel forgatható. Az orsó sima volta miatt a munkafolyamat itt is időszakos. A sima orsó a sodrást és a felgombolyítást csak felváltva végezheti. Ha a fonal iránya az orsó tengelyénél 90°-nál nagyobb szöget zár be, akkor sodor, ha ennél kisebb, akkor felcsévél (azaz felgombolyít). A fonókerék csak lágy sodratú anyagok fonására alkalmas. A kemény illetve merev fonalak fonását rokkán végezték. A rokkán a munkavégzés már folyamatos.

6 A gereben A gereben a len tilolásáshozhasználatos eszköz, mely egy sík lapra erősített igen sok, felfelé álló fogat, tüskét tartalmaz, melyen a lent áthúzva annak szálai kiegyenesednek. A lenvászon elkészítésének egyik sarkalatos pontja a len tilolása a gerebenen.


Letölteni ppt "Szövés,Fonás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések