Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hegyvidéki (függőleges) övezetesség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hegyvidéki (függőleges) övezetesség"— Előadás másolata:

1 Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
Kilimandzsáró

2 A magas hegyekben felfelé haladva:
Csökken: az évi középhőmérséklet (100 m-enként 0,5 °C-kal) az évi közepes hőingás a légnyomás a levegő O2 tartalma. és a felhőhatártól felfelé a csapadék mennyisége. Nő: a napi hőingás Az éghajlatban és a növényzetben ennek hatására hegyvidéki övezetesség, más néven függőleges övezetesség alakul ki.

3 Ez legjobban az Egyenlítőhöz közeli hegységekben figyelhető meg
Ez legjobban az Egyenlítőhöz közeli hegységekben figyelhető meg. A hegyen fölfelé haladva az éghajlati-, növényzeti- és talajviszonyok úgy változnak, mint ahogy az Egyenlítőtől a sarkok felé haladva. A hegyvidéki övezetesség meghatározója a tengerszint feletti magasság. A hegyvidéki övezetesség eltérő a trópusokon és a mérsékelt övezetben. A hegységek szél felőli oldala sok csapadékot kap, az ellentétes oldal és a hegyekkel körülfogott medencék csapadékszegények.

4 Teljes övezetesség csak az Egyenlítőhöz közeli 5000 méternél magasabb hegyeken alakulhatott ki (pl.: Kilimandzsáró, Andok) Teljes övezetesség az Egyenlítőnél (alulról felfelé): örökzöld trópusi esőerdő örökzöld hegyvidéki erdő vegyes erdő tűlevelű erdő törpefenyvesek havasi rétek kopár sziklák, sziklahavasok örök hó

5 A zónák között három határterületet lehet elkülöníteni:
Erdőhatár: a zárt erdők felső határa Fahatár: a szórványosan álló fák határa Hóhatár: Az örök hó határa. Efelett növényzet és talaj már nem alakulhat ki.

6

7 Az övezetekben kialakult gazdasági formák:
Fakitermelés, faipar Dús legelőkön tehenészetek Idegenforgalom Legfőképpen kávét, gyapotot, banánt, cukornádat, kakaót, burgonyát, búzát, árpát és kukoricát termesztenek.

8 Az övezetesség határai és az ott termeszthető növények:
1000m-ig: forró övezet: őserdő, Termények: cukornád, kakaó, banán m: mérsékelt övezet: szubtrópusi örökzöld erdő Termények: kávé és gyapot m: mérsékelt övezet: lombhullató és tűlevelű fajokból álló vegyes erdő Termények: kukorica, búza m: hideg övezet: Termények: medencékben burgonya, árpa Hóhatár: 5000 méter körül

9


Letölteni ppt "Hegyvidéki (függőleges) övezetesség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések