Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

8. Arab Emirátusok - Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) egy olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délkeleti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "8. Arab Emirátusok - Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) egy olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délkeleti."— Előadás másolata:

1

2 8.

3 Arab Emirátusok - Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) egy olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délkeleti részén. Hét emírséget foglal magában: Abu- Dhabi-t, Ajman-t, Dubaj-t, Fujeira-t, Ras al-Khaimah-t, Sharjah-t és Umm al-Quwain-t. 1971 előtt úgy ismerték őket, hogy „fegyverszüneti államok”, utalva a britek és néhány arab sejk közötti 19. századi fegyverszünetre. Szomszédai Omán, Szaúd-Arábia és Katar. Az ország a Közel-Kelet része. Fővárosa - Abu Dhabi (859 749) Nagyobb városai –Dubai (Dubayy) 1 674 527, Es-Sárka (ash-Shāriqah) 801 004, El-Ain (al-’Ayn) 614 180 Államforma – alkotmányos monarchia. Az Egyesült Arab Emírségek politikai és kormányzati struktúra keretein belül egy szövetségi elnökjelöltet állit, majd választ. A monarchia egy szövetség a hét Emirátus között. Az elnökség és a miniszterelnökség gyakorlatilag örökletes az Al Nahyan klán-Abu Dhabi és az Al Maktoum klán-Dubai között. Az elnököt aki az uralkodó, Abu Dhabi de a miniszterelnököt és az államfő helyettesét Dubai adja és fordítva. A szövetségi rendszerben a végrehajtó hatalom az elnök, alelnök, a Szövetségi Legfelsőbb Tanács (a "hét uralkodó”), és a kabinet, azaz a Miniszterek Tanácsa kezéven van. A jogalkotó ág egy parlamenti testületből áll, a Szövetségi Nemzeti Tanács. A független igazságszolgáltatást az alkotmány tartalmazza és a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság biztosítja.. Hivatalos nyelv – Az arab. Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás – A 2006-os népszámlálás adatai szerint az összlakosság 22%-a őshonos arab. Kisebbségben vannak országukban. Más arab nemzetségekből 23%-ban élnek itt és a fele pedig dél-ázsiai eredetü. A nemek közti arány természetellenes, ugyanis a férfi/nő arány 2,7, messze a legmagasabb a Perzsa-öböl térségében. A lakosság 88 % -a városokban lakik, a többi vagy a sivatagi olajmezőkön vagy pedig nomád életmódot folytat. A domináns vallás, 96%-ban az iszlám, ezek zöme szunnita. Az iszlám államvallás, de az állam toleráns más vallások iránt, akár keresztény (Fülöp-szigetek) akár hindu (India) vallásuak. Függetlenség – 1971. december 2. Terület – 75 150 km² (112.) Népesség - - 2007 évi becslés 4 496 000 (139.) Népsűrűség – 59,8 fő/km² GDP - 159,3 milliárd USD (54.) - Egy főre jutó 35 431 USD/fő Pénznem – Emirátusi dirham (AED) Időzóna – UTC + 4

4 Nemzetközi gépkocsijel – UAE Hívószám - +971 Történelme - A 16. században a mai ország egy része a Török Birodalom közvetlen befolyása alá került. A britek ezt a régiót "Kalózpart" néven ismerték, mert itt volt azoknak a tengeri portyázóknak bázisa, akik veszélyeztették a térség hajózását a 17. századtól a 19. századig. 1819-ben a britek az indiai kereskedelem védelmében hadjáratot indítottak Ras al-Khaimah kalózai ellen. Megszállták a kalózok főhadiszállását és más parti városokat is. A következő évben békeszerződést írtak alá a parti sejkekkel. A kalózportyák mégis folytatódtak 1835-ig, amikor a sejkek beleegyeztek, hogy nem veszélyeztetik tovább a tenger nyugalmát. 1853-ban szerződést kötöttek az Egyesült Királysággal, amelyben a sejkek beleegyeztek az örökös tengeri békébe. Ezt a britek ki is kényszerítették. A sejkek egymás közötti vitáikban a britekhez fordultak közvetítésért. Hogy gátat vessenek más európai országok térségbeli törekvéseinek, az Egyesült Királyság és a Szerződéses Sejkségek 1892-es szerződésükben szorosabbra fonták kötelékeiket. A sejkek beleegyeztek, hogy nem törekszenek megszerezni olyan területet, amely az Egyesült Királyság birtokában van és nem lépnek kapcsolatba külföldi kormánnyal az Egyesült Királyság hozzájárulása nélkül. Viszonzásképpen az Egyesült Királyság ígéretet tett, hogy megvédi őket minden tenger felől jövő támadással szemben és segítséget nyújt, ha a szárazföld felől érné őket támadás. Az 1960-as évek elején olajat fedeztek fel Abu Dhabiban. Ezután gyors egymásutánban követték egymást azok az események, amelyek a sejkségek szövetségére, a mai ország megalapítására vezettek. 1967-ben Zajed bin Szultán al-Nahyan lett Abu Dhabi uralkodója. Ugyanekkor a britek kezdték elveszíteni olajipari beruházásaikat az amerikai olajvállalatok javára szerződések révén. 1968-ban az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy felszámolja szerződéses együttműködését a hét szerződéses sejkséggel, valamint Bahrainnal és Katarral, és megszünteti felettük védnökségét. Abu Dhabi és Dubaj uralkodói úgy döntöttek, hogy unióra lépnek. Alkotmányt dolgoztak ki. A többi öt emírség uralkodóit is meghívták egy találkozóra, és felszólították őket a csatlakozásra. A két alapító uralkodó megállapodása alapján Adi Bitar írta az alkotmányt 1971 december 2-án. Aznap Dubajban, a sejk vendégházában négy másik emirátus is beleegyezett, hogy megalapítsák az Egyesült Arab Emirátusokat. Ras al-Khaimah később csatlakozott, 1972 elején. 2004 november 2-án meghalt az Egyesült Arab Emírségek első elnöke, Zajed bin Szultán al-Nahyan sejk. Legidősebb fia, Kalifa bin Zayed al-Nahyan lett utódja Abu Dhabi trónján. Az alkotmánynak megfelelően az Egyesült Arab Emírségek Legfelsőbb Uralkodói Tanácsa Kalifát választotta elnökké.

5

6 Abu Dhabi – A Nagy Mecset

7 A minaret

8 Belső kép

9 Építészek tobzódása

10 Abu Dhabi – A Művészetek Háza

11 Abu Dhabi – Központi kórház

12 Abu Dhabi - Az Emirates Palace Hotel-bejárat

13 Abu Dhabi - Az Emirates Palace Hotel

14 Abu Dhabi - Az Emirates Palace Hotel-sétány

15 Az ősi vadászat szimbóluma

16 Dubai - Városkép

17 Dubai – Sétahajókázás a városban

18 Dubai – fűnyírás a parkokban

19 Dubai – modern dzsungel

20 Dubai – Régebbi épületek

21 Dubai - Óratorony

22 Dubai - Amfiteátrum

23 Dubai – Kelet-Nyugat találkozása

24 Dubai – Régebbi kereskedelmi központ

25 Dubai – Régi berber lakóház

26 Dubai – A Burj al Arab szálloda és a Medinat

27 A Burj Dubai szálloda, a világ legmagasabb épülete

28 Dubai - Felüljáró

29 Dubai - Arab szépség

30 Dubai – Bastakiya, az óváros

31 Dubai – Jomeira, iráni stílus

32 Dubai – Jumeirah mecset

33 Dubai – kikötői kép

34 Pihenés

35 Dubai – Kereskedelmi központ

36 Dubai - Városkép

37 Az új Dubai

38 Széltorony

39 Dubai – a régi város

40 Dubai – A bazárban

41 Dubai – Az óváros a tengerről

42 Dubai - Bevásárlás

43 Dubai – építészeti remekmű

44 Dubai - Utcakép

45 Dubai – A Pálma lakótelep

46 Dubai – Házak a „pálmalevélen”

47 Dubai – A Földgömb-szigetek

48 Sharjah - Minaretek

49 Sharjah - Erőd

50 Sharjah - Városkép

51 Sharjah – A Kristály-plaza

52 Belső felvétel

53 Sharjah – King Faisal mecset

54 Sharjah – Kuweit-tér

55 Sharjah - Utcakép

56

57 Etisalat – telekommunikációs központ

58 Alagút

59 Tengerparti sétány

60 Beduinok

61 Készítette: Fehér László – 2009 május Zene : Mezdeka - Beledi

62 További pps-ppt letöltése: http://www.ppsvilag.extra.hu


Letölteni ppt "8. Arab Emirátusok - Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) egy olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délkeleti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések