Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Padányi Katolikus Gyakorlóiskola"— Előadás másolata:

1 Padányi Katolikus Gyakorlóiskola
Ökoiskolai tevékenység 2011-ben pályáztunk, és elnyertük közötti időszakra az ÖKOISKOLA címet. Így kiemelt hangsúlyt kap iskolánkban a környezeti nevelés az iskolai élet minden területén.

2 Tevékenységeink Szelektív hulladékgyűjtés
Energiatakarékosságra nevelés Madárvédelem Természetvédelmi világnapok Erdei iskola Gyógynövénykert létesítése Zöldítés Főbb tevékenységi köreinket, eredményeinket szeretnénk ismertetni az fenti témák szerint

3 Szelektív hulladékgyűjtés
PET palack Papír hulladék Fáradtolaj Lemerült elemek Elektromos háztartási eszközök Az iskola teljes diákságát megcélzó tevékenységünk a szelektív hulladékgyűjtés .A papírhulladékot és a PET palackot folyamatosan gyűjtjük az iskola alagsorában. Biztosítjuk a behozott háztartási fáradtolaj, illetve az elemek biztonságos elszállítását. Emellett a tönkrement, vagy feleslegessé vált elektromos háztartási eszközöket évente 3-szorszállítja el a Selecter Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft.

4 Szelektív hulladékgyűjtés
Az elmúlt tanévben papírhulladék: kg, PET palack: 2650 kg, ami db palacknak felel meg Amellett, hogy az iskolánkba járó diákok háztartásai így környezetbarát módon túladhatnak hulladékaikon, a papírhulladékot és a Pet palackot osztályonként gyűjtjük, így az értük kapott pénz az osztályközösségek pénztárcáját gyarapítja.

5 Alsó tagozat Erdei iskola
Intézményünkben több iskolatípus működik, így ÖKOISKOLAi tevékenységeink köre is elég széles. Az alsó tagozatban talán a legfontosabb az évfolyamonként szervezett erdei iskola tavasszal, melynek során a tananyaghoz kapcsolódóan, életkornak megfelelően gazdagodik a gyerekek környezetben szerzett tapasztalata.

6 Alsó tagozat Egészséghét
Az őszi időszakban egészséghét keretében ismerkedhettek a gyerekek az egészséges táplálkozás szabályaival, a rendszeres testmozgás, tisztálkodás fontosságával

7 Zöldítés Fontos feladatunknak tekintjük az épület környékének és udvarainak zöldebbé tételét. a „ zöld DÖK” segítségével önkéntes napokat, délutánokat szervezve, így készült el a bejárat melletti biciklitároló, lett a sok évig építési területként funkcionáló udvarunk befüvesítve, és az iskola játszótere a kicsik által felvirágozva. Iskolánk vállalta továbbá az Anna kápolna környékének gondozását, ahova fákat ültettünk.

8 Madárvédelem Iskolánk belső, un. zöld udvarára helyeztük ki a diákjaink által készített 2 madáretetőt, és itt alakítottuk ki a madáritatót is. A madarakat novembertől egészen mostanáig mi etettük rendszeresen. 6. osztályosaink madárkalácsot, 8-osaink pedig a kerti madarakat bemutató tablókat készítettek.

9 Gyógynövénykertünk Gyógynövénykertünket szintén ezen az udvaron alakították ki az elmúlt tanévben. A növények egy részét szüleink, tanáraink ajánlották a kertbe, másik részét a Virágos Veszprém verseny nyereményeként kaptuk. A kert gondozását a felső tagozatos és középiskolás diákok végzik.

10 Gyógynövénykert népszerűsítése
Az elmúlt tanév a telepítés éve volt, idén reményink szerint hasznosítjuk is gyógynövényeinket. A tanév során különböző formában népszerűsítettük az általunk termelt füveket. Magyarné Sipos Mária tanárnő több alkalommal főzött gyógyteát, amit szünetekben kóstolhattuk meg. A növényekről és felhasználhatóságukról tablót és prezentációt készítettünk a honlapra. Elkészítettük a füvek névtábláit, amit tavasszal helyezünk ki az ágyásokba.

11 Megemlékezés a természetvédelmi világnapokról
Ózonréteg védelmének világnapja Állatok világnapja Füstmentes világnap Takarítási világnap Víz világnapja Madarak-fák napja A tanév során különböző formában emlékezünk meg a környezetvédelmi napokról. Az ózonréteg védelmének világnapján diákjaink járták körbe az iskolát mozgó plakátként. Az állatok világnapján 2011-ben állatsimogató örvendezette meg a gyerekeket. Idén a vackoló állatvédő egyesület tartott előadást felhívva figyelmünket a felelősségteljes házikedvenc-tartásra. Ez alkalomból az egyesület védencei számára gyűjtést rendeztünk a diákság körében. A füstmentes világnap alkalmából az egészségügyi tagozat idén is meghirdette az osztályok közötti plakátversenyt, melyből középiskola folyosóján kiállítást rendeztünk. A takarítási világnap kapcsán hagyományosan nyolcadikosaink rendbe tették a Szent-Miklós-szeget. A víz világnapján rajzpályázatot írunk ki…. A madarak és fák napján minden osztály egy origami madarat és verset kapott.

12 Energiatakarékosságra nevelés Zöld bajnok program
Mérőóra fürkészek Figyelemfelhívó szórólapok, plakátok Energiatakarékossági vetélkedő A es tanévben részt vettünk az EOn és a Global Action Plan által meghirdetett Zöld-bajnok programban, melynek lényege rámutatni az energiapazarlás módjaira és csökkenthetőségeire. Ennek keretében diákjaink rendszeresen leolvasták energiafogyasztásainkat. Figyelemfelhívó szórólapokkal, plakátokkal és vetélkedőkkel igyekeztünk takarékosságra bírni az iskola diákjait és tanárait.

13 Eredményeink: Az éves CO2-kibocsátás 33 tonnát csökkent, ami egyenértékű:    3,3 millió darab energiatakarékos égő egyéves kikapcsolva tartásával 6 háztartás egyéves széndioxid- kibocsátásával. Az akció eredményeként az őszi és a tavaszi leolvasásokat összehasonlítva jelentős energiafogyasztás-csökkenést tapasztaltunk. Az energiatakarékossági vetélkedő reményeink szerint felelősségteljesebb magatartásra ösztönzi diákjainkat

14 Köszönjük a figyelmet! Ezt megerősítendő az osztályok közötti Energiatakarékossági vetélkedő fődíja a kalandparti jutalomkirándulás volt, melyet a mi osztályunk nyert el. Készítette: Bohus Borbála, Dénes Dorottya 8.a. és Roznerné Nándorfy Nóra


Letölteni ppt "Padányi Katolikus Gyakorlóiskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések