Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jelentés. A szókincs tekintélyes hányadát többjelentésű szavak alkotják, ezért a szótár értelmező- szemléltető részét kisebb részekre tagolják. Az adatokat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jelentés. A szókincs tekintélyes hányadát többjelentésű szavak alkotják, ezért a szótár értelmező- szemléltető részét kisebb részekre tagolják. Az adatokat."— Előadás másolata:

1 A jelentés

2 A szókincs tekintélyes hányadát többjelentésű szavak alkotják, ezért a szótár értelmező- szemléltető részét kisebb részekre tagolják. Az adatokat egy-egy szófajon belül jelentésekbe ill. jelentésárnyalatokba rendezik. Ehhez először a jelentéseket és jelentésárnyalatokat elkülönítik, majd megállapítják a jelentések alá-fölé rendeltségét és sorrendjét.

3 A többjelentésű szavak jelentéseinek kialakítása a szócikkírás legszubjektívebb része, amely leginkább ki van szolgáltatva a szócikkíró nyelvi kompetenciájának. A szócikkírásnál fel kell mérni, valóban szótározandó, társadalmi érvényű vagy legalábbis a nyelvközösség jelentős része által használt szóval, ill. jelentéssel van-e dolgunk, vagy csupán ideig-óráig divatos, kérészéletű nyelvi képződménnyel.

4 Néhány szempont a jelentések, jelentésárnyalatok elkülönítéséhez:  meg kell különböztetni a konkrét és az átvitt jelentést  a semleges stílushatású és valamely stílusréteg hatását tükröző jelentést  a szélesebb társadalmi elterjedtségűt a sajátos rétegnyelvi jelentéstől  szét kell választani az egészt és részét jelentő adatokat  a közösséget vagy a közösség tagját  a fajta szerinti csoportokat  az anyagot, növényt, állatot és a belőle készült tárgyat, dolgot, ételt stb.

5  külön jelentésbe teszik a cselekvés nevét és a cselekvés eredményét, a cselekvéssel létrehozott művelt  külön jelentésbe kell rendezni a mellékneveket aszerint, hogy mi a jelzett szavuk  el kell különíteni az igék jelentéseit alanyuk, tárgyuk vagy egyéb bővítményeik különbségei szerint  külön jelentésárnyalatba kerül egy-egy szó köszönés-, ill. szitkozódásbeli használata

6  ha egy szó különböző előfordulásaiban különböző szinonimáival helyettesíthető, akkor ezeket külön jelentésbe kell tenni  a jelentések szétválasztása tükrözhet bizonyos grammatikai különbségeket is nem lehet pl. egy jelentésbe venni a vonzat nélküli és a vonzatos, ill. a különböző vonzatokkal szereplő szavakat a tárgyas és a tárgyatlan használat rendszerint vagy külön jelentést, vagy külön árnyalatot eredményez

7 Az értelmezés  lehet magyarázó jellegű meghatározás  történhet rokon értelmű szavakkal  kerülni kell a körülményes, bonyolult megfogalmazásokat, inkább szerkezettel, mint mellékmondattal kell értelmezni. nem kell túl sok és fölösleges szinonimát használni mellőzni kell az olyan minősítéseket, megszorításokat, amelyek szűkítenék az adott szó fogalomkörét a legfontosabb cél, hogy a jelentések, ill. árnyalatok jól elhatárolhatók legyenek egymástól


Letölteni ppt "A jelentés. A szókincs tekintélyes hányadát többjelentésű szavak alkotják, ezért a szótár értelmező- szemléltető részét kisebb részekre tagolják. Az adatokat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések