Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A klímaváltozások és okaik

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A klímaváltozások és okaik"— Előadás másolata:

1 A klímaváltozások és okaik
Természetföldrajz 10. A klímaváltozások és okaik A jégkorszakok

2 A klímaváltozások és okaik
A Föld klímáját 1) a Nap, 2) a külső földövek és 3) a litoszféra kölcsönhatása szabályozza.

3 A klímaváltozások és okaik
A Nap hatása Mennyire állandó? Napállandó: 1370 Jm-2s-1 A naptevékenység közvetlen hatása nem ismert. A legutóbbi napfoltminimumok idején rendkívül hideg telek és száraz időszak volt.

4 A klímaváltozások és okaik
A Nap hatása A Naprendszer a Tejúton belüli útja során keresztezi a galaxis „karjait”. A galaxis „karok” nagy mennyiségű csillagközi port tartalmaznak. A Naprendszer keringési ideje ≈ 500 millió év. A „karokon” áthaladva a Napból érkező sugárzás nagy része szóródhat, ami lecsökkentheti a napállandó értékét. A nagy jégkorszakok ≈ 250 millió évente következnek be.

5 A klímaváltozások és okaik
Def.: JÉGKORSZAKnak nevezzük a földtörténet azon szakaszait, amikor tartós sarki jégsapka alakul ki. Def.: A jégkorszakokon belül a sarki jégsapka maximális kiterjedési időszakait GLACIÁLISnak; minimális kiterjedési időszakait INTERGLACIÁLISnak nevezzük.

6 A klímaváltozások és okaik
A Nap hatása Az jégkorszakokon belül periodikusan (~ 20 ezer évente) ismétlődnek a glaciális és az interglaciális időszakok.

7 A klímaváltozások és okaik
A Nap hatása MILANKOVICS-BACSÁK-elmélet Periodikusan változik a Napból érkező sugárzás földrajzi szélességek szerinti eloszlása. OK: A Föld pályaelemeinek periodikus változásai.

8 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása 1) Az eruptív vulkáni tevékenység (azaz a szubdukció), 2) az orogenezis, 3) és a spreading intenzitása; 4) A szárazföld/tenger felszín aránya, 5) a kontinensek eloszlása.

9 A klímaváltozások és okaik
jelen jégkorszak A klímaváltozások és okaik A litoszféra hatása Az Arktisz eljegesedésének kezdete Az eruptív vulkáni tevékenység 1) üvegházgázokat és 2) aeroszolt juttat a légkörbe. Az Antarktisz jégtakarója eléri jelenlegi méretét Növeli az üvegházhatást ÉS az albedot. Óceáni üledékek tefrarétegeinek vastagsága (globális átlag) Ellentétes hatású tényezők.

10 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása Az intenzív erupciós vulkáni tevékenység (szubdukció) inkább hűtő hatással bír.

11 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A szubdukció kompresszióval, izosztatikus kiemelkedéssel, orogenezissel jár. Az intenzív szubdukció növeli a domborzati változékonyságot. Az intenzív szubdukció növeli az éghajlati változékonyságot (szélárnyékos oldal, magashegységi klíma).

12 A klímaváltozások és okaik Megnő a tenger/szárazföld arány.
A litoszféra hatása A spreading kiterjedése, fokozódása eusztatikus tengerszintemelkedést okoz. Megnő a tenger/szárazföld arány. Lecsökken a globális felszíni albedo és megnő a „tárolt” hő mennyisége (fajhőkülönbség!!!).

13 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A spreading kiterjedése, fokozódása a földi klíma kiegyenlítődését okozza. Jégmentes periódus

14 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A spreading kiterjedése, fokozódása a földi klíma kiegyenlítődését okozza. A gyors spreading gyors szubdukciót indukál. Ellentétes hatású, egymást kompenzáló tényezők.

15 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A kontinensek elrendeződése is befolyásolhatja a globális klímát. A poláris térség erősebben lehűlhet, ha szárazföldi helyzetű és így hó is felhalmozódhat rajta. Kedvez a szélsőséges klíma (jégkorszak) kialakulásának.

16 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A kontinensek elrendeződése is befolyásolhatja a globális klímát. Def.: PANGEA-HELYZETnek nevezzük azt a szituációt, amikor az összes kontinens egy nagy szuperkontinenssé, a világtenger egy nagy szuperóceánná egyesül.

17 A klímaváltozások és okaik 3) Kiterjedt monszunhatás (mega-monszun).
A litoszféra hatása Pangea-helyzet 1) A szuperóceánban nagy áramlások a pólusok és a trópus között, kiegyenlített földi klíma; 2) A szuperkontinens belseje messze található a világtengertől, nagymérvű kontinentalitás, ariditási hajlam; 3) Kiterjedt monszunhatás (mega-monszun).

18 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása A kontinensek elrendeződése is befolyásolhatja a globális klímát. Sok kis óceán, sok kis kontinens Korlátozott víz- és hőcsere a pólusok és a trópus között, szélsőséges földi klíma

19 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása

20 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása

21 A klímaváltozások és okaik
A litoszféra hatása

22 A klímaváltozások és okaik
Az atmoszféra és a hidroszféra hatása A globális klímát befolyásolják: 1) a víz és a légköri gázok körforgásán keresztül; 2) a szélrendszerek csapadékszállító hatásán keresztül; 3) a tengeráramlások hőtároló és -szállító hatásán keresztül.

23 A klímaváltozások és okaik 1) a légköri gázok körforgásán keresztül;
A bioszféra hatása 1) a légköri gázok körforgásán keresztül; 2) a vegetáció albedot csökkentő, páratartalmat növelő hatásán keresztül;

24 A jégkorszakok és okaik
A jégkorszakok ≈ 250 millió évente következnek be, millió évig tartanak, a köztes időszakban ( millió éven keresztül) a Föld jégmentes, erőteljes üvegházhatás alatt áll. 1) Mennyire egyformák a jégkorszakok? (unipoláris permokarbon jégkorszak, bipoláris jelenkori jégkorszak) 2) Mi a jelentősége a periodicitásnak és a ciklicitásnak a jégkorszakok kialakulásában és a jégkorszakokon belül? (csillagászati tényezők)

25 A jégkorszakok és okaik
A jégkorszakok kialakulásának feltételei: 1) lehűlés, 2) sok csapadék a sarki régióban. A jégkorszakok kialakulásának kedvez a szélsőséges földi klíma, azaz: 1) a Naprendszer Galaxis-karba kerülése, 2) nagy excentricitás, naptávol nyáron, nagy forgástengely-dőlésszög, 3) sok kis kontinens és óceán, 4) a sarkvidék kontinentális helyzetben, 5) alacsony globális tengerszint, 6) lassú spreading, intenzív eruptív vulkanizmus.

26 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "A klímaváltozások és okaik"

Hasonló előadás


Google Hirdetések