Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 10."— Előadás másolata:

1 Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor kzst@almos.vein.hu kzst@vision.vein.hu http://vision.vein.hu/~kzst/oktatas/halo/index.htm 10.

2 Tartalékidők szórása

3

4 A PERT háló aktualizálása 1.A már lefutott tevékenységek tényleges időadatait írjuk be a hálóba, a várhatóértékük helyett. Ekkor nyilván ezen tevékenységek szórása nulla. 2.A még le nem futott tevékenységek lefutási idejét módosít(hat)juk. 3.A változtatott adatokkal a hálót (vagy a részhálót) újra számítjuk.

5 Általánosított PERT módszer (Howard Eisner) Döntéses események –Sok kutatási és fejlesztési programban bizonyos események különösen jelentősek olyan értelemben, hogy eredményüktől függ a program további alakulása. Az ilyen eseményeket döntéses eseményeknek nevezzük.

6 Általánosított PERT módszer – példa Egy bányatársaság geológiai részlege a helyszínen folytatott geofizikai méréssorozat eredményeképpen fontos ólomtelepet lokalizált a Cévennes helység meghatározott körzetében. A geológus 2000000 tonnára becsüli a réteg tartalmát, átlagos ólomtartalmát pedig a talált minták és a végzett próbafúrások eredménye alapján 2,5 százalékra.

7 Általánosított PERT módszer – példa A Társaság igazgatóságát érdekli ez a telep, és a geológus optimista véleménye nyomán elhatározzák, hogy szállítóaknákat és esetleg egy ércmosót építenek. Így hát fölállítanak egy munkaprogramot, amelybe természetesen rendszeres próbafúrás-sorozatot is felvesznek. Utóbbi eredményétől függnek a program további tevékenységei, hiszen a bányászati berendezések megválasztása és fontossága szempontjából nem mindegy, hogy a telep tonnatartalma megfelel-e a várakozásnak vagy sem.

8 Általánosított PERT módszer – példa Például, ha a telep túl kicsi, akkor nincs szükség ércmosó létesítésére; ez esetben, az ércet teherautón és vasúton a társaság a Társaság legközelebbi üzemébe szállítják, és ott dolgozzák fel. Tegyük fel (az egyszerűség kedvéért), hogy a próbafúrások eredménye csak háromféle alternatíva egyike lehet:

9 Általánosított PERT módszer – példa 1.A réteg nagy, és indokolttá teszi három akna építését (közülük kettő szellőzésre és a személyzet szállítására szolgál, egy pedig a teherszállító akna) és egy ércmosó létesítését. 2.A réteg nagysága közepes, csak két aknára van szükség. 3.A réteg kicsi, csak két aknára és csökkentett fejtésre van szükség.

10 Általánosított PERT módszer – példa A fejtés megkezdésekor a következő tevékenységek szükségesek: a)Fejtési engedély megszerzése. b)6 km hosszú út építése. c)2 próbafúró szállítása és felállítása a helyszínen. d)Ideiglenes épületek létesítése a tervezőiroda céljaira és a próbafúrásokat ellátó dolgozók ellátására. e)Út kátrányozása. f)Víz elvezetése. g)Próbafúrás-sorozat

11 Általánosított PERT módszer – példa h1) Három akna süllyesztése és berendezése. h2,h3) Két akna süllyesztése és berendezése. i1) A fejtéshez szükséges első típusú felszerelés föld alá szállítása és felállítása. i2) A fejtéshez szükséges második típusú felszerelés föld alá szállítása és felállítása. i3) A fejtéshez szükséges harmadik típusú felszerelés föld alá szállítása és felállítása. j1,j2,j3) Irodák, illetve a munkások és mérnökök szállásának a felépítése. k) Az aknakefék elővájása és feltárása. l) Ércmosó építése.

12 Általánosított PERT módszer – példa

13 Általánosított PERT módszer – további fogalmak Egy döntéses eseményből kiinduló (két vagy több) pályát konjunktív pályáknak nevezünk, ha a döntéstől függően egyidejűleg vagy mindegyikőjüket – azaz a bennük lévő tevékenységeket – végre kell hajtanunk, vagy egyiket sem Ha minden döntés esetében kizárólag egyiküket kell végrehajtani, akkor diszjunktív pályának nevezzük őket.

14 Általánosított PERT módszer – további fogalmak Konjunktív pályák közötti függő viszony Konjunktív pályák között akkor van függő viszony, ha az egyik pályán fekvő, döntéses eseményre adott választól függően vagy az ugyanezen a pályán lévő következő eseményt hajtjuk végre, vagy a másik pályán folytatjuk a programot. Konjunktív pályák összefutása Ez a gráf egy olyan csúcsának létezését jelenti, amelybe két vagy több konjunktív pálya fut be, miután már mindegyikük áthaladt valamilyen döntéses eseményen.

15 Általánosított PERT módszer – példa (lehetséges eseménykombinációk) {[(A  B)  X]  (Y  E)}  {(G  E)  F}, X  Y=C  D

16 Általánosított PERT módszer – példa (lehetséges eseménykombinációk) H= 2,8826 H max = 3 E= 0,96

17 Általánosított PERT módszer – példa (lehetséges eseménykombinációk)

18 10.


Letölteni ppt "Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések