Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2009. december Előadó: Farkas Krisztina 2009. december 2014. 07. 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2009. december Előadó: Farkas Krisztina 2009. december 2014. 07. 27."— Előadás másolata:

1

2 2009. december Előadó: Farkas Krisztina 2009. december 2014. 07. 27.

3 Mottó: „A problémákat nem új információk segítségével oldjuk meg, hanem azáltal, hogy rendszerbe foglaljuk azt, amit már régóta tudunk.” Ludwig Wittgenstein

4 Miről beszélünk? A stratégiai menedzsment a stratégiai tervezés, a megvalósítás, a monitoring, és az értékelés egymást követő, egymást kísérő elemeiből áll. (SAKK Kézikönyv)

5

6 Miért beszélünk erről egyáltalán? A VIR fejlesztése tulajdonképpen a stratégiai menedzsment folyamat része… A VIR nem informatikai projekt!

7 Stratégiai terv, a célok és a hozzájuk tartozó mutatók nélkül mit és hogyan mérnénk? A jelenlegi IFT-k erre nem alkalmasak A nem létező ágazati stratégia nélkül is létezik az intézményekben: VERSENY, MINŐSÉG, IGÉNYEK, FEJLESZTÉS, FINANSZÍROZÁS és DÖNTÉSEK

8

9 Mit ad a kézikönyv? Stratégiai tervezési folyamatleírást – amely alapja lehet a VIR fejlesztésnek NEM az egyedül üdvözítő megoldás, de egy önmagában koherens rendszer Folyamatábrák segítségével mutatja meg a tervezési folyamatot Központi közigazgatási tervezési módszertanon és az intézményi folyamatok rendszerén alapuló tervezést ajánl – lényeg – valamilyen rendszer szerint dolgozzunk!

10 Mire alapoztunk? HEFOP projekt – intézményi folyamatok definiálása BSC alapú üzleti tervezés NONPROFIT intézményekre adaptált verziója OECD, EU javaslatok, tervek a felsőoktatási intézmények stratégiai típusaira SAKK Kézikönyv a közigazgatás számára Stratégiai menedzsment folyamat leírások Felsőoktatási intézményi interjúk és folyamatelemzések AZ EDDIGI TUDÁST próbáltuk egységbe szerkeszteni!

11 Intézményi folyamatmodell Végig vezettük a HEFOP-ban kidolgozott folyamatmodellt – a közösen megállapított folyamatokat vettük alapul a stratégiai tervezésnél, a mutatóknál és a VIR fejlesztésnél is – ETTŐL persze el lehet térni, a lényeg, hogy EGYSÉGES rendszert alakítsanak ki!

12

13 Intézményi stratégiai dokumentumrendszer

14

15

16

17

18

19 Stratégiai menedzsmentfolyamatot működtető egység – önálló Stratégiai Iroda Rektor, fejlesztési főigazgató vagy rektorhelyettes által közvetlenül irányított egység – lehet a VIR kompetenciaközpont is. stratégiai tervezéssel, ellenőrzéssel, minőségirányítással és kontrollinggal foglalkozik, biztosítja a modern intézményirányítási modell működtetését Az intézmény irányításával és szervezésével kapcsolatos stratégiák operatív végrehajtásában is részt vesz, így különösen végrehajtja, illetve végrehajtatja az: Intézményirányítási stratégia Minőségfejlesztési stratégia Horizontális stratégiák operatív programjait, akcióterveit.

20 Köszönöm a figyelmet! Következik: Stratégiai mutatószámrendszer kialakítása


Letölteni ppt "2009. december Előadó: Farkas Krisztina 2009. december 2014. 07. 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések