Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy!"— Előadás másolata:

1 Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy!
A kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra az évek során meghozta gyümölcsét.

2 1971-ben a térség hét családjának vezetői megállapodtak, hogy a fejlődés érdekében létrehoznak egy közös államot, az Egyesült Arab Emirátusokat.

3 A tizenöt éves fejlődés kézzel fogható!

4 70 km magasságból ez látszik
Sejk Rashid Dubai infrastrukturális fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket. 70 km magasságból ez látszik

5 A Dubai nemzetközi repülőtéren egy új kaput és terminált építettek.

6

7 Az ideérkezők, már itt érezhetik a nyugati és a
keleti kultúra sajátos keveredését!

8 A TARTOMÁNY legtitokzatosabb helyei a névadó
kőedények csoportjai. Több száz monolitból faragott, egykor fedőkővel letakart edény áll. A közel éves edények eredetére és szerepére a tudósok a mai napig nem találtak magyarázatot. Egy biztos: az edények kőanyaga nem erről a vidékről származik.

9 A város „gazdái”, a tervezésnél mindvégig
szem előtt tartották a tradíciók megtartását…

10 …hogy az őslakosok, és a szép számmal letelepedő
bevándorlók is otthon érezhessék magukat.

11 Az útépítők dél-indiaiak, a taxisok, a sofőrök,
pakisztániak, a recepciósok,a személyzeti vezetők, az alsó szintű vezetők srí lankaiak vagy filippínók. A nagy szállodák, vállalkozások középvezetői indiaiak, a felső vezetést pedig legtöbbször európaiak.

12 Minden hívő gyakorolhatja saját vallását. Dubaiban évek óta
létezik a keresztény vallás többféle felekezete.

13 Dubai egy dinamikusan fejlődő kozmopolita város.
Törvényei egyszerűek és érthetőek, társadalma stabil és vendégszerető. A város tiszta és biztonságos.

14 Dubaiban állítólag nincs olyan nemzet, amelynek ne lenne legalább egy
tradicionális étterme valahol a városban – bár jó magyar gulyást még nem sikerült ennünk. (Vállalkozó kedvű barátaim figyelem!)

15 AKI IGAZI HELYI specialitásra vágyik, érdemes betérnie egy
helyi „kiskoszosba”, amelyben – a neve és a látszat ellenére – igen ízletes arab sülteket, „saormát” (kenyérlepénybe csavart sült hús zöldségekkel, fűszerekkel), szendvicseket, salátákat kaphatunk.

16 gyümölcslevet kérjünk, érdemes viszont szólni a pincérnek, hogy az
A finom ételek mellé frissen facsart gyümölcslevet kérjünk, érdemes viszont szólni a pincérnek, hogy az italba ne tegyenek cukrot, mert ettől a mi ízlésünknek elviselhetetlenül édes lesz az egyébként isteni frissítő.

17 Dubai nemzetközi szinten is a világ első öt legbiztonságosabb
városa közé tartozik. Ritkán fordul elő személy elleni bűncselekmény. A lopás is szinte nem létezik. Sőt, hamarabb visszakapjuk, amit elhagytunk, mint elérnénk a rendőrségre.

18 A legek városa! Még több leg…→
Eddig is kiderült, hogy Dubai törekszik mindenben a legek városa lenni! De, mint a főcímben is utaltam rá ezt nem, úgymond rongyrázás részükről, hanem igen is tudatos építkezés! Még több leg…→

19 Itt építették világ egyetlen 7 csillagos szállodáját
De ezzel nem foglalkoznék, mert már bizonyára a könyöködön jön ki az erről kapott rengeteg kép és infó!

20 2008-ra készül el a legmagasabb lakóépület…

21 …ha elkészül, 800 méter magas lesz!

22 Itt kezdődik, vagy végződik?
Élesek a határvonalak a kietlen sivatagos táj és a világ legnagyobb mesterséges oázisa között!

23 Talán nincs is a világon még egy olyan ország,
amelynek történelméből hiányoznak a homályos részletek. Az Egyesült Arab Emirátusok, a Perzsa-öböl partján ugyanis a jelen maga a csoda.

24 Már a megérkezés is varázslatos, főleg ha valaki éjszaka száll le
Dubaiban.

25 A 2,5 millió lakosú szövetségi állam területe kisebb,
mint Magyarországé, s nagy része sivatag. A lakosság mindössze 18-20%-a állampolgár, ami a legkisebb arányt jelenti az egész világon. Állampolgárságot szerezni ugyanis majdnem lehetetlen, eddig csak azok lehettek dubai állampolgárok, akiknek édesanyja és édesapja egyaránt az Emirátusokban született és állampolgár. Ezen a rendelkezésen a közelmúltban módosított az új uralkodó, így ma már lehet szerezni is állampolgárságot, persze nem könnyen: Dubaiban akkor lehet valaki állampolgár, ha egy helyivel kötött házasságot, és legalább 35 éve az Emirátusok területén él.

26 Ha valaki állampolgár, soha nem fog nélkülözni.
23 éves korában földet, házat (inkább kisebb palotát) kap az államtól, s ez utóbbi fizeti a telefon- és vízszámlát, a betegellátást, az oktatást is. Emellett a sejk havi apanázst utal, Külföldi cég csak akkor működtethet vállalkozást, ha egy helyi állampolgárt is bevesz a cég tulajdonosai közé, méghozzá többségi tulajdonnal.

27 Néhány éven belül egy teljesen új Dubai fog felépülni itt, több tucat felhőkarcolóval.
Készülő csoda a Pálma, egy 17 pálmalevelet formázó, 5 x 5 kilométer nagyságú mesterséges sziget, amelyet a világ nyolcadik csodájaként említenek.

28 . A „The Palm, Jumeirah” elnevezésű mesterséges szigetcsoport
pálmafa alakban „nő ki” a tengerből, 8 kilométeres törzsén luxusszállodák, bevásárlóközpontok, mozik, szórakozóhelyek, pálmaágain pedig lakó- és irodaházak találhatók. A külső körív 11 kilométer hosszú és 200 méter szélességű, és amellett, hogy a belső szigetek védelmét szolgálja, számos ötcsillagos szállodának és látnivalónak is otthont ad.

29 . Egy helyi sofőr szerint az, amit a „főnök”,
azaz a várost irányító sejk itt csinál, már több a soknál: „A sivatagot beviszi a tengerbe, a tengert beviszi a sivatagba. Őrület!”. Nem vitás, itt a képzeletnek nincs határa, és amire a vezetés rábólint, az szinte szemvillanás alatt megvalósul. Pálma projektek sikerén felbuzdulva készül a Föld (The World) szigetcsoport. A szigetek értékesítése hihetetlenül sikeres volt, pedig a legolcsóbb földdarab is 6,85 millió dollárba kerül, a legdrágább pedig 63 millióba. Az új Föld szinte minden négyzetmétere elkelt már, a tulajdonosok várhatóan 2008 végén vehetik át mesterséges csodaszigeteiket. S hogy kik ők? Számos híres ember vásárolt kontinenst vagy országot, így a leendő tulajdonosok között van a Beckham házaspár, Rod Stewart pedig megvette „Nagy Britanniát”.

30 S HA AZT HINNÉNK, hogy a közel-keleti újvilág teremtése
ezzel befejeződik, tévedünk, mert a tengerparttól és a várostól távolabb egy másik lélegzetelállító vállalkozásba botlunk. A Dubailand névre keresztelt komplexum, amely a Közel-Kelet Disneyland-jeként kíván működni, már szintén készül. Itt golfpályák, sípályák, vidámparkok, „jurassic park”, Forma-1-es pálya, sportközpontok, színház és konferenciatermek épülnek, valamint egy 25 kilométer hosszú lakónegyed, ahol különböző nemzetek stílusában kialakított kerületek lesznek.

31 AKI KEDVET KAPOTT, hogy meglátogassa a
világ legdinamikusabban fejlődő városát, vigyázzon az időpont kiválasztásával, mert a nyári időszakban mindennapos az 50 fokos hőmérséklet, a tenger pedig „használhatatlanul” meleg, akár 38 fokos is lehet. Nagy baj azért nincs, mert a legjobb szállodák előtt ilyenkor hűtik a tengervizet. S ha utunkat a következő télre tervezzük, vigyük magunkkal a sílécünket is, mert szeptemberre elkészült a világ első fedett havas lesiklópályája. Igen, a sivatagban!

32 Ja, és ne felejts el pénzt vinni!
Sok, pénzt! By.:kgb


Letölteni ppt "Egy ország, aki rájött, hogy egyszer az olajuk elfogy!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések