Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orvieto egy vulkáni tufa alkotta hegy tetején elterülő városka Olaszország Umbria régiójának délnyugati részén. A hegy oldala szinte függőlegesen emelkedik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orvieto egy vulkáni tufa alkotta hegy tetején elterülő városka Olaszország Umbria régiójának délnyugati részén. A hegy oldala szinte függőlegesen emelkedik."— Előadás másolata:

1

2

3 Orvieto egy vulkáni tufa alkotta hegy tetején elterülő városka Olaszország Umbria régiójának délnyugati részén. A hegy oldala szinte függőlegesen emelkedik a várost védelmező kőfalakig. A hegy alatti tágas parkolóból siklóval juthatnak fel a városba a látogatók. A terület már az ókorban lakott volt az etruszkok által, a városka helyén valószínűleg etruszk fellegvár volt, erről tanúskodik a feltárt etruszk leletek sokasága. A középkori építészetet teljes mértékben megőrző, hangulatos városka legfőbb látnivalója a dóm, amely méltó a jelzőjéhez: „Itália csodája”. 1290-ben kezdték építeni és a 15. században fe- jezték be. Abból a célból épült ez a gazdagon díszített, a városka méreteihez képest nagyszabású templom, hogy a „bolsenai csoda” ereklyéit itt helyezzék el. A 11. századtól kezdve Orvieto a pápák kedvelt tartózkodási helye volt Rómán kívül. VII. Kelemen pápa is a városban talált menedéket Róma kifosztása idején. Ekkor létesült Orvieto másik jelentős műemléke, a híres kút, a Pozzo di San Patrizio.

4 Sötét, szűk utcácska végén bukkan elő a végén bukkan elő a napsütötte dóm. napsütötte dóm.

5

6 A Lorenzo Maitani által terve- zett homlokzat képek, színek, szobrok, márvány csipkék és domborművek dús együttese. Lenyűgöző pompával magasodik ki a régi tér alacsony, hangulatos házacskái közül. Valóban a „világ legnagyobb polikróm műemléke”.

7 A meglepően szép homlokzat arany mozaikjai csillognak a délutáni napfényben.

8

9 A csúcsmozaik

10 A homlokzat részletei részletei

11 A homlokzat részlete

12

13 A belső tér román árkádsora

14

15

16

17 Apokalipszis A dóm szentélyétől jobbra nyílik a Capella Nouva, amelynek világhírű festménysorozata Itália egyik legnagyobb művészi élményét nyújtja és amely a kápolnát a művészet egyik itáliai szentélyévé tette. A Capella Nouva festését 1447-ben Fra Angelico kezdte meg és az ő művei a kápolna mennyezeti freskói. A munkát azonban abbahagyta és az oldalfalak festését Luca Signorelli fejezte be az 1500-as évek elején. Signorelli a János–evangélium apoka- lipszisára, Dante művére és a Legenda Aureára támaszkodva alkotta meg a középkori tudat képi látomásait.

18 A kápolna mennyezete

19

20

21 Signorelli freskói következnek

22 Az Antikrisztus eljövetele

23 A Pokol

24 A kiválasztottak visszahívása

25 A feltámadás

26 A keresztről való levétel

27 A fotó jól illusztrálja a dóm monumentalitását a környezetéhez képest. a környezetéhez képest.

28 A Dóm tér részlete

29 Utcaképek

30 Utcakép

31

32

33 Balra a Sant’ Andrea templom, jobbra a Palazzo Communale- a városháza a városháza

34 A városháza egyik terme

35 zene indul Orvietoban is gyönyörű majolika tárgyak vásárolhatók

36

37

38 A Palazzo del Popolo román-gótikus stílusban épült a 13. században. Jelenleg kongresszusi épült a 13. században. Jelenleg kongresszusi központ meg etruszk és középkori múzeum. központ meg etruszk és középkori múzeum.

39 A Pozzo di Patrizio kutat 1527 és 1537 között VII. Kelemen pápa készítette, hogy fedezze a város biztonságos vízellátását, mikor V. Károly, német-római császár Orvietót ostromolta. Orvietót ostromolta. A hengeres kút 53,15 méter mély, átmérője 13 méter. A hengeres kút 53,15 méter mély, átmérője 13 méter.

40 A kút falában körben kettős spirál rámpa található, amelyen a vízhordó öszvérek le-és fel irányban akadály öszvérek le-és fel irányban akadály nélkül közlekedhettek.

41

42 A kút alatt A kút alatt a meredek sziklafal

43 A kút melletti A kút melletti teraszról szép kilátás nyílik a változatos umbriai tájra.

44 Kilátás a városból

45

46 A háztetők fölé magasodó dóm

47 A dóm tornyai a város alattról nézve

48 Orvieto a távolból

49


Letölteni ppt "Orvieto egy vulkáni tufa alkotta hegy tetején elterülő városka Olaszország Umbria régiójának délnyugati részén. A hegy oldala szinte függőlegesen emelkedik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések