Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Holdfény szonáta Szöveg: Enrique Baldovino, zenész Északi sark Az eredeti, portugál nyelvű PPS-t a brazil Edison de Piracicaba (

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Holdfény szonáta Szöveg: Enrique Baldovino, zenész Északi sark Az eredeti, portugál nyelvű PPS-t a brazil Edison de Piracicaba ("— Előadás másolata:

1

2 Holdfény szonáta Szöveg: Enrique Baldovino, zenész Északi sark Az eredeti, portugál nyelvű PPS-t a brazil Edison de Piracicaba ( epiazza@terra.com.br ) készítette.epiazza@terra.com.br Adaptálta és angolra fordította : Pedro & Mila Ramos / Dowerglen, Dél-afrikai Köztársaság – 2007 aug. Angolból magyarra fordította: Csáki István Zene: Holdfény szonáta - Ludwig Van Beethoven

3 Alcalá kapu, Madrid Ki az, akinek ne lettek volna különlegesen nehéz pillanatok az életében? Van-e olyan ember, aki sosem érzett késztetést, hogy életének kritikus pillanataiban feladja a küzdelmet ?

4 Belém torony, Lisszabon Aki még nem érezte magát egyedül, teljesen egyedül, úgy gondolva, hogy elveszett minden reménye?

5 Notre-Dame, Párizs Még a híres, gazdag, jelentős személyeknek is akadnak magányos, mély keserűséggel teli pillanatai.

6 Pont ezt élte át minden idők egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője, Ludwig Van Beethoven (született: 1770, Bonn, Németország, meghalt: 1827, Bécs, Ausztria).

7 Városháza, Bécs E szomorú, komor, lehangoló periódusok egyikét szenvedte meg Beethoven. A zeneszerző búskomorrá lett, depresszióssá vált, mikor meghalt jótevője, egy német herceg, akit második apjának tekintett. E szomorú, komor, lehangoló periódusok egyikét szenvedte meg Beethoven. A zeneszerző búskomorrá lett, depresszióssá vált, mikor meghalt jótevője, egy német herceg, akit második apjának tekintett.

8 Brandenburgi kapu, Berlin A fiatal komponista hatalmas szeretethiányban szenvedett. Apja részeges volt, gyakran tettleg bántalmazta. A züllött apa alkoholmámorban az utcán lelte halálát. A fiatal komponista hatalmas szeretethiányban szenvedett. Apja részeges volt, gyakran tettleg bántalmazta. A züllött apa alkoholmámorban az utcán lelte halálát.

9 Anyja nagyon fiatalon meghalt, testvére nem segítette, ráadásúl úgy érezte, hogy betegsége egyre inkább elhatalmasodik rajta. A süketség jeleit kezdte érezni, ettől idegessé, ingerlékennyé vált. Anyja nagyon fiatalon meghalt, testvére nem segítette, ráadásúl úgy érezte, hogy betegsége egyre inkább elhatalmasodik rajta. A süketség jeleit kezdte érezni, ettől idegessé, ingerlékennyé vált. Szulejmán-mecset, Isztambul

10 Sacré-Coeur székesegyház, Párizs Beethoven csak egy, a fülébe helyezett hallótölcsér használatával volt képes hallani. Mindig volt nála egy notesz, hogy környezete abba írjon, és így ˝beszélgessenek ˝. Az embereknek azonban nem volt ehhez türelme, és neki sem volt ahhoz, hogy szájról olvasson.

11 Tower Bridge (Tower híd), London Tapasztalván, hogy senki nem érti meg, senki nem segíti, Beethoven kerülte az embereket. Így aztán az a hír járta, hogy embergyűlölővé vált. Ezért a zeneszerző mély depresszióba esett. Még a végrendeletét is megírta, mondván, talán jobb lesz neki, ha öngyilkos lesz.

12 Parlament, Brüsszel Ám tekintettel arra, hogy Isten nem feledkezik meg gyermekeiről, a segítő kéz-amire Beethovennek szüksége volt-egy fiatal vak nő képében jelent meg, aki abban a panzióban élt, ahová a komponista is költözött., és aki egy éjszaka a fülébe kiáltva ezt mondta neki: “Mindent megadnék, hogy láthassam a holdfényt.”

13 Mi Asszonyunk templom az Óvárosi téri Tyn templom előtt, Prága A fiatal nőt hallgatva Beethoven könnyekig meghatódott. Hiszen ő látott! Elvégre ő tudott zenét szerezni, és azt papírra vetni!

14 Székesegyház, Köln Erős élni-akarás kerítette hatalmába Beethovent, és ez arra késztette, hogy megkomponálja minden idők egyik legnagyszerűbb zeneművét, a Holdfény szonátát. (Mondscheinsonate)

15 Parlament, Budapest A dallam fő témája felidézi azoknak-valószínűleg magának Beethovennek és másoknak- a lassú lépteit, akik a zeneszerző barátjának, pártolójának és jótevőjének, a német hercegnek a koporsóját vitték.. A dallam fő témája felidézi azoknak-valószínűleg magának Beethovennek és másoknak- a lassú lépteit, akik a zeneszerző barátjának, pártolójának és jótevőjének, a német hercegnek a koporsóját vitték..

16 Lisszabon Az ezüstös holdfényes égboltra tekintve, és emlékezve a fiatal vak nőre, aki drága barátja halálának okáról érdeklődött, Beethoven mély meditációba merült.

17 Szent Péter tér, Vatikánváros Egyes zenetudósok szerint lehetséges, hogy a szonáta első tételének fő témájában az önmagukat rendíthetetlenül ismétlő hangjegyek a ˝Warum? Warum?˝ (Miért? Miért?) szavak, vagy valamilyen rokonértelmű német szó szótagjainak tekinthetőek.

18 Kolosszeum, Róma Évekkel később, mikor már úrrá lett szomorúságán, szenvedésén, a fájdalmon, Beethoven megkomponálta egyik legnagyszerűbb művét, a IX. szimfóniát, melynek zárókórusa, az Örömóda, megkoronázta a zeneszerző életművét. Az 1824-ben tartott bemutatót maga Beethoven vezényelte. Az előadás végén az akkor már teljesen süket zeneszerző nem hallhatta a felcsattanó tapsot.

19 Szent Márk tér, Velence Az egyik szólista gyengéden a közönség felé fordította a szerzőt, hogy láthassa a teremben lelkesen éljenző, tapsoló elbűvölt közönséget. Úgy tartják, hogy Beethoven az Örömódával fejezte ki Isten és az élet iránti háláját azért, hogy nem követett el öngyilkosságot.

20 Akropolisz, Athén És mindez annak a fiatal vak nőnek köszönhető, aki felkeltette benne a vágyat, hogy a zene segítségével mutassa be a holdfényes éjt: a holdfény sugarait, amint azok egy bámulatosan csodálatos dallam édes hangjaivá szövődnek össze.

21 Szent Bazil székesegyház, Vörös tér, Moszkva Rendkívüli fogékonyságával a hallásképességét elveszített szerző, Beethoven, csodálatos zenéjével lefestette a holdfényben fürdő éjszakát egy olyan lánynak, aki azt saját szemeivel nem láthatta. Az európai városokról készült képek forrásai e-mail-ek. A szerzők ismeretlenek.


Letölteni ppt "Holdfény szonáta Szöveg: Enrique Baldovino, zenész Északi sark Az eredeti, portugál nyelvű PPS-t a brazil Edison de Piracicaba ("

Hasonló előadás


Google Hirdetések