Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIKAL A Mecsek hegység lábainál, Baranya északi peremvidékén, a dombok között meghúzódó Bikal története az 1330-as évek elejére vezethető vissza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIKAL A Mecsek hegység lábainál, Baranya északi peremvidékén, a dombok között meghúzódó Bikal története az 1330-as évek elejére vezethető vissza."— Előadás másolata:

1

2 BIKAL A Mecsek hegység lábainál, Baranya északi peremvidékén, a dombok között meghúzódó Bikal története az 1330-as évek elejére vezethető vissza.

3

4 A falu nevének jelentése bükk-al, vagyis "bükkös erdő alja". Első okleveles említése 1325-ből való. A község Villa Bykol alakban jelenik meg először. A település a török uralom alatt sem néptelenedett el. Az 1554-1556-os adóösszeíráskor itt 15, az 1586- os összeíráskor pedig 16 házat írtak össze. Bár a feltételezések szerint Bikalnak temploma korábban is volt, a fennmaradt feljegyzések az 1726-ban "fából és sárból" húzott egyházépülete létét teszik bizonyossá. Az 1554-1556-os adóösszeíráskor itt 15, az 1586- os összeíráskor pedig 16 házat írtak össze. Bár a feltételezések szerint Bikalnak temploma korábban is volt, a fennmaradt feljegyzések az 1726-ban "fából és sárból" húzott egyházépülete létét teszik bizonyossá.

5

6 A harangon ugyanis ez a felirat olvasható: „Ad honorem spiritus sacti AD 1475”, vagyis a Szentlélek tiszteletére készült az Úr 1475. évében. Joggal kérdezhetné valaki, hogy miért pont erről a községről írok, hiszen a dunántúli dombok között számos ilyen, régi település található, és mindegyiknek meg van a saját történelmi múltja. Bikal a hírnevét és turisztikai vonzerejét elsősorban a Puchner Kastélyszálló- nak és a mellette létesült Reneszánsz Élménybirtok- nak köszönheti.

7

8 A kastély története: A kastély története: A három falut magába foglaló bikali uradalmat 1841-ben adományozta Puchner Antalnak a császár, tábornokként elért katonai sikerei elismeréseként. A tábornok az 1840-es évek végén kastély építésébe kezdett, és amikor 1849-ben a fia, ellátogatott a birtokra, a kastély épülete már állt, csak az emeleti részen folytak még belső munkálatok. Puchner Antal halála után fia vette át a birtokot és a park telepítése mellett a kastélyt is átépítette. Az épület 1889-re nyerte el a ma is látható formáját, addigra fejeződtek be a megkezdett átalakítási munkálatok. A kastélyt 1993- 1996 között felújították, majd egy évre rá műemlékké nyilvánították. Az egy emeletes épület, U alakú és aszimmetrikus is. A főútról díszes kapun érhető el az épület és az egykori főbejárat mellett a szépen felújított belső udvar. A kastély főút felöli szárnya a legdíszesebb, oszlopokon nyugvó erkélyével, pompás ablakaival. A hatalmas díszfákkal övezett utcai oldalt a Puchner család egykori címere díszíti. A hatalmas díszfákkal övezett utcai oldalt a Puchner család egykori címere díszíti.

9

10

11

12

13

14

15

16 A főúri lakosztály: A főúri lakosztály:

17

18

19

20

21

22

23 Nézzünk meg egy videót a lakosztályról: Nézzünk meg egy videót a lakosztályról: http://www.youtube.com/watch?v=pp1EK_vDGT8

24 Élménybirtok: A Reneszánsz Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja. Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok és gyakorlott madarászok közreműködésével. A reggeltől estig tartó időutazás során mindenki megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot, időtöltést A korhű ruhákba öltözött mesteremberek és színészek látványos bemutatóit több helyszínen is megcsodálhatod.

25

26 A 7,5 hektáron elterülő birtok területileg 5 nagy egységre tagolódik: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér. A szobrász, a pékmester, a mézeskalácsos és gyertyaöntő, a szabómester, a gyöngyfűző, az ékszerkészítő, a fafaragó, a bőrműves mutatja be mesterségét. A mesterdarabok készítésébe bevonják a bámészkodó látogatókat is. A városi fogadóban kenyérlángosok, lepények, kemencében sült ételek csábítják a vendégeket, a főúri kocsmában és a lovagteremben mindenki kedvére ehet- ihat az étlapon szereplő kínálat szerint. Az Élménybirtok a reneszánsz kort idézi. Ez az életigenlő, emberközpontú, a művészeteket, a tudományokat, a mesterségeket és az újjászületést hirdető kor mintául szolgálhat a ma emberének is.

27

28

29 Ha szerencséd van, találkozol az álruhás Mátyás királlyal is, de ha nem tudsz válaszolni a furfangos kérdésre, elnyered méltó büntetésed.

30

31

32

33

34

35

36 Szent Iván éj: Itt minden megtalálsz, a különleges bájitaloktól kezdve, a sárkányfüves varázsigékig. Itt minden megtalálsz, a különleges bájitaloktól kezdve, a sárkányfüves varázsigékig. Különleges szerelmi étkekből válogathatsz, tűztáncot járhatsz és még fiatalító varázsszereket is kaphatsz. Különleges szerelmi étkekből válogathatsz, tűztáncot járhatsz és még fiatalító varázsszereket is kaphatsz. Ha nem vigyázol a „fekete lovag” elrabolja a kedvesed, és neked kell kiszabadítani.

37

38 Kérek egy korty bájitalt az ügyeletes boszitól, majd átugorva tűzön, megküzdök a kedvesemért.

39

40

41 A történelmi és népi hagyományok játékos felelevenítése, a középkor hiteles bemutatása, és szokásainak, ruházatának, mindennapi életvitelének megismertetése élmény minden ide látogató számára. Nézzünk meg egy videót a reneszánsz faluról: http://www.youtube.com/watch?v=u06HI 6v_nGw http://www.youtube.com/watch?v=u06HI 6v_nGw

42 2011


Letölteni ppt "BIKAL A Mecsek hegység lábainál, Baranya északi peremvidékén, a dombok között meghúzódó Bikal története az 1330-as évek elejére vezethető vissza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések