Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak."— Előadás másolata:

1 E-hulladék Bokszos csapat

2 Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak. Ezek a települési hulladék égetéskor nem semmisülnek meg. Korábbi állapotukból felszabadulva a környezetet károsítják.

3 Veszélyes anyagok az e-hulladékban. Az e-hulladékra a változatos kémiai összetétel a jellemző. Tartalmaz újrahasznosítható fémeket pl: nemes- fémek, réz, vas, alumínium. Tartalmaz viszont a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat is pl: ólom, kadmium, berillium, higany. Pvc égetésekor dioxin szabadul fel Ón-ólom tartalmú forraszanyag. Az elektron sugárzást 1-2 kg ólommal csökkentik. A frontüveg báriummal készül belső felületén kadmium és cink tartalmú bevonat van. Elemek és akkumlátorok korábban kadmium és higany felhasználásával készültek. Szinte valamennyi műanyag alkatrészt PBDA-val kezelik.

4 Mikor válik veszélyessé? Rendeltetésszerű használatkor ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt. Működésképtelenségük esetén azonban hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak. Sok vegyi anyag rendkívül mérgező, sok komolyan veszélyeztetheti a gyerekek fejlődését.

5 Miért érdemes gyűjteni és leadni? Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek. A gyártók a termékeikből keletkező hulladékok hasznosításával kapcsolatos intézkedések miatt koordináló szervezeteket hoztak létre, melyek átvállalják tőlünk a hulladék feldolgozásának megoldását.

6 Mi is lesz a sorsa? 2008 augusztusában a Greenpeace tanulmánya szerint Európából és az USA-ból az E-hulladék már nem Ázsiába hanem Afrikába kerül. Azt látták, hogy a nők és férfiak, illetve gyerekek a legegyszerűbb módszerekkel, például kövekkel darabolják fel a hulladékot és olyan anyagokat keresnek amelyeket később eladhatnak. Az, hogy a termékek többségében veszélyes anyagok vannak, senkit sem érdekel. Magyarországon megfelelően kiépített rendszeren keresztül olyan hulladékkezelő telephelyre kerül a hulladék, ahol gondoskodnak arról, hogy a készülék az európai sztenderdeknek megfelelően feldolgozásra kerüljön.

7 Hasznosítás környezetünkben. Városunkban a Spar supermarketben lehet leadni elhasznált elektronikus berendezésünket. Valamint évente az Öko-Pannon gyűjtést szervez, mely során a leadott tárgyakért apró ajándékokat lehet kapni.


Letölteni ppt "E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések