Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,"— Előadás másolata:

1 E-hulladék Csipet-csapat

2 Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg. A jogszabály lehetővé teszi, hogy az elromlott és javíthatatlan számítógép monitorokat ne kelljen az első hulladékgyűjtő pontig veszélyes hulladékként szállítani, így készülék akár saját gépjárműben is szálítható.

3 E-hulladék veszélyes anyagai Higany: Rendkívül kis töménységben is gátolja a fitoplanktonban végbemenő fotoszintézist. A természetes táplálékláncon keresztül az élelmiszerekbe és az emberi szervezetbe is eljuthat (Minamata­betegség). A higany és gőze, valamint vegyületei mind heveny, mind idült mérgezést is okozhatnak. Kadmium: pora, gőze rákot okoz és okozója volt a japáni itai-itai-betegségnek, amely csontelváltozásokat idézett elő és többnyire halálos kimenetelű volt Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Legtöbbjük vízben, savanyú vízben vagy savban (így gyomorsavban is) oldódik, a szervezetbe jutva hamar felszívódik s jellegzetes izomsejtméregként hat.

4 PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület, zsírszövethez kötődik, nehezen bomlik. Svéd tudósok kimutatása szerint 1972 óta 40-szeresére emelkedett koncentrációja az anyatejben. Berillium: Pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Dioxin: Rendkívül erős méreg. Emellett mutagén, teratogén és rákkeltő hatású anyag. Miért veszélyes a dioxin? Nem csak és nem elsősorban, azért, mert erős méreg. Sokkal inkább azért, mert természetidegen, a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan, továbbá olyan sok állati és emberi működésre hat, hogy következményei szinte kiismerhetetlenek. A dioxin által mérgezettek kezelésére semmiféle megelőző vagy gyógyító eljárásunk nincs. Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja Ezek a veszélyes anyagok, az e-hulladékból, égetés vagy víz hatására kerülnek a környezetbe.

5 E-hulladékok gyűjtése és leadása Az e-hulladékot az ideiglenes és a végleges lerakás között lehetőség szerint áramtalanítani kell. Az E-hulladékokat veszélyes hulladék lerakókban gyűjtik össze (a saját ládájukban), ami többszörös védőszigeteléssel fedett. A bennük felhalmozódott anyagot a környezettől teljesen el kell zárni, és az ott elhelyezett anyagnak visszagyűjthetőnek kell lennie.

6 Sorsuk leadás után Begyűjtés után, először a folyamatban kézi előkezelés történik. Ez, a főbb alkotóelemek részekre bontásából és a veszélyes komponensek eltávolításából áll. Így előkészítik a gépi feldolgozáshoz. Érdekesség: Ha mindenki egy mobiltelefont leadna újrahasznosításra, akkor azzal közel 240 ezer tonna kibányászandó energiával lehetne csökkenteni a nyersanyag mennyiségét. Ennek az üvegházhatása akkora mintha 4millió autót kivonnának a forgalomból.

7 Leadásuk lakókörnyezetünkben Kisújszálláson: SPAR SZUPERMARKET (5310 KISÚJSZÁLLÁS, DEÁK F. U. 13-17) Túrkeve: TESCO SZUPERMARKET (5420 Túrkeve, KABAI U. 2) Mezőtúr: SPAR SZUPERMARKET 624 (5400 Mezőtúr, DÓZSA GYÖRGY U. 2) Karcagon: TESCO SZUPERMARKET (5300 Karcag, KISÚJSZÁLLÁSI ÚT 34) SPAR SZUPERMARKET 671 (5300 KARCAG, HORVÁTH FERENC ÚT 2-4)


Letölteni ppt "E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések