Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tömörítő programok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tömörítő programok."— Előadás másolata:

1 Tömörítő programok

2 Tömörítő programok Az adattömörítés igénye igen régi, és kapcsolódik a mindig szűkösen rendelkezésre álló tárterületekkel, átviteli csatornakapacitásokkal való takarékoskodáshoz, illetve az átviteli sebességek növeléséhez. Az idők folyamán bizonyos tömörítési eljárások jelentősége csökkent. A háttértárak kapacitásának növekedése, a tömörített fájlkezelést is lehetővé tevő operációs rendszerek (NT illetve NTFS) elterjedése például szükségtelenné tette a globálisan tömörített meghajtókat (pl. DriveSpace, Stacker), az operatív tárként használt dinamikus RAM-ok olcsósága a memóriatömörítést, a programoptimalizálási technikák pedig a fájltömörítések jó részét is (az alkalmazások ma már eleve beépített tömörítő algoritmusokkal működnek).

3 Tömörítő programok A tömörítés lehetőségére egy példa:
Legyen adott egy rajz, melyben mindössze egy kör van. Egy egyszerű képszerkesztő program a képeket pontonként tárolja el: minden egyes képpontot egy pár byte ír le. A példa szerinti képen rengeteg azonos képpont van. A tömörítő program megszámolja, hogy hány ilyen van, és egyszer kiírja az üres hely kódjait és azt, hogy hány üres hely volt a fájlban. Minél nagyobb egyszínű felületek vannak az ábrán, az egyszerű bit-térképes tárolással szemben annál kisebb lesz a tárolási igény.

4 Elvileg kétfajta tömörítési technika létezik
Veszteségmentes. Ezek az eljárások korrekt matematikai algoritmusokkal működnek, használatukkal az eredeti adatok az eredeti fájlformátumba mindig visszaalakíthatók. A tömörítés foka a feldolgozási idő növelésével csak kicsit növelhető. Veszteséges. Ezek az eljárások kép, mozgókép és hang tömörítésére valók. A matematikai módszerek mellett az emberi érzékelés tulajdonságait is kihasználják, és az eredeti információkból a fölöslegesnek ítélteket kiveszik. Jellemzőjük, hogy szabadon skálázhatók, vagyis a minőség rovására a tömörítés mértéke növelhető. Igen nagy tömörítési arányok érhetők el, de tudni kell, hogy az ilyen állományok az eredeti adattartalomra soha nem állíthatók vissza. Legismertebb veszteséges tömörítési eljárás hangra az MP3, mozgóképre az MPEG és a DivX, képre a JPEG. A veszteséges eljárásokat újabban egyre inkább az eredeti minőséget biztosító veszteségmentes eljárások kezdik felváltani: sztereo hangra pl. a Monkey's Audio, vagy a  FLAC eljárása, sokcsatornás DVD Audio hangra az MPL, képre a TIFF stb.

5 WinZip A Windows különböző verziói alatt az egyik legelterjedtebb tömörítő program a WinZip.  Tömörítési sebessége jó, használata könnyű.  Letölthető innen:  Kipróbálásra 45 napig ingyenes.

6 WinZip A program telepítés után azonnal használatra kész.
Megjegyzés: A WinZip két felülettel indulhat: a klasszikus (Classic) és a modern (Wizard). Megszokás kérdése, hogy melyiket használjuk.

7 WinZip Az ikonok jelentése: New: új tömörített állomány létrehozása
Open: meglévő Zip állomány megnyitása Favorites: kedvencek, a gyakran használt Zip állományok listája Add: hozzáadás, további fájlok hozzáadása egy meglévő Zip állományhoz Extract: Zip állomány kibontása View: megnézés, fájlok megnézése a tömörített állományban CheckOut: ellenőrzés Wizard: varázsló, tömörítés Varázsló segítségéve

8 WinZip Tömörítés: Az ikonok közül válasszuk ki a "New"-t. Adjuk meg az útvonalat, ahová a kész állomány kerül (vagy beírjuk, vagy kiválasztjuk.) Utána meg kell adni a tömörítendő fájlokat.  Ha minden kész, akkor elindul a folyamat. Kibontás: A WinZip elindítása után rákattintunk az Extract (kibontás) gombra, akkor már csak azt kell kijelölni, hogy hová akarjuk helyezni a kibontott anyagot.

9 WinRAR Sokak szerint a tömörítők királya. Fizetős program.
Saját .RAR formátumát és a .ZIP formátumot kezeli „oda-vissza”, de minden más formátumot (köztük az .ISO CD-DVD képfájl image formátumot) ki tudja bontani (7Z, ACE, ARJ, BZ2, CAB, GZ, ISO, JAR, LZH, TAR, UUE, Z). A tömörített fájlok .RAR formátumban tetszőlegesen szeletelhetők. Van magyarított verziója is. A programcsomag tartalmaz egy 32 bites konzolmódú programot is, mely programozott működtetésre (archiválás stb.) alkalmazható.

10 WinRAR A WinRAR beépül a Windows kezelő héjba (shell), így a műveletek intézőből, a jobb egérgombbal közvetlenül is elindíthatók. Internet-cím:  innen a kipróbálható verzió is letölthető.


Letölteni ppt "Tömörítő programok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések