Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni."— Előadás másolata:

1 A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni Egyetem gazdasági főigazgató Balatonalmádi, 2009.09.03.

2 Bevezetés Felsőoktatási intézményi nézőpont, de általános érvényű megállapítások. A feltételrendszer az ellátó rendszer kulcs területeinek működését meghatározó külső és belső tényezők együttese. A feltételrendszer változása a külső és belső tényezők kulcsterületekre gyakorolt hatásán keresztül valósul meg.

3 Belső tényezők intézményi (szakmai és gazdasági) autonómia rendelkezésre álló (személyi, tárgyi, szellemi) erőforrások mennyisége, minősége

4 Külső tényezők társadalmi-gazdasági (demográfiai) helyzet állami szerep és tehervállalás jogi szabályozás

5 Kulcs területek állami irányítás feladatellátás finanszírozás-gazdálkodás

6 Állami irányítás az állam irányító, ellenőrző, szabályozó, megrendelő, finanszírozó, fenntartó és tulajdonosi szerepének változása a Felsőoktatási Törvény változásai intézményi autonómia túlszabályozás: az Ftv. évenkénti módosítása mellett több, mint 30 kormány és miniszteri rendelet feladatellátás és kapacitás: hallgatói létszámcsökkenés tartós tendencia, oktatási kapacitás ehhez történő alkalmazkodása erősen tagolt intézményi szerkezet: 71 intézmény a Felsőoktatási Információs Rendszer, mint információs bázis

7 Feladat ellátás (képzési rendszer) piaci igény és kibocsátás: képzési szerkezet megalapozottsága képzési input és output eltérése feladatellátás eredményességének visszamérése

8 Finanszírozás-gazdálkodás többcsatornás (normatív támogatások, pályáztatás, megállapodás) az állami támogatás reálértéke megőrzésének célja normatívák meghatározása hároméves fenntartói megállapodás saját bevételek arányának csökkenése kötelezettségvállalások összegének növekedése (PPP) vagyonkezelés

9 Összefoglalás A költségvetési intézményrendszerben a válság nem hozott létre új helyzetet, hanem felszínre hozta, megmutatta a rendszer működési zavarait. A költségvetési szervek jogállásának és gazdálkodási rendjének változása egy hosszú távú stratégiába illeszkedve. A feladatelvű megközelítés mellett a finanszírozhatósági megközelítés súlyának növekedése. A felsőoktatás versenyképességének növelése, felsőoktatás piacgazdasághoz igazítása, gazdasággal való együttműködés szerepének erősítése.

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések