Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés 2011. május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés 2011. május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt."— Előadás másolata:

1 Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés 2011. május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt. palocz@kopint-tarki.hu

2 Fő kérdések A gazdasági növekedés és a fiskális konszolidáció közötti ellentmondás feloldhatóságának kérdése A gazdasági növekedés lehetséges komponensei Magyarországon Nettó export és a háztartások fogyasztása Beruházások növelése Bérköltségek és versenyképesség

3 Magyarország a 2000-es évek második felének legnagyobb vesztese KKEU-ban

4 A GDP felhasználási komponensek kumulált növekedése V4 (2000=100)

5 Az áru és szolgáltatás-kivitel volumenének növekedése 35 importpiac bővüléséhez képest (2000=100)

6 Mikro-megközelítésben: A gyorsan növekedő vállalatok húzóereje az export

7 De nem csak a közvetlen export számít… A Magyarországon letelepedett multinacionális vállalatokhoz való beszállítás is óriási lehetőségeket rejt magában, különösen a gép- és gépjárműiparban; A beszállítói hálózat alacsonyabb szintjein már ma is többszáz hazai tulajdonban álló vállalkozás működik, néhány tucatnak pedig sikerült az alsóbb szintről sikeres második lépcsős beszállítóvá avanzsálnia az elmúlt két évtizedben; Mindazonáltal, a hazai vállalatok felzárkózásának óriási akadálya a szétaprózottság.

8 Magyarországon átlagos bérköltség (szuperbruttó), de a legmagasabb adóék

9 Az alacsony végzettségűek helyzete különösen rossz

10 Az államháztartási kiadások szerkezet Szlovákiában és Magyarországon, 2009

11 Néhány következtetés A magánfogyasztás kiegyensúlyozott és folyamatos növekedése nélkül nem lehet tartós gazdasági növekedést elérni; Ugyanakkor, az export gyors növekedésére és a nemzetközi versenyképesség javítására továbbra is szükség van, mivel még jóideig az export lesz a gazdasági növekedés fő húzóereje. A munkát terhelő adók csökkentésére szükség volt: az egységes adó azonban kedvezőtlen lehet az amúgy is alacsony foglalkoztatású kevésbé iskolázott rétegekre.

12 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés 2011. május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések