Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Válságmagyarázatok Botos Katalin egyetemi tanár Szeged, 2010 október 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Válságmagyarázatok Botos Katalin egyetemi tanár Szeged, 2010 október 1."— Előadás másolata:

1 Válságmagyarázatok Botos Katalin egyetemi tanár Szeged, 2010 október 1.

2 The Great Illusion of the Great Moderation Hosszú időn át tartós növekedés;alacsony infláció : a FED sikeres monetáris politikájának eredménye? Új korszakba érkeztünk? A jelen válság is csak átmeneti gond, helyreáll a világgazdaság? Hosszú időn át tartós növekedés;alacsony infláció : a FED sikeres monetáris politikájának eredménye? Új korszakba érkeztünk? A jelen válság is csak átmeneti gond, helyreáll a világgazdaság? Puristák és mérsékelt intervencionalisták Puristák és mérsékelt intervencionalisták Bírálat balról: Rosa Luxemburg szelleme Bírálat balról: Rosa Luxemburg szelleme

3 Neo -keynesiánus bírálatok Godley: a közszféra és magánszféra ellentétes alakulása: Magánszektor eladósodik, de fellendül a termelés, a közszféra adósságszintje csökken ( vagy az eladósodás üteme mérséklődik) és fordítva... Godley: a közszféra és magánszféra ellentétes alakulása: Magánszektor eladósodik, de fellendül a termelés, a közszféra adósságszintje csökken ( vagy az eladósodás üteme mérséklődik) és fordítva... Minsky: A stabilitás- instabilitást szül... Elhisszük, hogy valóban egy új világba kerültünk, amelyre nem érvényesek a korábbi szabályok. Minsky: A stabilitás- instabilitást szül... Elhisszük, hogy valóban egy új világba kerültünk, amelyre nem érvényesek a korábbi szabályok.

4 Ponzi-finanszírozás Hitelfelvétel a múlt eredményei alapján: hitelbírálat Hitelfelvétel a múlt eredményei alapján: hitelbírálat Hitelfelvétel a jövő tendenciáira, spekulatív alapon: kockázat nő, mégis, egyre többen csinálják! Hitelfelvétel a jövő tendenciáira, spekulatív alapon: kockázat nő, mégis, egyre többen csinálják! A hitelt már csak újabb hitelből lehet törleszteni: Ponzi - finanszírozás. Ennek vége az összeomlás. Filozófiája: Ki lesz a nagyobb bolond? ( The greater fool theory. Aki majd bennragad, ha a tendenciák változnak.) A hitelt már csak újabb hitelből lehet törleszteni: Ponzi - finanszírozás. Ennek vége az összeomlás. Filozófiája: Ki lesz a nagyobb bolond? ( The greater fool theory. Aki majd bennragad, ha a tendenciák változnak.)

5 Tudták? Nem tudták? Dehogynem tudták... Liars’ loans Liars’ loans NINJA –loans ( No Income, No Job or Assets) NINJA –loans ( No Income, No Job or Assets) Neutron –loans Neutron –loans Toxic wastes Toxic wastes UGYE, BESZÉDES TERMÉKNEVEK?

6 De, ha tudták: Akkor minek minősíthetjük ezt a magatartást? Akkor minek minősíthetjük ezt a magatartást? K.Galbraith junior:”Ha önöknek ez egy bűnszövetkezetnek tűnik, akkor ez azért van, mert valóban arról van szó...” K.Galbraith junior:”Ha önöknek ez egy bűnszövetkezetnek tűnik, akkor ez azért van, mert valóban arról van szó...” Emlékeztetőül: A Savings and Loan bankok csődhullámánál az amerikai bíróságok több ezer embert ítéltek börtönre, hűtlen kezelésért... Emlékeztetőül: A Savings and Loan bankok csődhullámánál az amerikai bíróságok több ezer embert ítéltek börtönre, hűtlen kezelésért...

7 Hol voltak a felügyeletek? Káros tendencia: az ellenőrzés : teher, amelyet minimalizálni kell. Holott az ellenőrzés a modern gazdaság működési feltétele? Hogy nyugodtan megehesd a zöldséget, az élelmiszer-felügyelet ellenőrzi /?/, hogy felülhess egy repülőre, a légi irányítás szabályozása a biztosíték, Káros tendencia: az ellenőrzés : teher, amelyet minimalizálni kell. Holott az ellenőrzés a modern gazdaság működési feltétele? Hogy nyugodtan megehesd a zöldséget, az élelmiszer-felügyelet ellenőrzi /?/, hogy felülhess egy repülőre, a légi irányítás szabályozása a biztosíték, Hogy nyugodtan betehessed a pénzed a bankba, a felügyelet ellenőrzi... (Meg a betétbiztosító...) Hol voltak a felügyeletek? (USA-ban többen is...) Hogy nyugodtan betehessed a pénzed a bankba, a felügyelet ellenőrzi... (Meg a betétbiztosító...) Hol voltak a felügyeletek? (USA-ban többen is...)

8 A szabályozás hiányosságai Értékpapírosítás: már 1987-ben írtam róla! Értékpapírosítás: már 1987-ben írtam róla! Két típusa van a befektetési bankoknak: egy, amelyik maga nyújt hitelt, tartja azt és finanszírozást keres hozzá, a másik, amely vesz jelzáloghitelt, átcsomagolja és eladja a befektetőnek, aki a kockázatot tartja... Originate to distribute Mivel nincs nála a kockázat, nem is képez rá tartalékot, nincs tőkefedezet. És nem is követi a hitel sorsát tovább! Két típusa van a befektetési bankoknak: egy, amelyik maga nyújt hitelt, tartja azt és finanszírozást keres hozzá, a másik, amely vesz jelzáloghitelt, átcsomagolja és eladja a befektetőnek, aki a kockázatot tartja... Originate to distribute Mivel nincs nála a kockázat, nem is képez rá tartalékot, nincs tőkefedezet. És nem is követi a hitel sorsát tovább!

9 Kik a befektetők? Jelentős részben a nyugdíj-alapok. Miért veszik meg e termékeket? Mert befektetési minőségűnek látszanak? Miért? Mert van rajta a minősítő cégektől „pecsét”. Miért? Mert volt a a kibocsátónak CDS (bukás-biztosítás). Miért adták ezt neki a biztosító intézetek? Mert eddig nem volt vele semmi baj. Jelentős részben a nyugdíj-alapok. Miért veszik meg e termékeket? Mert befektetési minőségűnek látszanak? Miért? Mert van rajta a minősítő cégektől „pecsét”. Miért? Mert volt a a kibocsátónak CDS (bukás-biztosítás). Miért adták ezt neki a biztosító intézetek? Mert eddig nem volt vele semmi baj. Mi lesz a nyugdíjalapokkal? Veszítenek. Mint 2000 elején a dot.com válság idején.( Lásd: Stiglitz, 2004, 8000 md. dollár) Mi lesz a nyugdíjalapokkal? Veszítenek. Mint 2000 elején a dot.com válság idején.( Lásd: Stiglitz, 2004, 8000 md. dollár) Lámfalussy, 2008: milyen alapon osztanak a fejlett országok tanácsokat a fejlődőeknek? Lámfalussy, 2008: milyen alapon osztanak a fejlett országok tanácsokat a fejlődőeknek?

10 A nyugdíj-alapok problémája A modern menedzser kapitalizmusban a nyugdíj-alapok a legnagyobb megtakarítás -gyűjtők. Keresvén a jó lehetőségeket, maguk fújják fel leginkább a buborékokat, amibe belebuknak aztán... (H.Minsky) A modern menedzser kapitalizmusban a nyugdíj-alapok a legnagyobb megtakarítás -gyűjtők. Keresvén a jó lehetőségeket, maguk fújják fel leginkább a buborékokat, amibe belebuknak aztán... (H.Minsky) A banki menedzserek önmagukat jutalmazzák a hatalmas jövedelemből( USA: 50%) A banki menedzserek önmagukat jutalmazzák a hatalmas jövedelemből( USA: 50%)

11 Sikeres volt a bankmentés? Igen, mert sutba dobtak minden szabályt. A régi jó Keynes-i korlátlan likviditásteremtéshez tértek vissza. De a szabályozás érdemben nem szigorodott, hanem inkább a számvitel lazult ( Nem kell elszámolni a veszteséget.) FED hitelből élhetnek a bankok, mint Marci hevesen, finanszírozhatják a kormányt, 4-5%-os marzzsal.. (Kvázi, rajta keresztül, önmagukat...hiszen az államadósság megnövekedésének épp a bankmentő akció az oka.) Igen, mert sutba dobtak minden szabályt. A régi jó Keynes-i korlátlan likviditásteremtéshez tértek vissza. De a szabályozás érdemben nem szigorodott, hanem inkább a számvitel lazult ( Nem kell elszámolni a veszteséget.) FED hitelből élhetnek a bankok, mint Marci hevesen, finanszírozhatják a kormányt, 4-5%-os marzzsal.. (Kvázi, rajta keresztül, önmagukat...hiszen az államadósság megnövekedésének épp a bankmentő akció az oka.)

12 Galbraith kritikája Különös a helyzet a fél-állami intézményekkel, (Fanny May, Freddy Mac). Magán hasznok, állami kockázatok! Különös a helyzet a fél-állami intézményekkel, (Fanny May, Freddy Mac). Magán hasznok, állami kockázatok! A fél-állami intézményeket nem is akarják privatizálni, csak legyen a vezetés lojális az államhoz. Ez az un rabló államhoz vezet, mely a „politikailag favorizált csoportok felé csurgat jövedelmet”. (The predator state) (Hm. Nem ismerős?) A fél-állami intézményeket nem is akarják privatizálni, csak legyen a vezetés lojális az államhoz. Ez az un rabló államhoz vezet, mely a „politikailag favorizált csoportok felé csurgat jövedelmet”. (The predator state) (Hm. Nem ismerős?)

13 Kik viselik a terheket? A lakásingatlan-hitelesek. Oda az amerikai álom, a saját lakás.( Nem ismerős?) A lakásingatlan-hitelesek. Oda az amerikai álom, a saját lakás.( Nem ismerős?) A közkiadásokat drasztikusan megnyirbálják. Galbraith szerint évtizedek társadalompolitikai eredményei kerülnek eltörlésre.(Ismerős?) A közkiadásokat drasztikusan megnyirbálják. Galbraith szerint évtizedek társadalompolitikai eredményei kerülnek eltörlésre.(Ismerős?) A bankokba vetett bizalom megingott. Ez csak lassan szerezhető vissza, mert meg kell a bizalmat szolgálni...Pedig az elöregedés miatt fontos lenne a takarékosságra ösztönzés! A bankokba vetett bizalom megingott. Ez csak lassan szerezhető vissza, mert meg kell a bizalmat szolgálni...Pedig az elöregedés miatt fontos lenne a takarékosságra ösztönzés!

14 Nemzetközi vonatkozások: A görög válság nem görög válság, hanem amerikai... ( részben a magyar is. De a hasonlóság a túlköltekezésben túl nagy az USA- val…) Akkor válnak el a görög állampapírok felárai a német papírokétól, amikor az amerikai válság kitör. A gyógymód a drasztikus megszorítások... Hogy a tőke bizalma visszatérjen A görög válság nem görög válság, hanem amerikai... ( részben a magyar is. De a hasonlóság a túlköltekezésben túl nagy az USA- val…) Akkor válnak el a görög állampapírok felárai a német papírokétól, amikor az amerikai válság kitör. A gyógymód a drasztikus megszorítások... Hogy a tőke bizalma visszatérjen És mi, magyarok ? Hasonló a cipő... És mi, magyarok ? Hasonló a cipő...

15 Galbraith „Bon mot”-ja: Ki tette tönkre a kommunizmust? Gorbacsov a peresztrojkával... És ki omlasztotta össze a kapitalizmust? Gorbacsov, ugyancsak a peresztrojkával... Ki tette tönkre a kommunizmust? Gorbacsov a peresztrojkával... És ki omlasztotta össze a kapitalizmust? Gorbacsov, ugyancsak a peresztrojkával... Trójai falova a képzett matematikusok USA-ba áramlása volt, akik a „quantitativ risk management” pénzügyi technikáit kínálták a Wall Street-nek....s a pénzügyi menedzserek megvették… Trójai falova a képzett matematikusok USA-ba áramlása volt, akik a „quantitativ risk management” pénzügyi technikáit kínálták a Wall Street-nek....s a pénzügyi menedzserek megvették…

16 Ki nevet a végén? Marx, Lenin, Rosa Luxemburg? Marx, Lenin, Rosa Luxemburg? Fel kellene talán fedezni, hogy Adam Smith a Nemzetek Gazdagsága (Wealth of nations) előtt hét évvel megírta a Theory of moral sentiments c. művét. Ha azt követik a piaci szereplők, akkor jöhet a neoklasszikus szintézis!!!! Jöhet a Láthatatlan Kéz... Fel kellene talán fedezni, hogy Adam Smith a Nemzetek Gazdagsága (Wealth of nations) előtt hét évvel megírta a Theory of moral sentiments c. művét. Ha azt követik a piaci szereplők, akkor jöhet a neoklasszikus szintézis!!!! Jöhet a Láthatatlan Kéz... De csak akkor.!.. De csak akkor.!..


Letölteni ppt "Válságmagyarázatok Botos Katalin egyetemi tanár Szeged, 2010 október 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések