Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mihályi Péter A globális válság első tanulságai - általában és Magyarország számára, avagy kipukkadt a magyar lufi! 47. Közgazdász vándorgyűlés – Zalakaros,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mihályi Péter A globális válság első tanulságai - általában és Magyarország számára, avagy kipukkadt a magyar lufi! 47. Közgazdász vándorgyűlés – Zalakaros,"— Előadás másolata:

1 Mihályi Péter A globális válság első tanulságai - általában és Magyarország számára, avagy kipukkadt a magyar lufi! 47. Közgazdász vándorgyűlés – Zalakaros, 2009. szeptember 24-26.

2 2 Főbb állítások 1.A világgazdaságban lényegében „business as usual” (pénzpiacok + reálgazdaság). 2.Két nagy paradigma-rendszer áll szemben egymással 200 éve. 3.A magyar GDP potenciális növekedési üteme legjobb esetben is csak 2-3%. 4.„Never waste a good crisis.” (Obama, H. Clinton) Magyarország csak nagyon keveset használt ki a kínálkozó lehetőségből arra, hogy a helyzet megváltozzon.

3 3 Recesszió: IGEN. Válság: NEM!.

4 4 Mi a helyzet a világban?

5 5 Két nagy paradigma Egyensúly és igazság: stabilitás, béke, bőség és boldogság, a világ, mint zéró- összegű játék stb. Verseny és kockázat- vállalás: szűkösség, munkamegosztás, specializáció, inno- váció, felhalmozás, profit-maximalizálás, economy of scale stb.

6 6 A kapitalizmus, a piacgazdaság egyidejűleg hordozó társadalmilag pozitív és negatív sajátosságokat. Ezek elválaszthatatlanul összefüggnek. Marx: fejlődés, civilizáció, elidegenedés, 7-12 évenként túltermelési válságok. Schumpeter: innováció = alkotó rombolás, ciklusok.

7 7 Bizonyítás Mi történt az elmúlt 12 hónapban? A pénzvilágban A reálszférában

8 8 A pénz- és tőkepiacok világa

9 9 Az amerikai tőzsde kezd magához térni

10 10 Érdekes az 1929-33-mal való összehasonlítás is!

11 11 A világ nagy tőzsdéinek növekedése 2009. márc. 9. - szept. 9. között (USD alapon, %) Törökország + 133 Indonézia + 125 India + 112 Olaszország + 109 Brazil + 105 Mexikó + 98 Ausztrália + 96 Dél Afrika + 95 Oroszország + 94 Dél-Korea +89 Németország +74 EU-átlag +74 Franciaország +70 Nagy Britannia +70 Japán +56 USA +53 Kína +45 Forrás: Bloomberg

12 12 A magyar tőzsde is követi a nemzetközi trendet

13 13 Miért tértek magukhoz ilyen gyorsan a pénzpiacok és a tőzsdék? 1.2008 szeptemberében az amerikai pénzügyi rendszer (és ezért az egész világ is!) tényleg a szakadék szélén táncolt.  Az amerikai adminisztráció (Bush + Obama + FED + Kongresszus) megmentette a globalizált világgazdaságot az összeomlástól. („Kerül, amibe kerül” – alapon.)  Ez Kína nélkül nem ment volna.  Az USA nem csak saját magán segített, de az IMF-en keresztül mentőövet dobott Magyarországnak, Ukrajnának, Izlandnak, Fehéroroszországnak, Lettországnak, Szerbiának stb. is. 2.A világgazdaságban továbbra is dollár ezermilliárdok tulajdonosai keresik a relatíve jobb befektetési lehetőségeket (Kína, India, a kelet-európai felső- és középosztály stb.). Ezért tud nagy deficitet csinálni az USA, Nagy-Britannia, Németország stb. 3.Mindenki, aki a pénz-közvetítésből él, erősen motivált arra, hogy újra életet leheljen a tőkepiacokba (tőzsdék, bankok, brókerek, értékelő cégek, szaksajtó stb.) 4.A piaci befektetők, spekulánsok sajátos pszichológiai késztetések alapján döntenek (Keynes: nyájszellem).

14 14 „Vagy együtt állunk talpra vagy együtt bukunk el.” Hillary Clinton, Peking, 2009. febr. 22. Ma Kína a legtöbb amerikai állampapírral rendelkező ázsiai ország (696.2 Mrd $).

15 15 Mi történik a reálszférában?

16 16 Az amerikai reálgazdaság gyorsan reagál A szokásoshoz képest mélyebb, és talán jobban elhúzódó recesszió zajlik. Recession = Depression

17 17 Érdemes külön-külön is nézni egyes országokat. A GDP várható növekedése 2009+2010-ben. Magyarország sereghajtó! Forrás: The Economist, 2009. szept. 18.

18 18 Két magyarázat a gyors visszaesésre és a gyors kilábalásra 1.Magas árszintű fogyasztás csapdája. (A vásárlók kicsi haszonáldozattal fenn tudják úgy is tartani a fogyasztási szintjüket, hogy olcsóbbat vásárolnak, vagy elhalasztják a tartós fogyasztási cikkek megújítását.) 2.A nagy népességgel rendelkező országok nagy belső piaccal is rendelkeznek. (Kisebb az export-kitettségük.)

19 19 Tanulságok Magyarország számára Kipukkadt a magyar lufi!

20 20 Az MNB (2005) becslése a potenciális GDP múltbeli és jövőben várható éves változásáról

21 21 A helyzet ennél ma lényegesen rosszabb Kiderült, hogy az eladósodásra épített, pro-ciklikus deficit finanszírozás nem folytatható, kipukkadt a magyar lufi. Mihályi (1996) : A potenciális növekedés üteme 2% körüli. Hamecz (46. vándorgyűlés): Az MNB már lecsökkentette a számot 4%-ról 3%-ra, de lehet, hogy ez is túlzás.

22 22 A makroökonómia két legfontosabb elemzési dimenziója Termelési tényezők 1.Munka (↑, de kicsi a mozgástér) 2.Tőke (FDI + hazai megtakarítás) 3.Termőföld (megmozdítani a holt tőkét) 4.Technológia 1.Az 50+ fővel működő vállalkozások számának növelése a KKV-k rovására, mert ez nagyobb termelékenységet és több adóbevételt biztosít. 2. További privatizáció a hagyományos verseny-szférán túlmenően is. A GDP felhasználása 1.Y = C + I + X n ↓ ↑ ↑ 2.I = S hazai + S külföldi ↑ ↓ A lakossági megtakarítás fő motívuma nem a spekuláció, hanem az óvatosság, a jövőtől való félelem. 1.Nyugdíj 2.Egészségügy 3.Gyermekek egyetemi oktatása

23 23

24 24

25 25 Lehetne valamivel többet is dolgozni, de ez alapjában véve a nyugdíjrendszeren és az oktatási rendszeren múlik.

26 26 Take-home message 1.A globális pénzpiaci válság lezárult, a világ pénzügyi rendszere nem omlott össze, a reálszféra helyzet stabilizálódik. 2.A magyar gazdasági vezetés a válság által kínálkozó lehetőséget csak kis mértékben használta ki.

27 27 Hivatkozások Mihályi Péter [1996]: „Mi van akkor, ha csak 2%- kal nő a GDP?”, Magyar Hírlap, nov. 15. --- [2008]: Miért beteg a magyar gazdaság?, Bp. HVG Kiadó. --- [2009a]: „És most mi a teendő? – Az eltorzult jóléti állam le- és átépítése”, www.hvg.hu, febr. 13.www.hvg.hu --- [2009b]: „A ‘washingtoni konszenzus’ jelentő- sége a posztszocialista országok számára”, Competitio, 1. sz.

28 Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérdés? Vélemény? Kritika? E-mail: peter@mihalyi.com


Letölteni ppt "Mihályi Péter A globális válság első tanulságai - általában és Magyarország számára, avagy kipukkadt a magyar lufi! 47. Közgazdász vándorgyűlés – Zalakaros,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések