Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek gyakorlat 9. Gyakorlat Vakulya Gergely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek gyakorlat 9. Gyakorlat Vakulya Gergely."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek gyakorlat 9. Gyakorlat Vakulya Gergely

2 2 File megnyitása Megnyitás olvasásra: – open (BE, ”be.txt”); Megnyitás (felül)írásra: – open (KI, ”>ki.txt”); Megnyitás (hozzás)írásra: – open (LOG, ”>>log.txt”); A BE, KI és LOG file-kezelők (handle).

3 3 Hibakezelés Az open visszatérési értékét hibakezelésre használhatjuk fel: unless (open(...,...)) { print ”Hiba a file megnyitasakor.\n”; } else { A program többi része... }

4 4 Hibakezelés tömörebben open (...,...) || die (”Hiba a file megnyitasakor.\n”); A || (logikai vagy művelet) implicit elágazásra használható.

5 5 Olvasás file-ból A standard input-hoz hasonlóan kezelhető. $sor = ; – Egy sort olvas be. @egesz_file = ; – A jelenlegi pozíciótól a file végéig mindent beolvas. A chomp használata itt is hasznos.

6 6 File lezárása A file-okat használat után le kell zárni (bár kilépéskor is lezárulnak). close(FILEKEZELO);

7 7 Formázott kiírás A C-ben már megszokott printf és sprintf függvények itt is használhatók. $ki=sprintf(”$a $b valami\n”); printf(”%5d\n”,6); Mivel a változókat az interpreter behelyettesíti a formátum-stringbe, jóval flexibilisebb, mint a C-s megvalósítás.

8 8 Tömb elemeinek rendezése Alapértelmezett a lexikografikus rendezes: – @tomb=sort(@tomb); Megadható bármilyen rendezés, például számok rendezése: – @tomb=sort({$a $b} @tomb); Ugyanez visszafelé: – @tomb=sort({$b $a} @tomb);


Letölteni ppt "Operációs rendszerek gyakorlat 9. Gyakorlat Vakulya Gergely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések