Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lbert Otto Hirschman (1915-2012) Greskovits Béla, CEU MTA KTB ülés 2013, Január 31.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lbert Otto Hirschman (1915-2012) Greskovits Béla, CEU MTA KTB ülés 2013, Január 31."— Előadás másolata:

1 A lbert Otto Hirschman (1915-2012) Greskovits Béla, CEU MTA KTB ülés 2013, Január 31

2 “a kis gondolatok tiszteletére tanitott, s hogy azok miként érlelődhetnek naggyá” (1970).

3 Az előadásban tárgyalt témák Az előadásban tárgyalt témák Néhány gondolat a közgazdaságtan fő áramlata és Hirschman közötti viszonyról Néhány gondolat a közgazdaságtan fő áramlata és Hirschman közötti viszonyról Élet és mű kölcsönhatása Élet és mű kölcsönhatása Hirschman hitt a görög kultúra tanitásában, miszeringt a kiteljesedett élet nem lehet más mint magán és közélet egysége: Hirschman hitt a görög kultúra tanitásában, miszeringt a kiteljesedett élet nem lehet más mint magán és közélet egysége: Emigráns menekült és fegyverrel harcoló humanista; praktizáló fejlesztési tanácsadó a Harmadik Világban, és morálisan elkötelezett tudós. Emigráns menekült és fegyverrel harcoló humanista; praktizáló fejlesztési tanácsadó a Harmadik Világban, és morálisan elkötelezett tudós. A gazdasági és politikai fejlődés összefüggései (politikai gazdaságtan); a magán- és közéleti döntések és szerepek (a racionális, és néha irracionális, választások elmélete); és a nagy gondolatok eredete és hatása (eszmetörténet). A gazdasági és politikai fejlődés összefüggései (politikai gazdaságtan); a magán- és közéleti döntések és szerepek (a racionális, és néha irracionális, választások elmélete); és a nagy gondolatok eredete és hatása (eszmetörténet). Kivonulás, tiltakozás, hűség és alkalmazása a társadalomtudományokban. Kivonulás, tiltakozás, hűség és alkalmazása a társadalomtudományokban. Források: Életút interjú a „Crossing Boundaries” kötetben, illetve az előadásban megjelölt művek. Források: Életút interjú a „Crossing Boundaries” kötetben, illetve az előadásban megjelölt művek.

4 A közgazdaságtan fő áramlatának sok eminens képviselőjével összevetve Hirschman élete és műve szokatlan Iskolázottsága: rövid, többször megszakitott, európai (nem elit) egyetemeken – ott tanult, ahol épp hagyták; Iskolázottsága: rövid, többször megszakitott, európai (nem elit) egyetemeken – ott tanult, ahol épp hagyták; USA-beli elit egyetemi oktatói karrierje (Yale, Columbia, Harvard, Princeton) csak későn (41 évesen vagy még később) indult; USA-beli elit egyetemi oktatói karrierje (Yale, Columbia, Harvard, Princeton) csak későn (41 évesen vagy még később) indult; notórius tudományági „határsértő” (trespassing); notórius tudományági „határsértő” (trespassing); „ha választanom kell két úgymond halálos bűn között, inkább legyek eklektikus mint redukcionista” „ha választanom kell két úgymond halálos bűn között, inkább legyek eklektikus mint redukcionista” lényegében besorolhatatlan a létező irányzatokba; lényegében besorolhatatlan a létező irányzatokba; bár életműve nagyon nagy hatású (kb. 46000 hivatkozás a Google Scholar szerint), más társadalomtudósok éppúgy vagy még inkább idézik, mint a közgazdák. bár életműve nagyon nagy hatású (kb. 46000 hivatkozás a Google Scholar szerint), más társadalomtudósok éppúgy vagy még inkább idézik, mint a közgazdák. Festschrift: pl. Thomas Schelling, Pierre Bourdieu, Michel Crozier, Guillermo O’Donnell, Charles Maier, Peter Evans, Charles Sabel, Paul Streeten, Amartya Sen, Stein Rokkan. Festschrift: pl. Thomas Schelling, Pierre Bourdieu, Michel Crozier, Guillermo O’Donnell, Charles Maier, Peter Evans, Charles Sabel, Paul Streeten, Amartya Sen, Stein Rokkan. Talán a fentiek miatt nem kapott Nobel dijat? Talán a fentiek miatt nem kapott Nobel dijat?

5 1. A fejlődés politikai gazdaságtana - trilógia és cikkek „The Strategy of Economic Development” (1958): a fejlődés gazdasági folyamatai „The Strategy of Economic Development” (1958): a fejlődés gazdasági folyamatai előre- és visszanyúló ösztönző hatások; kiegyensúlyozatlan növekedés; fejlődési gócpontok, szektorális elemzés. előre- és visszanyúló ösztönző hatások; kiegyensúlyozatlan növekedés; fejlődési gócpontok, szektorális elemzés. „Journeys toward Progress (1963)”: a fejlődés politikai stratégiái „Journeys toward Progress (1963)”: a fejlődés politikai stratégiái a változás paradoxona; az ún. „előfeltételek” szükségtelensége; a reformokkal való „házalás” és a forradalom elkerülésének modelljei. a változás paradoxona; az ún. „előfeltételek” szükségtelensége; a reformokkal való „házalás” és a forradalom elkerülésének modelljei. „Development Projects Observed” (1967): a fejlődés mikro-elemei és folyamatai „Development Projects Observed” (1967): a fejlődés mikro-elemei és folyamatai a projekt nehézségének/költségének lekicsinylése akár teremtő energiákat is felszabadithat. a projekt nehézségének/költségének lekicsinylése akár teremtő energiákat is felszabadithat.

6 Egy politikai sokk és a fejlesztési projektek egyik meglepő tapasztalata A sokk A sokk az 1970-es évekre Latin Amerika számos országában diktatúrák léptek a populista demokráciák helyébe. az 1970-es évekre Latin Amerika számos országában diktatúrák léptek a populista demokráciák helyébe. A tapasztalat A tapasztalat a nigériai közúti szállitás támasztotta versenyhelyzettől sokan a vasúti szolgáltatás javulását várták – feltéve, hogy egyes fogyasztók áttérnek a közúti szállitásra, akik pedig maradnak, tiltakozással érik el a vasut szinvonalának javulását. De a tiltakozás „működésképtelennek bizonyult, mivel a vasúti szállitást először épp a legfelháborodottabb és igy a potenciálisan leghangosabb fogyasztók cserélték föl az országúti szállitással” (Tiltakozás, Kivonulás, Hűség 52). a nigériai közúti szállitás támasztotta versenyhelyzettől sokan a vasúti szolgáltatás javulását várták – feltéve, hogy egyes fogyasztók áttérnek a közúti szállitásra, akik pedig maradnak, tiltakozással érik el a vasut szinvonalának javulását. De a tiltakozás „működésképtelennek bizonyult, mivel a vasúti szállitást először épp a legfelháborodottabb és igy a potenciálisan leghangosabb fogyasztók cserélték föl az országúti szállitással” (Tiltakozás, Kivonulás, Hűség 52).

7 Két új kutatási irány 2. Eszmetörténet 2. Eszmetörténet A demokrácia feladása lenne a gyors de megkésett fejlődés politikai ára? A növekedés pozitiv politikai hatásait illető várakozásaiban csalódott Hirschman belső emigrációba vonul, és eszmetörténeti kutatásokba kezd. Az érdekek és a szenvedélyek. Politikai érvek a kapitalizmus mellett annak győzelme előtt (1977, 1998), Versengő nézetek a piaci társadalomról (1992, 2000), The Rhetoric of Reaction: Perversity, Futility, Jeopardy (1991). A demokrácia feladása lenne a gyors de megkésett fejlődés politikai ára? A növekedés pozitiv politikai hatásait illető várakozásaiban csalódott Hirschman belső emigrációba vonul, és eszmetörténeti kutatásokba kezd. Az érdekek és a szenvedélyek. Politikai érvek a kapitalizmus mellett annak győzelme előtt (1977, 1998), Versengő nézetek a piaci társadalomról (1992, 2000), The Rhetoric of Reaction: Perversity, Futility, Jeopardy (1991). 3. A racionális (és néha irracionális) választások 3. A racionális (és néha irracionális) választások Az új kutatási területnek mélyebb életrajzi gyökere is van – Hirschman saját magyarázata szerint az 1933- as emigrációjából fakadó és egy életen át nem szűnő lelkifurdalás hozzájárult a KTH iránti érdeklődéséhez. Az új kutatási területnek mélyebb életrajzi gyökere is van – Hirschman saját magyarázata szerint az 1933- as emigrációjából fakadó és egy életen át nem szűnő lelkifurdalás hozzájárult a KTH iránti érdeklődéséhez.

8 A legradikálisabb „tiltakozás”, a fegyveres harc, ill. mások „kivonulásának” menekülésének segitése Önkéntes a spanyol polgárháborúban, a francia hadseregben, és az amerikai hadseregben, az ellenállást segiti Mussolini Olaszországában Önkéntes a spanyol polgárháborúban, a francia hadseregben, és az amerikai hadseregben, az ellenállást segiti Mussolini Olaszországában A nácizmus üldözötteinek kicsempészése Európából, pl. Hannah Arendt, Marc Chagall, Marcel Duchamp – 1940-ben. A nácizmus üldözötteinek kicsempészése Európából, pl. Hannah Arendt, Marc Chagall, Marcel Duchamp – 1940-ben. Latin amerikai társadalomtudósok és intézeteik segitése a diktatúrák idején akár személyes kockázat vállalása árán is. Latin amerikai társadalomtudósok és intézeteik segitése a diktatúrák idején akár személyes kockázat vállalása árán is.

9 Kivonulás, tiltakozás, hűség A kivonulás és tiltakozás Hirschman “a társadalmak egészségéről irt drámájának főszereplői” (C. Gilligan fogalmazása a Democracy, Development, and the Art of Trespassing c. Festschrift-ben); A kivonulás és tiltakozás Hirschman “a társadalmak egészségéről irt drámájának főszereplői” (C. Gilligan fogalmazása a Democracy, Development, and the Art of Trespassing c. Festschrift-ben); olyan – a versenyt kiegészitő illetve néha annak helyébe lépő - korrekciós mechanizmusokat jelentenek, amelyek lehetővé teszik, hogy gazdasági vagy politikai (esetleg társadalmi) szervezetek kijavithassák a még “jóvátehető botlásaik” következményeit, pl. áruik illetve szolgáltatásaik romló minőségét. olyan – a versenyt kiegészitő illetve néha annak helyébe lépő - korrekciós mechanizmusokat jelentenek, amelyek lehetővé teszik, hogy gazdasági vagy politikai (esetleg társadalmi) szervezetek kijavithassák a még “jóvátehető botlásaik” következményeit, pl. áruik illetve szolgáltatásaik romló minőségét. Bár a kivonulás főleg gazdasági, a tiltakozás pedig politikai korrekciós mechanizmus, mindekettő megjelenik mindkét területen – ezért politikai gazdaságtani a mű. Bár a kivonulás főleg gazdasági, a tiltakozás pedig politikai korrekciós mechanizmus, mindekettő megjelenik mindkét területen – ezért politikai gazdaságtani a mű.

10 Hatásaik külön-külön és együtt A kivonulás és tiltakozás túlzásba vihető A kivonulás és tiltakozás túlzásba vihető elkerülésére: éber és tétlen fogyasztók (a gazdaságban) és állampolgárok (a politikában) elkerülésére: éber és tétlen fogyasztók (a gazdaságban) és állampolgárok (a politikában) erősithetik, de alá is áshatják egymás hatását erősithetik, de alá is áshatják egymás hatását a tiltakozást hitelesebbé teszi, ha van kivonulási lehetőség; ugyanakkor, ha a leghangosabbak kivonulnak, csökken a tiltakozás ereje; a tiltakozást hitelesebbé teszi, ha van kivonulási lehetőség; ugyanakkor, ha a leghangosabbak kivonulnak, csökken a tiltakozás ereje; eltérő előnyök és hátrányok eltérő előnyök és hátrányok költségek és információtartalom költségek és információtartalom mi vezethet a kivonulás és tiltakozás optimális együttműködéséhez? mi vezethet a kivonulás és tiltakozás optimális együttműködéséhez?

11 “A hűség... féken tartja a kivonulást, s működésbe hozza a tiltakozás mechanizmusát” (KTH 85). hűség kivonulás tiltakozás kivonulással való fenyegetőzés bojkott

12 Egyes további alkalmazási területek Szakszervezetek Szakszervezetek Közszolgáltatások Közszolgáltatások Migráció és politikai fellépés Migráció és politikai fellépés Házasság és válás Házasság és válás


Letölteni ppt "A lbert Otto Hirschman (1915-2012) Greskovits Béla, CEU MTA KTB ülés 2013, Január 31."

Hasonló előadás


Google Hirdetések