Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke."— Előadás másolata:

1 Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke

2 Az Akadémia missziója A köztestületében és az intézményeiben felhalmozódott tudást a nemzet gyarapodása, növekedése és felemelkedése érdekében fejlessze és működtesse.

3 Helyünk a világ innovációs versenyében (2007) Magyarország 0,26 Forrás: European Innovation Scoreboard 2007

4 A probléma: GERD=Gross R&D Expenditure Következmény: 1/4 erőforrással nem lehet 100%-os teljesítményt elérni!

5 K+F ráfordítások és K+F foglalkoztatottak számának alakulása Magyarországon Forrás: KSH, 2007

6 Európai trendek a K+F+I területén (ú.n. ljubljanai folyamat) Több és hatékonyabb befektetés a képzésbe, a kutatásba és az innovációba Az 5. szabadság: a tudás szabad áramlásának megteremtése Modern kutatóintézetek és egyetemek kialakítása Meg kell erősíteni Európa innovációs rendszerét Az üzleti potenciál kiteljesítése (KKV-k) Az európai sikerek bátorítása a globális piacon Családbarát karrierlehetőségek kialakítása A polgárok számára a haszon nyilvánvalóvá tétele

7 A legfrissebb uniós fejlemények: Európai Innovációs és Technológiai Intézet alakul – budapesti székhellyel Towards Joint Programming in Research: Kezdeményezés néhány kulcsterületen (pl. klímaváltozás, energia) a nemzeti kutatási programok európai szintű összekapcsolására

8 Itthon: Mit nem szabad tenni? A tudás létrehozása globális, ezt nem „megváltoztatni” kell, hanem előnyünkre fordítani. (Nincs „önálló nemzeti innovációs lánc”!) Az innováció nem lineáris folyamat, az elavult képzeteket el kell felejteni. Nem szabad a kutatóhelyekből vállalatokat csinálni. Nem szabad az egyetemeket diplomagyárakká alacsonyítani.

9 Itthon: Mit kell tenni? Az Akadémia csak együttműködésben képes termék- és szolgáltatás innovációra. Minden szereplőnek megvannak a feladatai. A konvergencia-program figyelembevételével új módon kell bevonni a strukturális alapokat a K+F+I finanszírozásába. A kormányzatnak világos partnerségre kell törekednie a szereplőkkel.

10 Az MTA házatáján A köztestületi munka hatékonyabbá tétele (Research Council rendszer kiépítése). Hatékony vagyongazdálkodás kialakítása. A kutatóhálózat igazgatásának megújítása. A kutatóhálózat nemzetközi súlyának növelése. A verseny és a biztonság egyensúlyának megtalálása (a kutatás nem rövid távú tevékenység!). A szellemi tulajdonnal, a szellemi vagyonnal való gazdálkodás előtérbe állítása. Az eredményeink bemutatása és hatékony eljuttatása a potenciális felhasználókhoz. Határon túli bizottságok szerepe.

11 Van mire büszkék lenni Vetőmag nemesítés Gyógyszerkutatás Informatika Izotópgyártás Balaton Paks Gépi fordítás Szótárak Az akadémiai kutatóintézetek „tőkevonzó” képessége!

12 Az Akadémia intézetei 1.Nemzetközileg kiemelkedő, mérhető tudományos eredményeket produkálnak. 2.Nemzeti közfeladatot látnak el, magas színvonalon. 3.Hasznosítható eredményt, terméket, szolgáltatást állítanak elő.

13 Új, realista tudás-transzfer szemlélet Néhány csúcsminőségű kutatóhelyünk lehet partnere a globális nagyvállalatoknak. A hazai vállalkozásoknak arra kell esélyt kapniuk, hogy tudásintenzív termékekkel és szolgáltatásokkal legyenek beszállítói a multinacionális vállalatoknak. A magyar tudományos bázisnak ehhez kell szaktudást, innovációt, szolgáltatást nyújtani.

14 Az MTA kezdeményező-közvetítő szerepe az INNOVÁCIÓ területén GO WORLD – WITH HUNGARIAN KNOWLEGDE! 1.Ismeri-e az Akadémia a (nemzetközi és hazai) nagyvállalatok kutatási és fejlesztési igényeit? 2.Ismerik-e a (nemzetközi és hazai) nagyvállalatok az Akadémia kutatási és fejlesztési kapacitásait és képességeit? 1.Ismeri-e az Akadémia a hazai kis- és közepes vállalatok kutatási és fejlesztési igényeit? 2.Ismerik-e a hazai kis- és közepes vállalatok az Akadémia kutatási és fejlesztési kapacitásait és képességeit? TUDÁSINTENZÍV BESZÁLLÍTÓI PROGRAM

15 Az MTA kezdeményező – közvetítő szerepe a TUDOMÁNY ÉS A TUDOMÁNYPOLITIKA területén Ismeri-e az Akadémia a magyar kutatás globális tudományos lehetőségeit? 1.Ismeri-e az Akadémia magyar társadalom kutatásokat igénylő problémáit és lehetőségeit? 2.Ismeri-e a magyar társadalom az Akadémia társadalom-kutatási és tudásbázis-szolgáltató kapacitásait és képességeit? SOCIAL SCIENCE – SERVING THE SOCIETY NO COMPROMISE – ONLY THE FEW BEST: - Institutes - Research Groups - Researchers

16 Az agrár-innováció az egyik olyan terület, ahol ez a program bizonyosan sikeres lehet: Hagyományok Nemzetközi és hazai reputáció Gazdasági kapcsolatok Piaci lehetőségek

17 Go World: –A magyar agrárkutatás nemzetközi szinten versenyképes, elismert, kiterjedt kapcsolatokkal. Only the Few Best: –Elindult a kutatási klaszterek kialakulása. Serving the Society: –A hazai agárkutatók nem csupán technológusok, hanem hagyományosan a magyar vidék legjobb ismerői.

18 Az akadémiai agrárkutatás a hazai agrár-innováció meghatározó tényezője

19 Az akadémiai agrárkutató intézetek kutatói kapacitása

20 2007-ben megjelent összes publikáció száma

21 Költségvetés 2007-ben (M Ft)

22 Korszerű agrárkutatás: interdiszciplináris vállalkozás Ehhez az Akadémián áll rendelkezésre a szervezeti és személyi bázis: biotechnológia (SzBK) ökológia (Vácrátót, Tihany) molekuláris biológia (KKK enzimológia) gazdasági összefüggések (Világgazdasági Kutatóintézet) vidék-kutatás (regionális kutatóintézetek, Szociológiai Kutatóintézet)

23 Köszönöm figyelmüket! Debrecen 2008. augusztus 28.


Letölteni ppt "Magyar tudomány és innováció: nemzetközi versenytérben, a hazai gazdálkodókért! PÁLINKÁS JÓZSEF az MTA elnöke."

Hasonló előadás


Google Hirdetések