Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Velünk született reflexek. Reflex Ingerre adott válasz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Velünk született reflexek. Reflex Ingerre adott válasz."— Előadás másolata:

1 Velünk született reflexek

2 Reflex Ingerre adott válasz

3 A fájdalom reflex v. elrántás reflexe védekező reflex: Szervek, szövetek épségét veszélyeztető hatások váltják ki – védekező reflex: Jellemzően gyors, a káros hatástól való eltávolítás szabad idegvégződéseit – Inger a bőr szabad idegvégződéseit (fájdalomérző) hozza az inger ingerületbe – Érző idegsejtek szállítják ezt az ingerületet a gerincvelő szürkeállományába. – Itt átkapcsoló idegsejtek közvetítik a mozgató sejtekhez – Mozgatósejt rostjai utasítást küldenek a megfelelő izmokhoz, hogy húzódjanak össze – Átkapcsoló sejtek az agykéreg felé is továbbítják az ingerületet, ezért tudatosul a reflex – fájdalom érzet alakul ki. DE NEM TUDATOS A REFLEX !!!

4 Vegetatív reflex Önfenntartó működések irányítása vegetatív reflexekkel történik. – Pl. gyomor működés: Inger: a gyomortartalom feszítő hatása Válaszreakció (reflex): gyomor és a belek mozgásának fokozódása – Receptorok a belső szervek falában vegetatív dúcban átkapcsolódik – A válaszingerület a központon kívül, a vegetatív dúcban átkapcsolódik. (lásd előző lecke: vegetatív idegrostok) Normális esetben a vegetatív reflexek NEM TUDATOSULNAK !!!

5 A vegetatív reflex jellemzői Kiváltója a receptor által felfogott inger – Receptor: ingert felfogja és ingerületté alakítja Ingerületet érző idegrost szállítja a központba A parancs a mozgató rostok segítségével a végrehajtó szervhez jut, mely kiváltja a reflexválaszt A végrehajtásról a receptorok hírt visznek a központokba és módosítják annak működését Így körfolyamat alakul ki, amit VISSZAJELENTÉSI KÖRFOLYAMATNAK (visszacsatolás) nevezünk Velünk született reflexek FELTÉTLEN REFLEXEK Megfelelő ingerre mindig ugyanúgy megy végbe – FELTÉTLEN REFLEXEK Központ lehet a gerincvelő és az agyvelő is

6 A térdreflex


Letölteni ppt "Velünk született reflexek. Reflex Ingerre adott válasz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések