Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A n ő. A női nemi szervek fő feladata az petesejttermelésen kívül a magzat fejlődéséhez és világrajöveteléhez szükséges feltételek biztosítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A n ő. A női nemi szervek fő feladata az petesejttermelésen kívül a magzat fejlődéséhez és világrajöveteléhez szükséges feltételek biztosítása."— Előadás másolata:

1 A n ő

2 A női nemi szervek fő feladata az petesejttermelésen kívül a magzat fejlődéséhez és világrajöveteléhez szükséges feltételek biztosítása

3

4 Női nemi szervek Petefészek: – Mandula nagyságú páros szerv – Éretlen petesejteket tartalmaz már a leánymagzatok 3-4 hónapos korától(kb. 400 ezer db, amiből a nő termékeny életszakaszában kb. 400-500 db érik csak meg) – Átlagosan(!) 28 naponként egy-egy petesejt érik felváltva hol az egyik, hol a másik petefészekben A petesejt: – Gömb alakú sejt – Az emberi szervezet legnagyobb sejtje (0,1-0,2 mm, a hímivarsejt hossza 50 mikrométer) – Önálló mozgásra képtelen – Sejthártyán kívül más burkok is határolják

5

6 A petefészekből kilökődött érett petesejt a petevezeték kiszélesedő részébe (méhkürt) kerül. – általában ez a megtermékenyítés helye!!! A megtermékenyített petesejt neve: ZIGÓTA – A petevezeték belsejét csillós hám borítja – a csillók csapkodásukkal tova „görgetik” a petesejtet a méh felé. Ezt segíti a petevezeték hullámszerű összehúzódásai. A méh: – Körte alakú, izmos (simaizom), üreges szerv – Belülről nyálkahártya béleli – FELADATA, HOGY BEFOGADJA, VÉDJE, TÁPLÁLJA ÉS VILÁGRA SEGÍTSE A MAGZATOT A méh elkeskenyedő alsó része a méhnyak a hüvelybe vezet – Hüvely belsejét mirigyekben gazdag nyálkahártya borítja, fala izmos. – A mirigyek savas váladékot termelnek, ami véd a kórokozóktól és elősegíti a hímvessző bejutását. – A hüvely nyílását részben elzáró kötőszövetes hártya a szűzhártya, ami az első szeretkezéskor általában beszakad (kísérheti vérzés, fájdalom, de ez sem törvényszerű) – A hüvelybemenetet a kis- és a nagyajkak védik – Felül a kisajkak találkozásánál található a gazdagon beidegzett (érző idegvégződések) csikló (clitoris), ami nemi izgalom hatására a hímvesszőhöz hasonlóan megduzzad.

7 A női nemi működés Ciklikus (rendszeresen ismétlődő) – Kb. 28 naponta ismétlődő folyamatok – Neve: NEMI CIKLUS A peteéréssel egy időben a méh nyálkahártyája megvastagszik, alkalmassá válik a zigóta befogadására. Ha a megtermékenyítés elmaradt: – A petesejt 1 nap múlva elpusztul és felszívódik – A ciklus vége felé a méhnyálkahártya felületi része vérzés kíséretében leválik – Ez a menstruáció (menses)

8


Letölteni ppt "A n ő. A női nemi szervek fő feladata az petesejttermelésen kívül a magzat fejlődéséhez és világrajöveteléhez szükséges feltételek biztosítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések